Diablo III: Ultimate Evil Edition

Later deze maand verschijnt Diablo III eindelijk op de PlayStation 4 en in september ook op de Xbox One. Met de Diablo III: Ultimate Evil Edition krijgen gamers een pakket voorgeschoteld dat niet alleen Diablo III, maar ook het eerste uitbreidingspakket Reaper of Souls bevat. In juli al mocht ik op bezoek bij Activision om kennis te maken met deze game en nu mag ik eindelijk mijn bevindingen met jullie delen.

Als één van de grotere Diablo-fans op de redactie was ik erg blij om Activision juist voor deze titel te mogen bezoeken. Op zowel de pc als de PlayStation 3 heb ik al aardig wat uurtjes in deze game zitten. Sterker nog, in september vorig jaar bekroonde ik de console-versie van Diablo III met een dikke 9.0! Eén van mijn kritiekpunten was destijds de kleine verbeteringen aan de graphics.

Grafische verbeteringen

In de reacties op mijn recensie van toen werd mij al gelijk naar de oren geslingerd dat een console-game en nooit beter uit kan zien dan een pc-game, waar me enigszins in kan vinden. Toch is het verschil tussen de PlayStation 3-versie en PlayStation 4-versie op zijn zachtst gezegd duidelijk merkbaar te noemen. Met 1080p en 60 frames per seconde speelt de game heerlijk weg en ziet deze er fantastisch uit.

In bijna anderhalf uur tijd heb ik een goede indruk van de game kunnen krijgen en met verschillende karakters een time-locked demo mogen spelen. Ook het nieuwe Crusader-personge heb ik even aan de tand gevoeld en deze heeft duidelijk zijn eigen maniertjes, maar dat heeft ieder karakter natuurlijk. Wat precies de stijl is van de Crusader weten de pc-gamers onder ons inmiddels al en mogen de console-gamers later deze maand uitvinden.

Kleine toevoegingen

Diablo III was op de last-gen consoles al nagenoeg perfect en daarom is de term “verbeteringen” ook niet aan de orde in deze preview. Wel zijn er wat kleine toevoegingen gedaan aan de game, misschien wel iets te weinig. Eentje daarvan is de zogenaamde Dedicated Loot, een systeem dat de loot beter verdeelt onder degenen die aan het spelen zijn.

Wanneer je met meerdere mensen de game doorploegt – en iedereen ook met verschillende karakters speelt – komt Dedicated Loot goed van pas. Wanneer ik als Barbarian een item loot dat beter geschikt is voor jouw Crusader-karakter, zal deze automatisch naar jouw inventaris verhuizen. Een zeer kleine, maar bovenal nuttige toevoeging als je het mij vraagt.

Voorlopige conclusie

Activision Blizzard heeft ervoor gekozen Diablo III naar de new-gen consoles te brengen met minimale verbeteringen en/of toevoegingen. Een logische en perfecte keuze als je het mij vraagt. De kleine toevoeging verbeteren de gameplay en besparen je een hoop tijd. Grafisch is de game flink vooruit gegaan en bovendien kent deze nog nauwelijks laadtijden. Alles bij elkaar speelt het heerlijk weg en ik kan ook niet wachten totdat ik de volledige game in handen krijg.

Wanneer je de game straks aanschaft op de PlayStation 4 of Xbox One is het trouwens ook gewoon mogelijk om je save-game van je last-gen console mee te nemen. Mocht je hierop al een level 60-karakter hebben, dan kun je nu dus lekker doorknallen tot aan level 70!

 1.   
  ShadyXL's avatar

  Nog 2 weekjes en dan kan ik aan de slag ^^ Ik ben erg benieuwd of de game voor mij natuurlijk aan gaat voelen, want op de PC is het totaal anders om te spelen qua besturing.

 2.   
  Noice!'s avatar

  Misschien te weinig toevoegingen? Twee woorden Rodney: Remote & Play. Dat is naast de verbeterde framerate alles wat ik nodig heb. Lekker vanuit m’n bed de simpele stukjes doorlopen en de tv aan als t erom spant. Ik heb Diablo 3 op de pc en ps3 gespeeld en ondanks dat ik de console versie in principe leuker vind, kwam het er door de framedrops nooit echt uit. Maar die directe aansturing, die ze na de beta helaas uit de of versie sloopten, is geweldig voor deze game; dat klikken had ik wel gezien, de besturing op de console is misschien niet altijd makkelijker, maar wel stukken leuker.

 3.   
  FireBallz's avatar

  ‘Ultimate Evil’ geen idee had ik wat ik ervan kon verwachten. Heb alleen diablo 2 gespeeld, 3 vond ik tegenvallen na uitvoerige overwegingen. Dus ik denk dat ik deze ook maar laat gaan, ik word het eeuwenoude concept van niet bestaande wezens doden een beetje beu. Jammer, ik had het Blizzard (volgens mij) graag gegunt om weer zo’n goed beoordeelde game (Diablo 2, ook door mij goed beoordeeld) te produceren. maar nogmaals, het wordt boring