Mad Max: Fury Road

De wereld is vergaan. De krankzinnigen beheersen de wereld vanuit hun Citadel die uitkijkt over eindeloze kilometers zand, dat alleen maar bereisbaar is door auto’s, buggy’s, motoren en trucks. Welkom in de wereld van Mad Max: Fury Road, waar men niet probeert te leven maar te overleven. Mad Max: Fury Road is een waar spektakel dat zijn weerga niet kent. Een thrillride waar je haren van achterover gaan staan. Met behulp van ongelofelijk stuntwerk, special effects en enorme auto’s kan Mad Max: Fury Road wel eens de grootste verrassing van deze zomer gaan worden.

Tom Hardy vertolkt de rol van Max in deze reboot / vervolg op de klassieke Mad Max trilogie met Mel Gibson. Max besluit om, eigenlijk tegen zijn eigen wil, vijf vrouwen te begeleiden bij hun ontsnapping van een gestoorde maatschappij van krankzinnigen, mentaal instabiele figuren en verkrachters. Terwijl ze op de vlucht zijn van deze gangs breekt een ware Road War los waarbij de verschillende personages allemaal in een furieuze achtervolging komen, welke continu blijft escaleren. De samenleving die geschetst wordt in Fury Road laat niets aan de verbeelding over. Van de designs van de voertuigen tot de aankleding van de gekken, deze wereld leeft in chaos, wanorde en onrust.

De versie van het personage Max dat we in Fury Road te zien krijgen, heeft veel minder achtergrond informatie en heeft een minder duidelijke persoonlijkheid dan de versie van Mel Gibson uit de originele films. Dit maakt Tom Hardy’s Max niet minder tof om te volgen, want in deze film bewijst Max zonder twijfel dat hij één van de meest brute bad-asses op aarde is. En gelukkig is Max niet alleen, in de film wordt hij bijgestaan door Furioso, fantastisch gespeeld door Charlize Theron. Deze ongelofelijk stoere vrouw heeft ondanks haar gebrek aan een rechterarm een geweldige persoonlijkheid en fantastische momenten waarop ze laat zien dat zij toch echt de baas is aan boord van deze wilde Road War. Het is fijn om een film te zien waarin vrouwen echt niet stilletjes aan de zijlijn zitten maar actief deelnemen en onderdeel uitmaken van de ervaring.

De cinematografie is om van te smullen. Van de verlaten zandduinen en canyons tot de zandstormen die razen dor de woestijnen, er is altijd wat adembenemends te zien. Maar de film wordt natuurlijk bij elkaar gehouden door de achtervolgingen per auto, motor en truck. Het ene voertuig is nog gevaarlijker dan het andere en als je denkt dat je het allemaal hebt gezien staat de volgende set-piece al klaar. De film voelt als een razende achtervolging van begin tot het einde. De momenten waarop de film rust neemt, heeft de kijker even tijd om adem te halen en de wilde rit in zich op te nemen. De film weet een perfecte balans tussen actie en rust te vinden waardoor de film overkomt als een achtbaanrit die alleen maar hoger en sneller gaat. Het is jammer dat hierdoor veel personages vrijwel geen achtergrondverhaal krijgen waardoor we ons niet kunnen inleven in hun situatie of motivatie. Het is gelukkig maar het enige minpunt dat ik deze film kan toekennen.

Mad Max: Fury Road is een rit die je moet hebben meegemaakt. De actie blijft voortdurend oplopen en bouwt toe naar de grootste ‘carnage’ die ik in tijden heb gezien op het witte doek. De stunts en special effects zijn levensecht en dienen niet alleen als onderdeel van grotere actiescènes, maar laten zien in wat voor staat deze gestoorde wereld verkeerd. Mad Max: Fury Road laat zijn voorgangers in het stof bijten en scheurt deze zomer voorbij als één van de beste films van het jaar en daarmee dus een als een grote verassing.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Creatieve Actie
  • Prachtige Cinematografie
  • Sterke (Vrouwelijke) Personages
  • Ongelofelijke Sets

Wat is NOT

  • Weinig personageontwikkeling

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren