MSI AG220 2PE-003EU Gaming All-in-One

Naast laptops en kant-en-klare mini-desktops biedt MSI ook een aantal All-In-One Gaming pc’s voor de liefhebbers onder ons. Laatst heb ik de instapvariant, de AG220, onder handen genomen om eens te zien wat deze specifieke versie en de reeks zoal te bieden hebben. Het is geen eenvoudige taak om alles onder één kap thuis te brengen en voldoende prestaties te bieden voor de gemiddelde gamer. Is MSI erin geslaagd om dit te verwezenlijken? Laten we dat gauw ontdekken…

Een nichemarkt

De markt voor All-In-One gaming pc’s is in mijn ogen een zeer kleine te noemen, want een groot aantal gamers stelt liever zijn of haar eigen pc samen. Om dus te kunnen concurreren met zelfgebouwde en kant-en-klare desktops moet MSI iets unieks bieden met haar all-in-one pc’s. Dit kan via de ingebouwde hardware zijn, unieke functies of wellicht gewoon het gemak van een all-in-one. In dit geval doet men dit door middel van het verrassend lage prijskaartje, want de AG220 2PE-003EU-variant is al vanaf zo’n achthonderd euro te verkrijgen.

De vraag is dan natuurlijk wat voor hardware je daar terug voor krijgt. Als eerste een Core i5 4200H op 2,8 GHz; een dual-core processor met hyperthreading die dus vier logische kernen heeft. Daarnaast bevat het systeem 8 GB aan geheugen en als belangrijkste component een GTX860M van NVIDIA. Het Windows 8.1-besturingssysteem wordt verscheept op een harde schijf van 1 TB die op 7200 toeren per minuut draait. Kortom, dit is voor achthonderd euro zeer degelijke hardware te noemen.

Wat de AG220 vrij uniek maakt, is de ingebouwde netwerkkaart van Killer die voor een kwalitatieve netwerkverbinding zorgt. MSI richt zich met deze All-In-One dus echt op de gamer die met een zekere stabiliteit wil gamen, zowel offline als online. Of deze variant daar echt geschikt voor is, valt daarentegen te bespreken. Voor meer kracht en stabiliteit zal je moeten kiezen voor de 24 inch en 27 inch-uitingen met een GTX870M. Jammer genoeg zijn de All-In-One pc’s van MSI met een GTX970M en GTX980M nog niet te verkrijgen in Nederland.

Ik kan me echter voorstellen dat MSI dergelijke dure varianten nog niet wenst te introduceren tot er meer zekerheid is over de vraag naar zeer krachtige All-In-One gaming pc’s. Deze instapvariant en de iets duurdere broertjes zijn wat mij betreft al van harte welkom en alleen al vanwege het prijspunt aan te raden als alternatief voor een desktop. Er zijn in elk geval geen All-In-One pc’s binnen deze prijsklasse die een GTX860M aan boord hebben en daar verdient MSI een schouderklopje voor.

Efficiëntie in een doos

De hier besproken variant van de All-In-One-reeks is zeer efficiënt te noemen, zowel op een positieve als negatieve wijze. Als eerste is er aan de buitenzijde een DVD-brander, een lezer voor SD-kaarten en een vijftal USB-poorten te vinden, waarvan twee 2.0-varianten en drie 3.0-varianten zijn. Voor een computer die alles in huis wenst te hebben, valt dit aantal USB-poorten een tikkeltje tegen. Je bent als gamer zijnde over het algemeen al drie poorten kwijt aan een muis, toetsenbord en headset. Kortom, er is weinig ruimte voor randapparatuur.

De AG220 biedt dan weer wel naast een VGA en HDMI-uitgang ook een HDMI-ingang. Mocht je deze All-In-One pc dus ook als beeldscherm willen gebruiken voor een console, dan is dat zeker mogelijk. Het scherm is overigens uit te zetten door middel van één van de knoppen aan de linkerzijde. Mocht je dus muziek willen beluisteren, dan kan het scherm desgewenst uitgeschakeld worden. Jammer genoeg zijn de ingebouwde 2.0-speakers dan weer niet van de allerbeste kwaliteit, voornamelijk door het gebrek aan bas en diepte.

Voor het bekijken en beluisteren van de meeste multimedia is de All-In-One uiteindelijk gewoon geschikt, maar voor een optimale ervaring is een headset of speakersysteem een must. Er is dan ook een enkele ingang en uitgang aanwezig voor een microfoon en één van de eerder genoemde apparaten respectievelijk. Voor een betere geluidservaring hebben de 24 inch en 27 inch-varianten dan weer betere speakers, waarbij laatstgenoemde overigens een extra USB 3.0-poort in huis heeft. Kortom, er is dus keuze.

Qua uiterlijk zijn de duurdere varianten overigens ook wat aantrekkelijker te noemen. Voor slechts achthonderd euro krijg je weliswaar een krachtig apparaat in huis, maar de geheel zwarte look en het gebrek aan rode accenten leveren geen schoonheidsprijzen op. Al met al biedt de AG220 gewoon alles wat een pc binnen die prijsklasse moet bieden voor een gamer. Dat je daarvoor moet inleveren op het uiterlijk is vrij logisch, maar met de bouwkwaliteit is in elk geval niets mis. De behuizing en standaard voelen bijvoorbeeld erg stevig aan en zullen niet zomaar kapot gaan.

De harde feiten

Waar een gamer natuurlijk echt naar op zoek is, mag niets anders dan goede prestaties zijn. De GTX860M stelt op dat vlak gelukkig niet teleur en voldoet voor het merendeel aan games die momenteel beschikbaar zijn. Zo was Batman: Arkham Origins op maximale instellingen, zonder PhysX en anti-aliasing, speelbaar met een gemiddelde framerate van 73 frames per seconde. Met eerder genoemde opties wel ingeschakeld, kwam de framerate jammer genoeg op een gemiddelde van 27 uit. De pittige instellingen, zoals ambient occlusion en tesselation, zullen dus in sommige games uitgeschakeld moeten worden.

Dit bleek ook het geval te zijn in Hitman Absolution en Metro: Last Light, zoals te zien in de grafieken hieronder. Door de instellingen van de zojuist genoemde games aan te passen, kwam ik logischerwijs op een speelbare framerate uit. Het valt echter niet te ontkennen dat de GTX860M nou eenmaal zijn limieten heeft. Voor achthonderd euro valt daar echter niet over te klagen, want zelfs desktops moeten binnen die prijsklasse een tikkeltje inleveren in sommige games.
enter

Batman: Arkham Origins presteert zonder PhysX al naar behoren en met de uitschakeling van hoge anti-aliasing schiet de framerate zelfs door naar uitstekende hoogtes. Met een wat bescheidenere instelling voor anti-aliasing is Batman: Arkham Origins dus uitstekend speelbaar. Deze titel is dan ook een goede representatie voor de prestaties van de meeste games die momenteel rondgaan op de markt.
enter

Hitman: Absolution mag inmiddels twee jaar oud zijn, maar qua benchmarking is dit nog steeds een uitstekende titel. Het valt direct op dat met de inschakeling van de hoogste instelling voor MSAA (multisample anti-aliasing) een negatieve impact op de prestaties te zien is. Door MSAA uit te schakelen, schiet de framerate echter naar zeer speelbare waardes toe. Door SSAO (screen space ambient occlusion) uit te schakelen kan indien gewenst een nog hogere framerate behaald worden.
enter

Metro: Last Light presteert logischerwijs erg slecht op hogere instellingen, maar dat is nou eenmaal te verwachten voor deze prijsklasse. Zelfs desktops hebben moeite om deze prachtig ogende titel te draaien. Pas op lage instellingen, met twee uitzonderingen, kwam de framerate op een goed gemiddelde uit. Qua stabiliteit valt er het een en ander aan te merken, want het minimum bleef rond de 10 vallen door zeer korte haperingen. Dit zou tijdens het spelen van de daadwerkelijk game echter geen problemen moeten opleveren.

Conclusie

Zoals te zien aan de bovenstaande benchmarks is de GTX860M krachtig genoeg om populaire titels op bovengemiddelde instellingen te spelen. Persoonlijk ben ik erg tevreden met de prestaties te noemen, al zal ik als fervente pc-bouwer nooit een All-In-Oneaanschaffen. Ze zijn dan ook niet voor dergelijke gamers bedoeld, maar voor het soort gamer dat gemak zoekt of wellicht een ouder die zijn of haar kinderen een krachtige computer in een compact formaat wenst te geven. De iets duurdere varianten zijn beschikbaar voor degenen die net iets meer kracht zoeken, al vind ik het jammer dat de allerkrachtigste varianten nog niet beschikbaar zijn in ons land.

Al met al is MSI’s AG220 2PE-003EU een verrassend leuk computertje te noemen dat zeker wel een plekje kan veroveren in de harten en kamers van diverse gamers. Deze variant is al vanaf zo’n achthonderd euro te verkrijgen en biedt voor een All-In-One pc net iets meer waarde dan een nieuwe desktop inclusief beeldscherm. Je zal in deze prijsklasse altijd iets betere prestaties vinden in een zelfgebouwde computer, maar degenen die op zoek zijn naar gemak en degelijke prestaties slaan met de AG220 of iets duurdere uitingen de plank zeker niet mis. Er zijn voor de fans onder ons overigens ook varianten beschikbaar met de HD8970M van AMD die het beste te vergelijken valt met de GTX870M van NVIDIA.

Disclaimer:

Alle benchmarks zijn per instelling driemaal uitgevoerd en met GeForce-driver 344.65. De geleverde resultaten van de GTX860M kunnen per systeem variëren, afhankelijk van de processor, het moederbord en de hoeveelheid geheugen.

  1.   
    Ralph P Scene's avatar

    hoeveel kost het eigelijk?

  2.   
    Daan's avatar

    Rond de 1.000 euro bij Bol. Maar die zijn vaak wel een tikkie duurder.

  3.   
    GENERAL_DS's avatar

    Te zwak naar mijn mening. Met dit apparaat heb je op dit moment al moeite met high settings, laat staan over 2 jaar.

  4.   
    Jonah's avatar

    GENERAL_DS schreef, "Te zwak naar mijn mening. Met dit apparaat heb je op dit moment al moeite met high settings, laat staan over 2 jaar."

    Met een desktop van 800 euro heb je over twee jaar ook moeite met de allerhoogste instellingen. Dat is gewoonweg een feit. Mijn nieuwe desktop heeft, zonder een nieuwe videokaart, al 1000 euro gekost. Daar moet over een paar maanden nog een GTX970 in van 350 euro en dan kan ik er weer een paar jaar tegenaan. Als je dus games op de allerhoogste instellingen wil blijven spelen, zal je meer moeten investeren.

  5.   
    stinkiwinkie's avatar

    MSI is van gaming de top. Mijn game pc is van MSI en telkens wanneer de computer opstart krijg ik rillingen over mijn lijf als ik die draak zie. Dan denk ik, daar gaat mijn dag voorbij, 🙂