MSI GE72 2QD Apache Gaming Laptop

Als er iets is wat MSI goed kan, dan is het wel het produceren van gedegen gaming laptops. Uiteenlopend van het ultieme krachtpatser-model, de GT80 Titan, tot de experimentele hybride laptop-desktop, de GS30 2M Shadow. Maar ook het middensegment moet gespekt worden en dat doet MSI wel met de nieuwe GE-serie. Deze krachtpatsertjes moeten ook een aardige game kunnen draaien, maar zijn niet uitzonderlijk duur of experimenteel. Op GamersNET mochten we niet alleen de nieuwe GE62 weggeven, we gingen ook aan de slag met de GE72 2QD Apache gaming laptop. Bij MSI kun je immers flink geld kwijt voor de absolute topmodellen, maar wat krijg je aan prestaties tegen een iets lager prijsje?

Strakke, harde waren

Het model in kwestie is de GE72 2QD-010NL, een aardig krachtige notebook voor de richtprijs van 1499,99 euro. Voor die prijs krijg je een 17,3 inch laptop, uitgerust met onder andere 16 GB aan DDR3-geheugen, de i7-4270HQ van Intel, een NVIDIA GTX960M, SSD-opslag van 128 GB en nog één terabyte aan geheugen op een reguliere harde schijf. Verder is de laptop uitgerust met de toevoegingen die we inmiddels van MSI gewend zijn: Killer LAN en WiFi, een kleurrijk backlit toetsenbord van SteelSeries en heldere, luide Dynaudio-speakers. Uiteraard kun je verder uitgaan van een aanwezige SD-kaartlezer, Bluetooth, genoeg USB 3.0-poorten en de mogelijkheid om je computerscherm uit te breiden met HDMI of Matrix Display middels de Displayport.

Dat is alles is gehuld in een strak ontworpen behuizing. Waren gaming laptops van MSI een kleine vijf jaar geleden nog vrij lomp en soms zelfs een zwartrode doorn in het oog, nu zet de fabrikant zich vooral in voor subtiele en simplistische designkeuzes. De GE72 is aardig dun, bestaat grotendeels uit geborsteld zwart metaal en maakt gebruik van subtiele rode accenten en functionele blauwe LED-verlichting. Middels de aanpasbare SteelSeries-software kun je bovendien eigen kleurkeuzes en tinten uit het toetsenbord toveren, waardoor je de laptop altijd kunt voorzien van een uniek stijltje. Al met al komt dat neer op 2,7 kilogram harde waar, waarmee je best gezien mag worden.

“You’re as cold as ice”

Fijn is ook dat het geheel zichzelf aardig koel weet te houden. De metalen body voelt bij regulier gebruik haast koud aan en zelfs als de laptop op volle toeren draait, wordt het geheel nooit echt loeiheet. Onderin de GE72 heeft MSI haar Dual Fan-systeem geïnstalleerd en deze zorgt ervoor dat de airflow door de laptop nooit echt oververhit zal worden. Wordt het je toch te heet, dan kun je met een druk op de knop de ventilatoren op vol vermogen zetten, waarmee ze zeker 6000 RPM pompen. Weliswaar produceert dat iets meer geluid, maar niets waar een aantal granaatinslagen uit je game niet overheen zullen komen.

De geluidskwaliteit van de GE72 is sowieso met vlag en wimpel geslaagd. De laptop is in staat om vrij veel volume uit de speakers te pompen, terwijl de tonen nog bijzonder helder en vol blijven. Menig laptop beschikt over krakerig of overdreven zacht geluid, maar dat is absoluut niet het geval bij MSI’s nieuwe serie laptops. Weliswaar vinden we de speakers in deze serie onderaan de laptop, maar dat weerhoudt het beestje er niet van om degelijke audio te produceren. Ongetwijfeld een pluspunt voor de gamer die liever niet te allen tijde een headset of dure speakerset aan wil sluiten.

Budgettair gamen

Waar het bij vermaande gaming laptops toch uiteindelijk om draait, is uiteraard in hoeverre het apparaat in staat is om high-end games te draaien. En dat is meteen waar de eerste kanttekening van de GE72 zich voordoet. De laptop beschikt immers over bovengemiddelde specificaties ten opzichte van andere notebooks, maar kent wel een voor de hand liggende bottleneck. De processor en het werkgeheugen garanderen dat je prima uit de voeten kan met de meeste games, maar GTX 960M-videokaart is de zwakke schakel in het systeem. Voor de prijs en de repertoire van een gaming laptop is deze GPU nu eenmaal wel erg budgettair, en dat wordt snel merkbaar als je wat recentere games wilt draaien op de laptop.

In dit specifieke geval dook ik met de GE72 in The Witcher 3: Wild Hunt, een bijzonder mooie game die aardig getweaked kan worden. Wat blijkt? De game is goed speelbaar, maar alleen als je kan leven met wat visuele opofferingen. De game draait op de lagere instellingen (1080p, geen anti-aliasing, weinig effecten) op een instabiele 60 frames per seconde, die regelmatig inkakt naar lagere framerates. Uiteraard is dat geen schande voor een laptop in dit segment, maar met de titel van een ‘gaming laptop’ is de GTX 960M een wat onverwachte manier om de kosten te drukken. Logischer was een stapje minder RAM-geheugen of een iets goedkopere i5-processor als vervanging, maar MSI heeft toch gesetteld voor een budgetvideokaart. Dat kan, maar mogelijk levert het later nog meer problemen met toekomstige high-end games.

Krap zitten

Voor de gamer met een zwak voor korte laadtijden brengt de GE72 wellicht nóg een obstakel om te overwinnen. Het primaire opslagmedium van het systeem is namelijk een snelle SSD ter grootte van 128 GB. Echter, met de aanwezigheid van Windows en aantal broodnodige applicaties, houd je als gamer slechts een gigabyte of 70 over om je games en programma’s te installeren. Daar past nog nét een game als The Witcher 3 op, maar daarna is het feest dan ook voorbij en zal je het moeten doen met de reguliere harde schijf. Een game als Grand Theft Auto 5 zou niet eens passen op de harde schijf, wat toch weer zonde is van de aanwezigheid van een SSD an sich. Als gamer prefereer je natuurlijk altijd die snellere schijf, maar lang niet al je games zullen erop passen.

Met die twee minpunten uit de weg geruimd, blijft de GE72 2QD zonder meer een hoogwaardige krachtpatser. De laptop draait iets minder veeleisende games als een zonnetje en blijft vrijwel constant heerlijk koel presteren. Als gamer is het moeilijk om niet van deze mobiele computers van MSI te houden. Op veel fronten weet MSI immers andere laptops af te troeven: subliem geluid, koelte alom, degelijke prestaties en de aanwezigheid van een mooi SteelSeries-toetsenbord. Jammer is alleen wel dat deze serie gekenmerkt wordt door een duidelijke bottleneck, terwijl die toch vaak minder voor de hand ligt bij MSI. Het is echter een klein minpuntje, dat je natuurlijk ook wel enigszins moet kunnen verwachten bij het middensegment van MSI’s aanbod.

Conclusie

Al met al levert MSI een zeer degelijke laptop af, ook binnen dit middensegment. Jammer is dat de krappe SSD-opslag en de budgettaire GTX 960M je gamepret enigszins kunnen beperken, maar verder is er niks aan te merken op de GE72 2QD Apache. De prominente selling points zijn het strakke design, heldere speakers, bijzonder lekkere toetsenbord en de verkoelende prestaties. Verwacht niet dat je met dit model de high-end desktops van je maten wegvaagt, maar wel dat je vrijwel overal in staat bent om een lekker potje Rocket League mee te trappen of om je favoriete MMO of FPS-verslaving bij te werken. En dat in een ijskoude stijl.

 1.   
  Leukste's avatar

  Duidelijke plussen en minnen. Wat betreft de opslag indeling valt er nog wat te schuiven. Maar het blijft afwegingen maken welke games je erop zet. En dan is de opslag in deze setup toch wat aan de krappe kant.

 2.   
  VkraM16's avatar

  €900,- was nog wel een mooie prijs geweest, maar dit vind ik het totaal niet waard. Ook de keuze voor 16GB geheugen blijf ik maar raar vinden, want je hebt namelijk maar 8gb (max 12gb) om high end te gamen.
  Des te raarder ik het vind dat ze in dit geval ervoor kiezen om met een goedkopere videokaart de kosten te drukken, terwijl de videokaart het belangrijkste is voor gamen.

 3.   
  PaNNa's avatar

  Hangt er van de gebruiker af wat hij zoals speelt, voor mij is het een no go en ga ik direct voor iets meer. Maar het daarom niet af te raden, maar zeker niet geschikt voor mensen die games spelen zoals ik.

 4.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Zoals in de review al gezegd werd hadden ze misschien idd beter voor een wat goedkopere cpu en iets minder werkgeheugen kunnen gaan. Een sterke videokaart is niet heel onbelangrijk als je het over een gaming laptop hebt