Skylanders: SuperChargers

Skylanders: SuperChargers mag je gerust een jubileumeditie noemen. Niet dat dit breed uitgemeten op de verpakking staat, maar het is toch maar mooi vijf jaar geleden dat het succesverhaal van de toys-to-life-serie begon. Deze SuperChargers-editie is ook nog toepasselijk het vijfde deel, waarin als innovatie flink wat voertuigen aan het toch al uitgebreide spelprincipe van uitgever Activision zijn toegevoegd.

Dagboek van een verslaafde

Ik was van plan om een gedegen review te schrijven. Geen kwestie van alleen willen, maar ook moeten. Niet voldoen aan een strenge deadline van eindbaas Peter is ronduit slecht voor je gezondheid. De geruchten gaan dat je dan voor straf een hele dag in de GamersNET-kelder moet doorbrengen, met een 3DS en een exemplaar van Laura’s passie: Mode. Je begrijpt dat ik niet van plan ben om dat gerucht op waarheid te testen. Alleen al bij de gedachte dreig ik mijn verstand te verliezen. De motivatie is er dus zeker wel en toch kan ik de kracht niet vinden. Ik ben moe en kan geen rationele teksten meer inleveren op de redactie. Als alternatief neem ik jullie maar mee in mijn dagen met Skylanders: SuperChargers.

Dinsdag 29 september

Voor mijn werk was ik een middag thuis. Heel praktisch, want ik moest het een en ander uitwerken op mijn bruikleen-laptop. Ondanks het tikwerk, had ik in mijn achterhoofd toch ook de wetenschap dat meneer PostNL op de stoep kon staan. In dat geval kon ik ook best een uurtje in de nieuwe Skylanders steken. Hij kwam uiteindelijk pas in de namiddag, toen ik net naar school was om mijn drie kinderen op te halen. Gelukkig was mijn buurman wel thuis en zo kon ik van hem de bezorging alsnog in ontvangst nemen. Hoewel de timing niet ideaal was, moest de verpakking natuurlijk direct open. Mijn oudste dochter werd meteen enthousiast door de aanblik van de mat-gekleurde poppetjes in het SuperChargers starter pack en vond het zelfs nodig om het buurjongetje erbij te roepen. Het buurjongetje is leuk, zolang hij bij de buren is. In je eigen huis beleef je zo’n kereltje anders. Hij gaat dagelijks naar school met een Skylanders-tas, -broodtrommel, -drinkbeker en -shirt en was er dus als de kippen bij. In no-time was ik de macht over mijn DualShock en televisie volledig kwijt. Mijn dochter schoof naast hem op de bank en het duo was verder niet meer aanspreekbaar. Wat betreft de doelgroep zit het wel snor met SuperChargers, zo was mijn conclusie.

Woensdag 30 september

Gevoelsmatig was het nog dinsdag, want in mijn tijd met de Skylanders werd de dinsdag een woensdag. Pas om twee uur ’s nachts schakelde ik de PS4 uit en zocht mijn bed op. Het concept en de gameplay hadden mij gegrepen. Het wakker worden verliep die ochtend niet vanzelf en de werkdag duurde extra lang. Bij mijn thuiskomst stond het buurjongetje tot mijn schrik alweer voor de deur en deze keer had hij zelfs een flinke krat met Skylanders bij zich. Hoewel ik terughoudend was, zag ik hier ook het nut van in. Zijn de figuurtjes uit vorige delen te gebruiken in de SuperChargers-wereld? Nou en of, dat zijn ze zeker. De ene na de andere Skylander ging op het portaal en de vreugdekreten gierden door de woonkamer. Zijn moeder kwam zelfs ook even kijken naar de kleurrijke wereld en verzuchtte dat de komende Sinterklaas en Kerst duur gingen worden. Ze zag de bui duidelijk al hangen.

Toen iedereen in huis sliep, ben ik zelf weer losgegaan in de wereld, die opnieuw door Kaos wordt lastiggevallen. Het verhaal is ondergeschikt aan het spelplezier en draait simpelweg om het bestrijden van het kwaad. De eilanden waarop de actie zich afspeelt deden mij denken aan de Ratchet & Clank-games en dat is zeker een compliment. De tijd verstreek weer snel en ja… ik vermaakte mij dus wel. Skylanders alleen voor kinderen? Echt niet, op de Nightmare-stand is er best uitdaging te vinden.

Donderdag1 oktober

Ik ben naar de Game Mania geweest. Ook even bij de Bart Smit en Intertoys. Alleen om te kijken. Meer niet. Echt. Er zat een poster met alle voertuigen en poppetjes in de doos, maar ze in het echt zien, is natuurlijk anders. “Goh, een extra voertuig hangt voor vijftien euro in de winkel en een los poppetje gaat ook wel dertien euro kosten. Zal ik een combinatie doen? Vierentwintig euro voor een voertuig en een poppetje scheelt toch weer iets.” Zonder aankopen ben ik uiteindelijk thuis gekomen, maar wat is het frustrerend dat zoveel omgevingen en uitdagingen zijn afgesloten. In het starter pack dat voor deze review werd aangeleverd, zaten Skylander Spitfire en het landvoertuig Hot Streak. Samen op het portal zijn ze ‘Supercharged’ en daardoor extra sterk. Ik heb ook Super Shot Stealth Elf zonder voertuig gekregen, maar die gebruik ik alleen als Spitfire vermoeid is. Met het beperkte aanbod zijn er echter zoveel gebieden die ik niet kan bezoeken dat het vervelend wordt. Ik wil de lucht in, onderwater de boel verkennen en moet mij beheersen.

Vrijdag 2 oktober

Of ik een ontstoken oog heb, vroeg mijn collega vandaag. Nee, maar ik weet wel hoe het komt dat ik een rood oog heb. Te laat naar bed, te abrupt weer wakker, een adertje geknapt. Misschien is vier uur slaap ook niet genoeg voor een vader van drie kinderen. Maar ja, het moest steeds: nog één race, nog één keer proberen. De game zit zo barstensvol content dat je er naar van wordt. En dan zit een flinke portie nog weggestopt achter een pay-to-play-principe. Briljant vanuit commercieel oogpunt, vreselijk voor de eindgebruiker. De verhaallijn is wel geheel te doorspelen met slechts de figuren uit het starter pack, alleen knaagt dan het gevoel onherroepelijk dat je complete gebieden oversloeg. Misschien moet ik toch….?

Zaterdag 3 oktober

Ik heb in Hot Streak gevoetbald met plofkippen. Een beetje Rocket League, alleen dan tegen een haan die mij bekogelde met eieren. Het is een beetje vreemd, maar wel lekker. Wat is er aan de hand met mij? Skylanders, SKylanders, SKYlanders, SKYLanders, SKYLAnders, SKYLANders, SKYLANDers, SKYLANDErs, SKYLANDERs, SKYLANDERS…….arrrrrgh!!!

Conclusie

Skylanders: SuperChargers is een zeer goede toevoeging op een bewezen concept. De voertuigen voegen een tof gameplay-element toe in de overkoepelende verhaallijn en de Skylanders hebben daarnaast de mogelijkheid gekregen om te racen. Denk aan Mario Kart op de Skylander-manier. Het is onmogelijk om alles mee te nemen in deze review – dan zou mijn dagboek te lang worden – en het plezier bij deze titel is gewoon niet makkelijk in één tekst samen te vatten. Naast het hoofdverhaal waarin je Kaos op zijn nummer zet, is er enorm veel te doen, zowel met het terugkerende en verslavende Skystone, dat doet denken aan Heartstone, als de mini-game Live Wire Lock waarmee je sloten kunt openen. Dan is er ook nog de mogelijkheid om in co-op te spelen of online te racen en natuurlijk is er weer ontzettend veel vrij te spelen en te verzamelen. Eigenlijk weet je nu al voldoende. Deze game is een aanrader voor zowel volwassenen als kinderen (voor die laatsten gewoon lekker op Nederlands zetten). Een aanschaf moet je wel alleen overwegen als je de investering op de lange termijn wilt doen. Hoewel het verdienmodel op een aanvaardbare manier is ingevoerd, gaat de beperking van een klein aantal voertuigen en poppetjes uiteindelijk vreselijk jeuken. De volledige beleving gaat je meer kosten en als je zelfs van plan bent om de verzameling helemaal compleet te krijgen, dan gaat dat je toch wel richting de vijfhonderd euro lichter maken. Het leven van een vader is niet goedkoop!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Voertuigen zijn een toffe toevoeging
 • Héél veel content
 • Om vrolijk van te worden
 • Voor jong en oud

Wat is NOT

 • Je buurjongetje komt langs
 • Een dure hobby
 • Niet alle dialogen kun je overslaan

8.5

 1.   
  RikZonderC's avatar

  Mooie review, een keer anders opgebouwd!

 2.   
  mheiden21's avatar

  Wat ik me dan nog afvraag, hoe is het afgelopen met het buurjongetje? :p

 3.   
  Felis_Rufus's avatar

  ”mheiden21″ schreef, "Wat ik me dan nog afvraag, hoe is het afgelopen met het buurjongetje? :p"

  Ik weet niets, maar komende dinsdag is hij onderwerp in Opsporing Verzocht.

 4.   
  Leukste's avatar

  Het is leuk geschreven en het leest lekker weg. Je wordt er bij het lezen zelf ook al vrolijk van.

  Zijn de figuurtjes uit vorige delen te gebruiken in de SuperChargers-wereld? Nou en of, dat zijn ze zeker.

  Groot pluspunt.

  “Goh, een extra voertuig hangt voor vijftien euro in de winkel en een los poppetje gaat ook wel dertien euro kosten.

  Vergelijkbaar met amiibo’s. Als je ze allemaal wilt wordt het een dure hobby. Dat is een minpunt voor je portemonnee. Ik kan mij goed vinden in deze review en het cijfer verwoord dit goed.

  Felis Rufus schreef, "Ik weet niets, maar komende dinsdag is hij onderwerp in Opsporing Verzocht. "

  Nou, nou je hebt toch niet zulke drastische maatregelen hoeven nemen om de game op te eisen? Of is het buurjongetje bij jullie komen inwonen? 😆

 5.   
  Felis_Rufus's avatar

  Leukste schreef, "Het is leuk geschreven en het leest lekker weg. Je wordt er bij het lezen zelf ook al vrolijk van."

  Leuk om te lezen. Je doet je naam eer aan.
  😀

 6.   
  jelte23's avatar

  Goede review van een naar mijn verwachting leuk spel. heb alle andere delen gespeelt maar van trap team minder poppetjes want mijn portomonnee kon het niet meer aan hij wilde zijn geld aan andere dingen besteden.

 7.   
  gamerfriend01's avatar

  Weet er iemand waar ik goedkope oude skylanders figuurtjes kan kopen?

 8.   
  Leukste's avatar

  ”gamerfriend01″ schreef, "Weet er iemand waar ik goedkope oude skylanders figuurtjes kan kopen?"

  Budgetgaming is meestal up-to-date. Neem daar eens een kijkje. En anders wil ik op verzoek wel een post maken in Het Koopjes Spot Topic.