Review: PlayStation TV

Vanaf vandaag ligt PlayStation TV in de winkel, het apparaat dat binnenshuis voor Remote Play zorgt, PlayStation Vita-games afspeelt en het je niet meer beperkt tot het gamen op een vaste televisie. Deze week waren we dan ook uitgenodigd in een mooi pand aan de Amsterdamse Prinsengracht om het nieuwe speeltje, een microconsole, van Sony te demonstreren. Ik kreeg PlayStation TV achteraf mee naar huis om het stukje techniek te testen en het oordeel is moeilijk te vellen.

Wat is PlayStation TV?

PlayStation TV (PS TV) is een compact apparaat van Sony Computer Entertainment dat meerdere functies kent. Het event was ingericht als een huis, waarbij een man in de zogenaamde huiskamer zit te gamen. Echter, zijn vriendin wil televisie kijken, dus verhuist de man naar de slaapkamer, waar hij de DualShock 4-controller oppakt en middels PlayStation TV op deze andere televisie met de game verder gaat waar hij in de huiskamer was gebleven. Dat is de insteek van PlayStation TV. Door middel van een internetverbinding kan het apparaat de interface en de games streamen van jouw PlayStation 4 door middel van Remote Play. Je bent dus niet meer gebonden aan die ene PlayStation 4, terwijl je meerdere tv’s hebt. Het is dan ook mogelijk PlayStation TV op elke tv in je huis aansluiten met een HDMI-kabel. Het apparaat hoef je maar één keer met je PlayStation Network-account te registreren en synchroniseert alles wat je doet. Al is het op je PlayStation 4, Vita of PS TV.

Het is niet meer verplicht een PlayStation Vita, Sony Xperia Z2/Z3 of een Sony tablet in huis te hebben. PlayStation TV streamt niet alleen PlayStation 4-games, maar kan ook Vita, PlayStation Portable- en PSOne-titels afspelen. Tijdens Remote Play kun je alleen een DualShock 4-controller gebruiken, maar speel je bijvoorbeeld Vita-games dan voldoet een DualShock 3 ook. Als je streamt, dan heb je precies de interface van je PlayStation 4 in beeld en kun je alle digitale games starten, of de game waarvan het schijfje in de console zit. Tevens kun je downloads aanzetten, games kopen en overschakelen naar de interface van PS TV zelf. PS TV heeft namelijk de interface van de Vita overgenomen, waar ik later dieper op in ga.

Uiterlijk en systeem

Het apparaat is erg klein en lekker compact. Zo kregen we te horen dat PlayStation TV kleiner is dan Apple TV en groter dan de Chromebox. Het design is strak, bevat mat en glanzend zwart, maar is wel rond afgewerkt. Net geheel passend bij de PlayStation 4 al is het niet slecht. PS TV heeft een aansluiting voor stroom – en helaas bungelt er een adapter aan, een HDMI-poort, een ethernetaansluiting, een USB-poort, een memory card ingang en een poort om Vita-games in te stoppen. De microconsole komt met een interne opslag van 1GB, wat eigenlijk vrij weinig is. Als je PS TV koopt, krijg je een code waarmee je drie games kunt downloaden (Worms: Revolution Extreme, Velocity Ultra en OlliOlli). Echter, deze interne opslag is dan al vrijwel vol. Wel kun je er zelf een memory card in stoppen en mijn kaart van 16GB werd direct gelezen. Al mijn games en applicaties die ik op mijn Vita gebruik, zijn nu te zien op het grote scherm. Digitale games kun je meteen starten, mits ze ondersteund worden, terwijl titels die je op een kaartje hebt er natuurlijk eerst ingestoken moeten worden. Voor sommige spellen moet je eerst een speciale PS TV compatibiliteitspatch downloaden.

PlayStation TV draait daarnaast op het OS van de Vita, waardoor de interface gelijk is aan die van de handheld. Helaas heeft de microconsole een maximale resolutie van 720p en ziet de interface van de Vita er sowieso al niet zo strak uit, dus op een groot scherm valt dit alleen nog maar meer op. De indeling is daarnaast gebaseerd op het touchscreen van de handheld en jawel, voor een controller is deze interface dus niet geoptimaliseerd. Door het menu scrollen, applicaties sluiten, typen met het virtuele toetsenbord, het werkt toch echt beter met een touchscreen. Dit OS kent tevens nog een nadeel, omdat bedrijven apart een applicatie moeten ontwikkelen. Als je weet wat het marktaandeel van de Vita is en de verkoopcijfers van PS TV natuurlijk nog onbekend zijn, is het voor een ontwikkelaar niet echt aantrekkelijk om bijvoorbeeld Netflix aan te bieden. Daar komt ook bij dat de Vita en PS TV niet helemaal hetzelfde werken, waardoor er voor sommige games en apps weer een update gedownload moet worden.

Remote Play

Hoewel PlayStation TV beperkingen kent, is het natuurlijk ook belangrijk of het apparaat wel naar behoren werkt.Vita-games werken eigenlijk gewoon prima, als ze niet eerst een update nodig hebben. Toen ik de microconsole deze week testte, was het ding natuurlijk nog niet uit. Bepaalde games kon ik dus nog niet starten en er zijn titels die een upscaling hebben gekregen. Grafisch is het soms wat lastiger te realiseren, maar over het algemeen is het een genot diverse games van de Vita op een groot scherm te mogen ervaren. Verder heb ik Remote Play geprobeerd en verschillende titels van de PlayStation 4 opgestart. Met een kabel loopt het nagenoeg vlekkeloos al is mijn internet niet altijd even sterk.

Wi-Fi is een iets ander verhaal. Als deze wankelt, dan wankelen je games via PS TV dus ook. Zo had ik lag tijdens inFamous: First Light en wordt de grafische kwaliteit naar beneden gehaald. Sony adviseert dan ook zoveel mogelijk internetgebruikers van je netwerk af te halen als je PS TV gebruikt. Smartphone, computer en downloads kun je het beste stoppen. Een minimale verbinding van 2Mbps is vereist en voor een stabiel netwerk is 5Mbps aangeraden. Toch kent het apparaat beperkingen hierin, want het signaal kan maximaal 2.4Ghz aan terwijl 5Ghz al een paar jaar lang op bijvoorbeeld iPads ondersteund wordt. Je hebt dan meer zekerheid over je verbinding en schakel je sneller over op Wi-Fi. Nu is een kabel aangeraden. En om die reden is online gamen ook niet de beste keus, vanwege enige lag. Singleplayer games zijn goed genoeg via PS TV, al zijn deze in 720p en is je signaal zwak, worden sommige games moeilijker om te spelen. Een apart detail is dat inFamous: First Light op onbeperkte frames per seconde minder soepel draaide dan op een gelimiteerde 30fps. Dat limiet hield de microconsole veel beter vast.

PlayStation Now?

Remote Play is echt een toffe feature en als je een prima internetverbinding hebt, werkt het ook zeker naar behoren. Daarnaast is het een welkome aanvulling dat je geen PlayStation Vita nodig hebt, maar wel de games zowel digitaal als op een kaartje kunt aanschaffen. Met een database van rond de 1.300 Vita, PSP- en PSOne-titels, die uitgebreid wordt, is er in dat opzicht genoeg content. Echter, PlayStation Now laat op zich wachten. Deze service is momenteel in Noord-Amerika in bèta en zou in 2015 naar Europa moeten komen. Het is een service die films en series zal gaan aanbieden, alsook PlayStation 3-games die je kunt streamen door ze te huren. Het is jammer dat we hier nog op moeten wachten, want het zal voor veel mensen net die extra service zijn waardoor PlayStation TV aantrekkelijker wordt.

Wel is ook hier de limiet van toepassing dat films en series straks op een resolutie van 720p worden afgespeeld. Een gemiste kans van Sony aangezien veel Smart TV’s en streamingdiensten gewoonweg al lang 1080p aanbieden. Zo’n service wordt steeds meer in televies ingebouwd, waardoor PS TV in dat opzicht minder nuttig lijkt te gaan worden. Waar Sony dan slim aan doet is PlayStation Now niet alleen voor PlayStation-apparaten aan te bieden, maar de service ook naar andere platformen te brengen. Hierdoor breid je de potentiële doelgroep en consument uit en heb je kans op meer inkomsten. Als de resolutie tegen die tijd opgekrikt kan worden naar 1080p, is PS TV een grotere concurrent voor de rest van de aanbieders.

Conclusie

Sony maakt het mij erg moeilijk een oordeel te vellen over PlayStation TV. Aan de ene kant is het een leuk apparaat en zit er zeker potentie in Remote Play en de mogelijkheid tot het afspelen van PlayStation Vita-games. PlayStation Now laat dan weer even op zich wachten en het probleem is dat de microconsole zo zijn beperkingen kent. Je hebt een maximale resolutie van 720p, een goede internetverbinding is bijna vereist en de Wi-Fi-techniek is eigenlijk een verouderd systeem. Zo is ook het gebruik van de Vita-interface niet logisch, omdat deze is geoptimaliseerd voor een touchscreen en niet voor een controller. Het eigen OS zal ontwikkelaars tevens afschrikken om apps te maken. Bovendien is de interne opslag van 1GB matig en zijn de officiële memory cards van Sony nog altijd prijzig. De 99,99 euro zul je dan mogelijk eerder overwegen als je al een PlayStation Vita hebt met de nodige inboedel. Toch kan ik niet helemaal inzien welke doelgroep Sony probeert te bereiken. Studenten als ik wonen vaak op kamers, dus de huiskamer is de slaapkamer en de gamekamer. Woon je bij je ouders dan game je vaak niet in de woonkamer, maar alsnog in je eigen slaapkamer. PlayStation TV is dan meer geschikt voor gamers die met een partner samenwonen, meerdere televisies hebben en de PlayStation 4 in de woonkamer staat. Hopelijk komt Sony nog met verrassingen, want PlayStation TV is geen slecht apparaat.

 1.   
  Kamelot2's avatar

  Het klinkt erg goed en erg handig. Doel groep zal zeker gericht zijn naar stelletjes die samen wonen. Ik herken mezelf er in. Ik ga hem alleen niet halen. Wacht wel op de PS tv 2 want ik wil wel waar (Kwaliteit en stabiliteit) voor mijn geld. 100 euro voor iets wat eigenlijk niet compleet en zelfs dingen mist qua wifi 5ghz en de max van maar 720p.

 2.   
  Moon-Hero's avatar

  Vanwaar de adapter als negatieve punt? 🙄

 3.   
  FireBallz's avatar

  leuk ding, misschien iets voor Sint.

 4.   
  the_ghostmen's avatar

  Moon-Hero schreef, "Vanwaar de adapter als negatieve punt? 🙄 "

  de adapter (het blok) bevindt zich net als met de vita in het midden.
  ze hadden het blok ook in de stekker kunnen verwerken zoals met een oplader van een telefoon.
  nu heb je waarschijnlijk dat de playstation tv vaak verschuift.

 5.   
  KingOfFrozenNL's avatar

  dus eigenlijk wil Sony dat je eerst zo’n €1000 uitgeeft aan mininaal 2 PS4’s en daar na ook nog zo’n €100 aan een kastje waarmee je alleen verder kan gaan waar jr was gebleven. dus sony maakt een soort Dropbox mogelijk op een apparaat van €100… Als ik hier fout zit, verbeter me. ik sta open voor discussie

 6.   
  GENERAL_DS's avatar

  Het apparaat maakt dus eigenlijk dezelfde functionaliteit waar als steam in-home streaming?

 7.   
  Noice!'s avatar

  Schermsmurf schreef, "dus eigenlijk wil Sony dat je eerst zo’n €1000 uitgeeft aan mininaal 2 PS4’s en daar na ook nog zo’n €100 aan een kastje waarmee je alleen verder kan gaan waar jr was gebleven. dus sony maakt een soort Dropbox mogelijk op een apparaat van €100… Als ik hier fout zit, verbeter me. ik sta open voor discussie"

  1 ps4 is voldoende…je streamt via remote play van je ps4 naar je PS tv. Zie het als een vita zonder scherm. Heb het ding nu sinds vrijdag en het is de ene gemiste kans na de andere. Het belachelijkst is het ontbreken van een Netflix app. Typisch gevalletje van Sony van de laatste jaren weer: komen met iets geniaals in een schitterende uitvoering, maar het vervolgens helemaal niet uitwerken.
  Met 3 of 4 simpele verbeteringen was dit een must have geweest.

 8.   
  Daniel Z's avatar

  Schermsmurf schreef, "dus eigenlijk wil Sony dat je eerst zo’n €1000 uitgeeft aan mininaal 2 PS4’s en daar na ook nog zo’n €100 aan een kastje waarmee je alleen verder kan gaan waar jr was gebleven. dus sony maakt een soort Dropbox mogelijk op een apparaat van €100… Als ik hier fout zit, verbeter me. ik sta open voor discussie"

  Zoals WitteMok inderdaad aangeeft, is de PlayStation TV er juist voor dat je geen tweede PlayStation 4 hoeft te kopen, mocht je twee televisies in huis hebben staan. Je verbindt de PlayStation 4 met het TV-apparaat, waarna je op je tweede televisie hetzelfde beeld streamt en dus verder kunt gamen. Zo kan iemand op de ene televisie gewoon tv-kijken en op de andere gamen, zonder dat je met je console hoeft te slepen.

  Heb het ding nu sinds vrijdag en het is de ene gemiste kans na de andere. Het belachelijkst is het ontbreken van een Netflix app. Typisch gevalletje van Sony van de laatste jaren weer: komen met iets geniaals in een schitterende uitvoering, maar het vervolgens helemaal niet uitwerken. Met 3 of 4 simpele verbeteringen was dit een must have geweest.

  Heb je helemaal gelijk in. In essentie is het een goed apparaat, maar het biedt net te weinig (geen Full HD, te zwak Wi-Fi-signaal etc.) om de echte meerwaarde te geven.

 9.   
  Bram_M99's avatar

  Ik zit nu nog steeds te twijfelen of ik hem zal halen… Het streamen van PS4 op een andere Tv is voor mij niet nodig, het gedeelte van ‘PS1 Games’ spreekt mij wel erg aan.