Beste Peter, geen hoop meer voor de Vita

Regelmatig schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Onlangs was het de beurt aan Peter, die zich afvroeg waarom bijna alle games dit najaar in november verschijnen. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, de pijn van het uitstel Beste Peter,

Je hebt helemaal gelijk. Ook ik snap niet waarom er zoveel games verschijnen in november: zien de uitgevers dan echt niet in dat het commerciële zelfmoord is om met zoveel titels in één maand te gaan zitten? Vooral Ubisoft is keihard met zichzelf aan het concurreren. Ik geloof dat de gemiddelde consument één, hooguit twee games per maand koopt. Als je in één maand tijd al gigantische franchises als Assassin’s Creed, Call of Duty en GTA 5 hebt, lijkt de kans mij groot dat de wat minder high-profile-titels als The Crew, LittleBigPlanet 3 en Project CARS commercieel keihard gaan falen. Zonde, want dit worden waarschijnlijk alle drie prima games.

Gelukkig zit er ook een voordeel aan die stortvloed aan toptitels: er is voor ieder wat wils. Fans van next-gen-geweld kunnen helemaal losgaan met Assassin’s Creed Unity en GTA 5, mensen met een pc krijgen de beste spelervaringen voorgeschoteld in Far Cry 4, Dragon Age: Inquisition en Project CARS, terwijl Wii U- en 3DS-bezitters eindelijk los kunnen gaan met Super Smash Bros. Ook mensen die enkel een last-gen console in huis hebben, worden niet vergeten; vrijwel alle games verschijnen nog steeds voor de PlayStation 3 en Xbox 360.

Maar wacht eens even… ontbreekt er niet een platform in dit rijtje? PlayStation 4, Xbox One, Wii U, 3DS, PlayStation 3, Xbox 360… Waar is de PlayStation Vita?!


Ik heb het in deze brievenreeks al vaker gehad over de PlayStation Vita en hoewel ik vaak opmerkte dat het apparaat donkere tijden heeft gekend, was er altijd nog wel een positieve noot: er lagen nog toptitels in het vooruitzicht. Helaas kunnen we daar inmiddels niet meer van spreken. Er zijn de afgelopen maanden amper noemenswaardige games verschenen voor Sony’s handheld en dit najaar verschijnt er ook niks soeps. Inderdaad: het najaar, waarin normaliter de echte AAA-games verschijnen, brengt niet één noemenswaardige game voor de Vita. Zegt dat niet genoeg?

Natuurlijk: we hebben Minecraft, maar heeft iedereen die game niet inmiddels allang gespeeld? Verder staan er ons dit najaar enkel een paar vage Japanse games of slappe aftreksels (FIFA 15 is op Vita dezelfde game als FIFA 13 – maar dan met nieuwe spelers – en LEGO Batman 3 is een port van de inferieure 3DS-versie) te wachten. Toegegeven: er zijn flink wat toffe indie-games verkrijgbaar voor de Vita en er staan ook nog wel enkele interessante indie-titels op het programma, maar daar koop je toch geen handheld van 200 euro voor? Zeker niet wanneer die handheld vanwege zijn grafische kracht aanvankelijk werd gepresenteerd als “draagbare console”.

Sony heeft al aangegeven zelf geen games meer te gaan ontwikkelen voor de Vita en ook grote uitgevers als EA, Activision en Ubisoft lijken het vertrouwen in de handheld te zijn verloren. En dat is zonde, zeker aangezien de Vita in potentie tot zoveel moois in staat is. Is het te vroeg om Sony’s handheld nu al te begraven? Misschien wel, want met het oog op de aankomende PS4/Vita-bundel en de PlayStation TV gloort nog een sprankje hoop aan de horizon. Maar de tijd waarin ik nog durfde te hopen op een GTA en volwaardige Ratchet & Clank voor de Vita, is inmiddels definitief voorbij…

Greets,

Leon

 1.   
  Dynastickiller's avatar

  Heb zelf de vita en remote play is soms wel handig, zelfs destiny speelt er wel lekker op maar zou wel een nieuwe crash bandicoot willen zien of spyro, maar dat zit er niet in 🙁

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ja als ik een spel kan spelen op de ps4 of vita ga ik voor de ps4, lekker grote tv en boxen erbij speeld veel beter.
  Heb je de ps4 niet alleen voor je zelf snap ik wel dat remote play makkelijker kan zijn, maar ik heb nog niet 1 keer gedaan.

  Als ze nu spel echt alleen voor vita uit brengen net als gat op de psp en god of war, ja na een redelijke tijd een remake maar toch dan gaan mensen er sneller op spelen.

 3.   
  soldierarjan's avatar

  Ik vind het ook zeer jammer dat er geen grote titels meer gemaakt worden voor de vita.
  Ik heb vanaf dag 1 de vita al en heb tot de dag van vandaag heel veel plezier met me vita met de groter games en de indie erop, als nu helemaal de grotere games wegvallen blijft alleen indie over dan ga ik me vita ook steeds minder gebruiken.

 4.   
  Flippow666's avatar

  jammer, vita vind ik een top apparaat maar idd mis je een paar top titels. De nieuwe ac zou wel vet zijn er op.

 5.   
  Bram_M99's avatar

  Echt heel erg jammer, het apparaat zelf is erg goed en dat je niet voor een Tv hoeft te zitten is voor mij echt geweldig maar de games missen… Ik had de PSP voor de vita en wilden eigenlijk overstappen op de VITA maar door het gebrek aan games toch maar niet gedaan.