MSI Nightblade Z79 Barebone

MSI heeft enkele tijd geleden een nieuwe barebone binnen de Nightblade-reeks uitgebracht, om precies te zijn de Z97-variant. Het betreft simpelweg een geüpdatete versie die de Z97-chipset van Intel aan boord heeft en daarmee dus de bijbehorende features biedt. Logischerwijs hebben we bij GamersNET nog nooit de eer gehad om met een Nightblade aan de slag te gaan, dus de vraag is wat deze reeks aan barebones nou eigenlijk te bieden heeft.

Een compact, doch krachtig pakket

Degenen onder ons die niet bekend zijn met barebones vragen zich wellicht af waarmee we te maken hebben. In een notendop is een barebone een gedeeltelijk geassembleerd systeem in een zeer compact formaat. De Nightblade Z97 van MSI komt bijvoorbeeld met een vooraf geïnstalleerde voeding, het Z97I Gaming AC Mini-ITX moederbord, een 92 mm fan en uiteraard een unieke behuizing. Vervolgens kun je zelf indelen welke processor, hoeveel geheugen, welke videokaart en wat voor soort opslag je inbouwt. Zoals te merken aan de naam van het eerdergenoemde moederbord focust het bedrijf zich met deze barebone dus op de gamer.

Dit is binnen de barebone-markt niet veelvoorkomend, want de meeste barebones zijn bedoeld als media-centers. De Nightblade onderscheidt zich niet alleen door het krachtige gaming-moederbord, maar ook de 600 watt voeding die 80+ (goud) gecertificeerd is. Kortom, in deze barebone zijn vrijwel alle high-end videokaarten te verwerken, mits deze korter dan 29 cm zijn. Qua kracht heeft de Nightblade dus de potentie om te rivaliseren met conventionele desktops. De enige uitzondering hierop is wanneer je een vergelijking zou trekken met SLI of CrossFireX-systemen, maar daar is de Nightblade niet voor bedoeld.

De barebone is vooral gemaakt voor de gamer die graag zijn of haar computer mee op pad neemt. Nu zouden een laptop of all-in-one systeem die rol ook kunnen vervullen, maar beiden kunnen de kracht van een daadwerkelijke desktop niet evenaren. De Nightblade, mits er de juiste hardware wordt ingebouwd, kan dit juist wel. Met een zeer scherpe prijs van zo’n 350 à 400 euro is het ook vrij lastig om een aanschaf niet te overwegen. Voor hetzelfde geld heb je weliswaar vergelijkbare onderdelen, maar niet in een zeer compact, aantrekkelijk formaat.

Voldoende mogelijkheden

Als de Nightblade wil volstaan als een volwaardig systeem, zal deze ruime opties moeten bieden en dat is gelukkig ook het geval. Het bijgeleverde moederbord heeft Intel socket 1150 aan boord en twee DIMM-sloten voor maximaal 16 GB aan geheugen. Aan de externe zijde zijn onder andere acht USB-aansluitingen, ethernet van Killer, ingebouwde WiFi en zes audio-aansluitingen te vinden. Op intern gebied hebben we een viertal SATA-poorten, dat gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld een optical slim drive, een 3,5 inch HDD en/of twee 2,5 inch SSD’s.

De ingebouwde voeding biedt voldoende aansluitingen om alle soorten hardware te kunnen voorzien van stroom, inclusief twee 6+2-pin connectoren voor de videokaart. Het is overigens mogelijk om een extra 120 mm fan te installeren aan de zijkant en dit is een must wanneer je een zeer krachtige videokaart wenst te installeren. De temperaturen zullen anders te snel stijgen naar minder plezante waarden, voornamelijk in warme omgevingen of tijdens de zomer. Dit werd al gauw duidelijk tijdens het testen van de hardware die MSI in onze testunit heeft meegeleverd.

Een tikkeltje warm

De Nightblade Z97 die wij toegestuurd hebben gekregen, bevatte een Intel Core i5 4670K met een custom, doch bescheiden koeler met fan en een GTX780 Ti van MSI. Deze stukjes hardware zijn onderworpen aan diverse stresstesten en de temperaturen zijn vervolgens gemeten met Core Temp en MSI Afterburner. De resultaten van deze tests zijn hieronder in de desbetreffende tabellen te vinden en zoals te zien, kunnen de temperaturen redelijk hoog oplopen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat de Nightblade in een zeer koele omgeving getest is, waarbij een warmere omgeving dus voor nog hogere temperaturen had gezorgd.

Intels Core i5 4670K is in de Nightblade getest met behulp van OCCT. De test is driemaal vijf minuten lang gedraaid met een Large Data Set, waarbij de processor op 3,4 GHz uiteindelijk piekte op 66 graden. Na een verhoging van de snelheid tot 4,0 GHz met behulp van OC Genie lag de piek in de opeenvolgende tests hoger, namelijk op 71 graden.

MSI’s GTX780 Ti heeft enkele rondes afgelegd in haar eigen Kombustor-programma. Er zijn verscheidene tests uitgevoerd met de Lakes of Titan-instelling, van elk ongeveer zes minuten lang, met als resultaat een piek van 83 graden. Over het algemeen schommelde de temperatuur rond de 80 graden.

Overklokpotentie

De gemeten waarden van 71 graden voor de processor en 83 graden voor de videokaart zijn al met al niet vreselijk te noemen. Het is echter duidelijk dat het gebrek aan een extra 120 mm fan in onze testunit voor hogere temperaturen dan persoonlijk gewenst zorgde. De aanschaf van een dergelijk stukje hardware is dan ook een vereiste en kan met gemak een verschil van tien tot vijftien graden betekenen, afhankelijk van de snelheid waarop deze dan zou draaien. Er is overigens slechts één 4-pin connector aanwezig om fans aan te sluiten op het moederbord, die reeds ingenomen wordt door de meegeleverde 92 mm fan.

Het is dus handig om een handmatig instelbare fan te installeren of deze direct aan te sluiten op het bord, waarbij de 92 mm fan door middel van een omzetter direct op de voeding geplaatst zou worden. Op deze manier zal je geen last ondervinden van een 120 mm fan die anders constant op maximale toeren draait. Verrassend genoeg is de Nightblade tamelijk stil, mede dankzij de Twin Frozr-koeler op de videokaart van MSI en de bescheiden processorkoeler, Echter, daar zal je tijdens het gamen met een headset op of tijdens een zweterig LAN-feest sowieso niet op letten.

Op het gebied van overklokken stelt de Nightblade in elk geval niet teleur, want met één druk op de aan de buitenzijde verwerkte OC Genie-knop werd een overklok van 4,0 GHz mogelijk gemaakt. Dit is voor een barebone zeer indrukwekkend te noemen en via de BIOS is zelfs een verdere overklok te bewerkstelligen.

Conclusie

MSI zet met de Nightblade Z97 een zeer leuke barebone neer voor de gamers onder ons die op zoek zijn naar een draagbaar en compact systeem. Met een aantrekkelijke prijs en de potentie om de kracht van de meeste game pc’s te evenaren, is er meer dan genoeg reden om een aanschaf te overwegen. Met een 600 watt voeding en een uitgebreid moederbord zouden de meeste liefhebbers in elk geval tevreden moeten zijn. De enthousiastelingen die op zoek zijn naar 100 procent koeling, controle en customization schaffen eerder een normale desktop aan en daar is niets mis mee. Ik ga in elk geval alvast nadenken over hoe ik mijn toekomstige Nightblade ga inrichten.

 1.   
  Noice!'s avatar

  Ok, ik ben dus echt een leek, dus vergeef me m’n domme vragen. Maar dan betaal ik €350 – €400 voor deze barebone, maar wat moet ik er dan allemaal nog instoppen, is daar een handleiding/ stappenplan voor en hoeveel kost het om daadwerkelijk de PS4 en One te overtreffen?

  Ondanks dat ik er geen drol van snap en nog altijd denk dat console gamen logischer is voor mij, vind ik het wel machtig interssant allemaal en wil ik eigenlijk best graag een leuke game pc. Het hoeft geen beest te zijn, maar bv BF 4 op 1080p en 60fps is een merkbare verbetering op wat de PS4 doet.

 2.   
  Tom's avatar

  Als je de barebone koopt, moet je sowieso nog opslag (HDD en/of SSD), werkgeheugen, een processor en (optioneel, maar zeker vereist voor gaming) een fatsoenlijke videokaart aanschaffen.

  Als je dan daarbij berekent dat je ook nog een monitor, extra case-fan, speakers/headset, muis en toetsenbord nodig hebt, ben je ongetwijfeld een tikkel duurder uit dan een new-gen console. Hoeveel duurder ligt natuurlijk aan je smaak. Maar als je Battlefield 4 op Full HD en 60 fps wilt draaien, dan ga ik ervan uit dat je rond de 700 euro kwijt bent, exclusief monitor en andere randapparatuur.

  Then again, de prijzen voor hardware kunnen hard dalen, dus misschien dat je eind 2015 voor een kleine honderd à honderdvijftig euro goedkoper de game alsnog lekker kunt draaien. Maar het blijft gewoon duurder en complexer dan je 1-2-3-gameconsole vandaag de dag.

 3.   
  VkraM16's avatar

  Snap niet helemaal waarom €400,- een ”scherpe prijs” is. Zeker omdat de duurste hardware nog aangeschaft moet worden. In feite krijg alleen maar een kast, een moederbord en voeding met 600 watt.

  Een voeding met 600 Watt heb je voor 60 á €90,- (afhankelijk van welke certificering je wilt), Een moederbord kost tussen de €60-€170,- en de andere kosten zijn dan voor de kast en dat vind ik dus veel te duur.

  Ik blijf vooralsnog heel sceptisch over dit soort producten.

 4.   
  MRvink's avatar

  Echt wel een awesome game pc