MSI GT80 Titan 2QE-030NL

De dagen dat high-end laptops per definitie inferieur waren aan desktops, liggen inmiddels achter ons. Tegenwoordig kan men op menig medium-ranged laptop een aardig potje gamen, al blijven die compacte computers vrijwel altijd significant ondergeschikt aan hun grote desktop-broertjes. Ondermaatse prestaties qua framerate of wegsmeltende behuizingen van de hitte, nooit gaat het echt helemaal van een leien dakje met de laptops. De Taiwanese hardware-fabrikant MSI wil daar verandering in brengen met diens nieuwste reeks vlaggenschepen op het gebied van gaming laptops. De GT80 Titan-serie bestaat uit een aantal dikke 18.4” notebooks die de prestaties van een degelijke desktop moeten nabootsen. Ze kosten je een flinke duit, maar kunnen ze hun “Game like a god” belofte daarmee ook echt waarmaken? GamersNET stelde de som op de proef…

Top money voor topprestaties

Van MSI ontvingen wij de MSI GT80 Titan 2QE SLI, het 030NL-model om precies te zijn. De nieuwe Titans komen met legio verschillende specificaties en uitvoeringen, maar deze versie is zonder meer de krachtigste van allemaal. Richtprijzen variëren tussen de 3.499 en 4.699 euro, waar dit model je zo’n 4,299 euro zou moeten kosten. Waarom zo’n bizar hoog bedrag? De inhoud van een Titan vertelt het je. Alle Titan-modellen zijn namelijk uitgerust met twee mobiele videokaarten uit NVIDIA’s GTX 900-serie (in dit geval twee GTX 980M’s met samen 16GB DDR5 VRAM), een degelijke Intel i7-processor van de vierde generatie (de i7-4980HQ op 2.5Ghz) met Intel Turbo Boost, tot 32 GB DDR3L-werkgeheugen en een aardig ruime SSD-opslag om Windows 8.1 en een handjevol games op te installeren. Het duurste model is identiek aan de onze, maar heeft meer SSD’s in RAID 0 voor meer snelle opslagruimte. Kortom: deze systemen bevatten alles wat je nodig hebt om uit de voeten te kunnen met de zwaardere spellen van vandaag de dag. Of, zoals ik het liever omschrijf: een reeks termen die je niet op moet noemen als je in de komende paar uur nog seks wilde hebben.

En wat blijkt? De GT80 Titan 2QE SLI haalt daadwerkelijk het onderste uit de kan. Het systeem is razendsnel en draait tal van technisch vernuftige games zonder ook maar te hoeven zweten. De GT80 Titan draait games als Hitman: Absolution, Call of Duty: Advanced Warfare en Battlefield 4 met al het gemak van de wereld op de hoogste grafische instellingen, met bovengemiddelde framerates. Natuurlijk kun je het beestje laten kennismaken met zijn limieten door een 4K-monitor aan te sluiten, de zware multi-sample anti-aliasing omhoog te krikken of over te schakelen naar Matrix Display, maar dit doet zeker niet onder aan de prestaties van een degelijke high-end gaming desktop. Bovendien verdient MSI zeker wat lof voor het bouwen van een laptop die dit kaliber 1080p-beelden op zijn scherm kan toveren. Ik had in ieder geval niet gedacht dat een laptop ooit Hitman: Absolution met de mooiste grafische instellingen op 80 frames per seconden zou draaien en niet zou overhitten. Dit soort fratsen van MSI leggen de lat hoger voor de gaming laptops als computersoort.

Koel tot de limieten

Een veelvoorkomende heikele kwestie van gaming laptops is echter dat ze, na een aantal intensieve game-sessies, gloeiend heet kunnen worden. En ja, ook op de GT80 Titan zou je het spreekwoordelijke eitje kunnen bakken, maar niet zo maar. Bij licht gebruik en niet al te zware games blijft de CPU hangen op 50 graden Celsius, de GPU rond de 40. Alleen bij zware belasting begint de laptop significant warmer (en luider) te worden, met pieken naar 85 graden voor de CPU, de GPU’s steeds een graden of tien minder. Uiteindelijk behoudt het systeem zichzelf op veilige temperaturen middels software-matige prestatieprofielen en extra ventilatoren op de twee GPU’s. Aan de hand van allerlei meegeleverde applicaties kun je zelf oog houden op de hitte en het verbruik van de componenten, of die zaakjes overlaten aan de computer om voor zichzelf te regelen. Heet worden kan de Titan dus zeker, maar dit monster laat zichzelf niet wegsmelten. Tenzij je dat wilt, natuurlijk.

In mijn geval kwam ik de limieten van de GT80 Titan pas tegen toen ik GTA Online livestreamde in een race met acht man. In deze omstandigheden bleek de CPU-load te zwaar voor de i7-4980HQ, die in dit systeem dan toch de uiteindelijke bottleneck vormt. Een high-end game als Grand Theft Auto V draait verder fantastisch op de Titan, zelfs met een scala van hoogwaardige visuele effecten, maar blijkbaar is de mobiele processor niet opgewassen tegen te veel chaos en een constante 720p-livestream. Ook dit bakbeest kent zijn limieten, maar die zullen niet snel liggen aan de twee videokaarten, het forse RAM-geheugen of de vlotte SSD’s.

Alles wat je wil, en nog wat meer

Mooi is wel dat de GT80 Titan ondanks zijn imposante prestaties ten alle tijden een laptop blijft. Weliswaar is hij met zijn grootte en 4,5 kilo zware gewicht wat aan de lompe kant, maar dat drukt de pret niet. De twee zware GPU’s kunnen uit om over te schakelen op de geïntegreerde videokaart en middels de ‘Shift Modes’ schakel je ook snel over naar minder zware prestaties door zaken als Intel Turbo Boost uit te schakelen en CPU en GPU op lagere frequenties te laten draaien. Zodoende kun je gemakkelijk een uur of vier rustig werken op een opgeladen accu. De Titan is misschien niet de laptop waarmee je in de Starbucks je nieuwste novelle mee zult schrijven, maar voor zo’n dik systeem kan de accu nog aardig duurzaam zijn. Voor high-end games zul je echter ten alle tijden wel aan de stroom zitten, aangezien de CPU en GPU’s niet op volle toeren kunnen presteren zonder directe voeding.

Verder beschikt de Titan over vrijwel alle functies en features die een high-end gaming laptop kunnen toebehoren. Het monster is toegankelijk met Bluetooth, Killer (draadloos) netwerk, SD-lezer en een Blu-Ray schrijver. Daarnaast sluit je makkelijk een externe monitor aan met HDMI 1.3 uit of de twee Mini Display Ports. Verder heeft de Titan een prima 720p-resolutie webcam, genoeg USB 3.0-poorten en een set degelijke speakers van Dynaudio met handige Sound Blaster software. Die laatste leveren overigens een heerlijk helder en bijzonder luid geluid (tot tien decibel harder dan andere laptops) over de vier ingebouwde laptopspeakers, al ontbreken ze nog wel aan een wat lekker lage bastonen. Wie dus een lekker donker muziekje wil luisteren of echt in een game wil duiken met de GT80 Titan, zal alsnog een koptelefoon aan moeten sluiten, maar je kunt ook aardig uit de voeten met de heldere ingebouwde speakers.

Mechanisch toetsenbord? Driewerf hoezee!

Naast alle toegankelijkheid en de forse prestaties beschikt de GT80 Titan-serie ook over een mechanisch toetsenbord. Jawel, u hoort het goed. Voor het eerst sinds de jaren 80 beschikt een laptop weer over een volwaardig mechanisch toetsenbord en dat is voor de mobiele gamer een waar pretje. Het betreft hier een uniek SteelSeries toetsenbord met bruine Cherry MK switches, mooi verlicht met MSI’s kenmerkende rode gloed. Het is een heerlijk stukje vernuft voor tekstverwerking en perfect voor de lange en intensieve game-sessies. De aanslag voelt fantastisch met een niet te overdonderende klik, alle toetsen zijn gemakkelijk te vervangen (met de bijgeleverde ‘goude’ WASD-knoppen bijvoorbeeld) en met de SteelSeries-software kun je gemakkelijk legio bindings koppelen en organiseren. Daarnaast functioneert de degelijke trackpad ook als een futuristisch numeriek toetsenbord, die zeker niet verkeerd werkt. Of je het echt intensief zal gebruiken is een tweede, maar het doet jou en je vrienden toch nét iets meer vermoeden dat deze laptop van Mars komt.


Met het bijzonder degelijke toetsenbord en de luide speakers ben je ervan verzekerd dat je nooit te veel randapparatuur nodig hebt om fatsoenlijk te kunnen gamen op de Titan. Een muisje en de stroomkabel voldoen om urenlang comfortabel te werken en te gamen, wat het systeem toch praktischer maakt dan het op het eerste gezicht lijkt. Het complete systeem mag dan log zijn, maar niks aan de Titan is onnodig complex. Alles werkt naar behoren en de Titan presteert in vrijwel alle omstandigheden zonder te hoeven zweten. Zo’n mechanisch keyboard is daarbij dan ook een heerlijk extraatje.

Conclusie

Al met al is de MSI GT80 Titan 2QE 030NL een bijzonder degelijk apparaat, wat helaas de budgetten van vele gamers zal doen verbleken. Met een richtprijs van 4.299 euro (4.699 euro voor hetzelfde systeem met 1TB aan SSD) is dit monster gewoonweg onbereikbaar voor de gemiddelde gamer. Voor hetzelfde bedrag bouw je een NASA-waardige desktop met vier videokaarten en een koelingsysteem dat loopt op champagne, maar dat wil niet zeggen dat de GT80 Titan een wanproduct is. De doelgroep mag dan misschien klein zijn, maar MSI heeft wel een aantal nobele stappen gemaakt.

De GT80-modellen bewijzen dat gaming laptops tegenwoordig heus wel in staat zijn om volwaardige desktopprestaties te leveren, waarmee de hardware-fabrikant de lat wederom hoger legt voor de concurrentie. Door te experimenteren met dit kaliber bakbeesten openen ze een markt voor echte high-end gaming laptops, waarvan de toekomst zo maar erg rooskleurig zou kunnen zijn. Nu nog maar hopen dat we ook meer van dit soort mooie, mobiele mechanische toetsenborden terug gaan zien…

  1.   
    MikeHunt85's avatar

    Kan iemand mij helpen? Ik wil deze in m’n PS4 zetten, maar waar moet ik hem precies plaatsen?

  2.   
    DeAdSeYe's avatar

    *Voor hetzelfde bedrag bouw je een NASA-waardige desktop met vier videokaarten en een koelingsysteem*

    Klopt helemaal, één van de redenen waarom ik geen gaming laptop meer koop. Je betaald in verhouding veel meer tegenover een desktop computer en je krijgt er veel lagere performance voor terug.

    Tel daarbij op dat veel laptop ’s niet goed met warmte overweg kunnen. De levensduur van een laptop wordt op 5 jaar geschat maar wordt verkort door hitte. Nu heeft deze laptop een goed ingebouwde koeling systeem, maar in hoeverre kan deze laptop alle warmte afvoeren?

    Voor dit bedrag mag je inderdaad wat verwachten, maar levert de laptop nog altijd dezelfde performance en koeling over een jaar?

    Een ventilator gaat ook niet eeuwig mee, die raken nogal snel verstopt met stof en maken nogal veel draaiuren. PC kosten die natuurlijk geen zak, daar kan je ze vervangen voor een paar cent, laptop is dat natuurlijk weer een ander verhaal.

  3.   
    Sa.'s avatar

    Waarmee de hardwarefabrikant de lat hoger wederom hoger legt

    foutje. Verder duidelijkw review Tom! Ben zelf meer een desktop mannetje, maar dit is zeker geen verkeerd apparaat!

  4.   
    HWSHHZ's avatar

    Is dit niet een beetje onnozel? Van een gaming laptop verwacht je dat je als je bijvoorbeeld een uurtje in de trein ofzo zit dat je dan lekker even kunt gamen op de hoogste instellingen etc voor zoveel geld, maar dat kan dus alleen als de laptop aan de netstroom ligt? Zo kun je net zo goed een desktop samenstellen waarvan de koeling idd op champagne loopt 😀 😀

    Maar verder goede review, wel een mooie laptop verder 🙂 😉

  5.   
    Tom's avatar

    sdfl schreef, "

    Waarmee de hardwarefabrikant de lat hoger wederom hoger legt"

    foutje. Verder duidelijkw review Tom! Ben zelf meer een desktop mannetje, maar dit is zeker geen verkeerd apparaat!

    Thanks voor de oplettendheid, Salim! Zal ’t even fixen. 😉

  6.   
    Leon 2.0's avatar

    Leuk dat ze bestaan, maar eigenlijk is zo’n laptop natuurlijk absurd. Ben benieuwd hoe goed zo’n model verkoopt in vergelijking met het goedkopere segment, lijkt me eigenlijk vooral een prestigeding. En eerlijk is eerlijk, het is natuurlijk ook gewoon een heel erg tof apparaat! 🙂