Helldivers

We gaan met Helldivers richting hel, wat ik persoonlijk fantastisch vind, want het zou er volgens diverse religies heerlijk warm zijn. Helldivers komt van het Zweedse Arrowhead Games, die bekendstaan om Magicka. Met hun nieuwe titel hebben ze een sciencefiction co-op shooter ontwikkeld met een top-down view. De game is crossplatform en is dus op de PlayStation 4, PlayStation 3 en PlayStation Vita te spelen. Het is tijd om neer te dalen en planeten te beschermen.

Duiken naar de hel

Nee, je bent in het begin nog geen Helldiver, nog geen beschermer van de Super Earth. Tijdens een tutorial leer je de basis van het vak kennen. Tactisch bewegen, schieten, granaten gooien, duiken, het gebruiken van diverse drops als turrets en ammunitie en natuurlijk een stukje verhaal. Zo spannend is dat laatste niet, maar het is leuk dat het erbij hoort. Wat direct opviel, is dat je tijdens en na de tutorial heel veel informatie voorgeschoteld krijgt. Er zijn best veel details om rekening mee te houden, het is veel teksten lezen en er zijn veel gebieden en planeten te verkennen. Het was voor mij even overweldigend en naar mijn idee is hiermee de instapfactor wat hoger dan bij veel andere games. Ik snap dat er uitleg nodig is, maar het had meer met cutscenes gemogen.

Op rooftocht

Na de oefeningen kun je jezelf op een stukje planeet laten droppen en zul je missies uit moeten voeren. Je krijgt te maken met verschillende soorten vijanden, namelijk cyborgs, die vooral in groepen aanvallen, insecten die je verrassen door uit de grond op te doemen en de Illuminate, die van grotere afstand hun aanval inzetten. Zodoende leer je in de game diverse tactieken en strategieën in de gameplay en dat maakt het spel gelukkig een beetje veelzijdig. Deze vijanden zijn in hun eigen universum te vinden, dus afhankelijk van welke gebieden je kiest, moet je de speelstijl aanpassen op het ras. Er zijn meerdere universums en daarbinnen zijn weer genoeg planeten om alles uit te roeien en je eigen volk te beschermen. Je kiest deze plek vanuit een ruimteschip, waar je een missie plant, je uitrusting kiest en andere spelers kunt uitnodigen. De game is in principe alleen te spelen, maar er zit een community aspect achter, waarbij je als online groep de planeten moet beschermen. Hoe meer spelers zich op één gebied concentreren, hoe meer er van de planeet wordt veroverd.

Missies zijn variërend van mensen redden, voorwerpen zoeken of installaties opbouwen. In het begin zijn de missies nog vrij gemakkelijk en heb je weinig doelen te voltooien. Maar hoe verder je komt, hoe moeilijker en uitgebreider de missies worden. Op dat moment merk je dat je echt wel met een paar spelers de missie moet doorlopen en tactieken moet bepalen. Het veroveren van een gebied gaat gepaard met behoorlijk wat vijanden, dus het opzetten van een turret moet je op de juiste plek doen, alsmede airstrikes of het laten droppen van ammunitie of een dik wapen, de zogeheten Strategems. Het leuke van de missies is dat mappen elke keer opnieuw worden opgezet, zodat je vrijwel nooit hetzelfde tegenkomt. De gebieden ogen anders, sommige missies blijven onduidelijk zodat je de map moet onderzoeken wat erg slim is, want er liggen hier en daar spulletjes om wapens of perks mee te upgraden. Het zorgt ervoor dat je keuzes gaat maken, want vijanden vermijden kan een slimme tactiek zijn, maar zo mis je misschien wel bepaalde upgrades.

Schietgenot

Top-down shooters werken qua gameplay vaak prima en dat is met Helldivers niet anders. Natuurlijk, het bewegen en het richten met de verscheidene wapens blijft oefenen, maar het voelt al snel vertrouwd. Om het extra moeilijk te maken, moet je om een Strategem in te zetten op L1 drukken en dan met de pijltjestoetsen een bepaalde combinatie afgaan. Tijdens bloedige gevechten is het dus plannen geblazen en uitkijken moet je altijd. Zet je een turret in, zul je echt weg moeten duiken aangezien het wapen klakkeloos de vijanden neerhaalt. Loop jij toevallig in de weg, dan krijg ook jij lood binnen. Daarnaast staat friendly fire aan, waardoor je constant op je medespelers moet letten. Dit maakt Helldivers uitdagend en vooral leuk in co-op. Als je van plan bent een solotocht te doen, zal het spel snel saai worden, dus speel het met vrienden of zoek andere spelers op via het menu.

En dan nog moet je er even doorheen bijten, want de leercurve en de vele teksten kunnen je afschrikken. Je zult echt verder in de game moeten komen om er plezier uit te blijven halen. Ook dan kan het zijn dat Helldivers geen game is die je uren zult spelen, omdat op veel planeten de maps vrij kaal, vlak en eentonig zijn, ook al zijn ze allemaal anders. Ik moet wel zeggen dat de game er prima uitziet. Visueel niet het grootste spektakel, maar het oogt scherp, er is gevoel voor detail en erg belangrijk, zelfs in chaotische gevechten blijft het spel behoorlijk soepel. Daarnaast is het geluid ook goed verwerkt in Helldivers. Muziek zit vol eigenliefde en soldaten die vol van chauvinisme over het verspreiden van democratie praten, en vervolgens hun wapen legen komt goed uit de verf.

Conclusie

Helldivers geniet van een sterk staaltje top-down gameplay met wat unieke elementen, zoals de Strategems, de online community en de verschillende tactieken die te gebruiken zijn. De game is in co-op erg vermakelijk en daar moet het spel het ook wel van hebben. In je eentje op rooftocht kan snel saai en zeker ook moeilijk worden, dus zorg voor vrienden of ga met willekeurige mensen planeten bevrijden. Dat kan de doodsteek worden als Helldivers spelers verliest, maar voor nu werkt het. Vooral het samenwerken, de Strategems en het moeten oppassen voor vriendelijk vuur maakt dat de game uitdagend is. Helaas moet je echt even in de game komen, want de lading informatie, teksten en menu’s kunnen overweldigend overkomen. Verder is het spel geen ultiem vernieuwend concept, maar het geeft zeker plezier.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitdagend
 • Speelt lekker
 • Strategems zorgen voor de tactiek

Wat is NOT

 • Instapdrempel
 • Audiovisueel niet uniek genoeg
 • Solo is niet aan te raden

7

 1.   
  Thijs.'s avatar

  klinkt goed. Misschien is aanschaffen op de vita!

 2.   
  Noice!'s avatar

  Thijs. schreef, "klinkt goed. Misschien is aanschaffen op de vita!"

  De besturing op de Vita is erg wennen. Vooral reloaden, wat toch vrij essentieel is, kan lastig zijn in het heetst van de strijd. Je moet middels een swipende beweging aan de recherachterzijde je wapens reloaden, wat de toch al lastige game nog moeilijker maakt. Maar als je het eenmaal door hebt dan wil je niet anders meer! Ik wou dat ik de buttons kon remappen, dan kon je reloaden elders plaatsen…al geeft het swipen wel meer het gevoel dat je reload dan een druk op een knop vreemd genoeg.
  Deze game is voor mij weer dé bevesriging dat m’n One en PS4 vooralsnog grote miskopen zijn; het meeste lol heb je deze generatie met games die op de PS2 hadden kunnen draaien.