Lenovo Y-serie line-up 2016: VR-goodness voor gamers

Toen ik mijn vrienden vier jaar geleden vertelde dat ik een Lenovo had opgepikt, keken ze me vreemd aan. Was dat het resultaat van onbeschermde geslachtsgemeenschap, of kun je een Lenovo gewoon oppikken door in je gezicht gehoest te worden? De afgelopen vier jaar heeft dit Aziatische merk echter flink aan de weg getimmerd en anno 2016 is iedereen bekend met dit pc- en laptopmerk. Nu Lenovo zich grondig heeft gevestigd in de casual consumentenmarkt, wil het bedrijf de focus gaan leggen op gamers met zijn vernieuwde Y-serie. In Keulen bekeek ik deze prijzige bakbeesten om te onderzoeken of mijn gamershartje er sneller van ging kloppen.

Binnen de vernieuwde Y-serie toonde Lenovo drie belangrijke producten: de IdeaCentre Y710 Cube (desktop), de IdeaPad Y910 (laptop) en de IdeaCentre AIO Y910 (all-in-one). De drie apparaten ogen compleet verschillend, maar hebben tegelijkertijd één ding gemeen: ze zijn bedoeld voor de hardcore gamer.

Een unieke feature binnen de drie producten is de mogelijkheid om de onderdelen te verwisselen. Binnen desktops is het altijd mogelijk geweest om de videokaart te vervangen, maar in laptops en all-in-one pc’s ontbreekt deze mogelijkheid vaak. Lenovo heeft zijn nieuwe gaming-apparaten echter zodanig ontworpen dat het eenvoudig is om de belangrijkste onderdelen te vervangen. Dat is een welkome afwisseling, want er is niets zuurder dan je complete laptop moeten vervangen enkel omdat de videokaart niet meer voldoet aan je wensen.

Desktop powerhouse on the go

Van de drie getoonde producten was ik het meest onder de indruk van de Y710 Cube. Deze high-end desktop wordt standaard geleverd met alles wat je als gamer tegenwoordig nodig hebt, waaronder de GTX 1080, Killer LAN en zelfs ingebouwde ondersteuning voor Xbox-controllers. Wat het apparaat uniek maakt, is zijn draagbaarheid. De Y710 Cube weegt slechts 7,5 kilo en doordat er een handvat is gemonteerd op de bovenkant, kun je hem doodeenvoudig meenemen naar LAN parties. Ideaal!

Ook fijn is dat de Cube, AIO en IdeaPad alle drie native ondersteuning bieden voor virtual reality. Tijdens de Gamescom werd wederom duidelijk dat virtual reality de nieuwe hype is binnen de industrie en dus is het fijn dat de Oculus en Vive direct werken op de apparaten. De duurste modellen beschikken bovendien over 32 GB aan DDR4 RAM-geheugen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je beestje snel aan vervanging toe is.

Bloatware

Hoewel Lenovo’s line-up zeker indruk maakte, zijn er nog twee dingen waar ik me zorgen om maak. Ten eerste ben ik sceptisch over de bloatware. Lenovo staat erom bekend standaard veel rotzooi mee te leveren op zijn apparaten en hoewel het voor ervaren gamers geen probleem moet zijn dit te verwijderen, is het toch niet netjes. Het is een beetje alsof je de President’s Suite boekt bij een peperduur hotel en bij binnenkomst ontdekt dat de schoonmaakster op je kussen heeft gescheten; het kost je een minuut om dat kussen weg te gooien en dan heb je een prachtige kamer, maar je verwacht toch betere service voor de prijs die je betaalt.

Met de prijs zijn we meteen aangekomen bij het tweede heikele punt. Lenovo’s gaming line-up behoort zonder meer tot het hoogste segment, maar dat geldt ook voor de prijzen. Voor de VR Ready Y710 Cube ben je minstens 1699 euro kwijt en de all-in-one AIO gaat niet voor minder dan 2199 knaken over de toonbank. Voor dat geld kun je absoluut slechtere apparaten kopen, maar de prijzen blijven schokkend hoog.

Voorlopige conclusie

Met zijn vernieuwde Y-serie laat Lenovo zien dat het begrijpt wat gamers willen. De drie getoonde apparaten zijn niet alleen uitgerust met hele dikke specificaties, ze zijn ook zodanig ontworpen dat ze goed aansluiten bij de wensen van de professionele gamer. De mogelijkheid om onderdelen te verwisselen in de AIO en IdeaPad is bijvoorbeeld zeer welkom en dankzij het tactisch geplaatste handvat ben ik nu al verliefd op de Cube. Je doet er echter verstandig aan om de komende tijd wat gezonder te gaan leven, want de kans is groot dat je minstens twee organen moet verkopen om de apparaten te kunnen betalen. Maar hé, dan maak je wel de blits op LAN parties.

  1.   
    Tom's avatar

    Vooral de ingebakken Xbox Wireless vond ik een interessante samenwerking voor Lenovo. Het is simpelweg beter en game-gerichter dan Bluetooth, en bespaart je weer wat kabels of het aanschaffen van een dure adapter voor Xbox-controllers. 🙂

  2.   
    Leukste's avatar

    Het blijft qua prijs toch aantrekkelijker om zelf een desktop samen te stellen. Maar deze zal ongetwijfeld niet zo compact zijn. Wat Tom al aangaf is het een grote plus dat Xbox Wireless met deze line-up mee komt.

  3.   
    Noice!'s avatar

    Voor degene die niet per se het nieuwste van het nieuwste willen hebben, maar tóch comfortabel willen kunnen gamen zonder zelf een pc samen te stellen is dit misschien wat:

    https://www.amazon.de/Lenovo-ideacentre-Desktop-PC-Quad-Core-Prozessor/dp/B01A8G3TB2/ref=sr_1_5?s=computers&ie=UTF8&qid=1473020104&sr=1-5&keywords=Y900

    Hartstikke leuke performance en met het grote voordeel dat Lenovo z’n desktops zo maakt dat alle componenten makkelijk te verwisselen/ upgraden zijn. Ook is er de ruimte om er nog een extra videokaart naast te frotten, voor die dikke SLI actie. Voor 2 barkie minder heb je zelfs zo’n y700 met een gtx970, waarmee je nog steeds aardig voorruit kan, maar ik zou dan liever net even wat meer besteden.

  4.   
    Thijs.'s avatar

    Leukste schreef, "Het blijft qua prijs toch aantrekkelijker om zelf een desktop samen te stellen. Maar deze zal ongetwijfeld niet zo compact zijn. Wat Tom al aangaf is het een grote plus dat Xbox Wireless met deze line-up mee komt."

    Een compacte pc is erg goed mogelijk. kijk maar eens naar pc case’s zoals de “Bitfenix prodigy M” of naar een case zoals de “Phanteks enthoo evolv itx”. Pc’s hoeven niet allemaal in een grote kast. Voor een lan party heb je geen eens een AIO meer nodig. Gewoon een mini-itx build doen en je zit gebakken (:

  5.   
    PaNNa's avatar

    Ik vindt het wel een hele prestatie voor Lenovo als je ziet vanwaar ze gekomen zijn enkele jaren geleden. Wat ook interessant is naar mijn mening is dat je de mogelijkheid om de videokaart te vervangen van dit laptop-type. Dit kan ik spijtig genoeg niet met m’n MSI, maar ik ga er niet om treuren omdat dit beestje wel nog een tijd zal meegaan. Maar ik hoop wel dat ze dit in de toekomst zullen overnemen van Lenovo, want ik denk dat sommige mensen hun voorkeur gaat naar een ander product simpelweg omdat ze de videokaart niet kunnen upgraden.