The Witcher 3: Wild Hunt

Langzamerhand begint te blijken dat de new-gen consoles toch niet zo “new” zijn als we gehoopt hadden. Met name op het gebied van graphics lijkt slechts een kleine stap voorwaarts te zijn gemaakt en daardoor vallen spellen als Watch_Dogs en inFAMOUS: Second Son plotseling toch wel erg tegen. Gelukkig gloort er weer een sprankje hoop aan de horizon. Een sprankje hoop dat gaat bewijzen dat de new-gens wel degelijk mooie plaatjes op het scherm kunnen toveren. Een fantasievol, bloederig stukje hoop welteverstaan. Ik heb het natuurlijk over The Witcher 3: Wild Hunt.

Crafting deluxe

The Witcher 3 is een RPG in de puurste zin van het woord. Je zult dan ook flink wat uurtjes spenderen in het pauzescherm, waarin het onder andere mogelijk is om Geralts uitrusting en vaardigheden aan te passen. Het is zaak om Geralt en zijn uitrusting volledig aan te passen aan je speelstijl en de ontwikkelaar biedt hierbij ontzettend veel mogelijkheden.

Ook craften speelt een grote rol in The Witcher 3. In de open wereld zul je ontzettend veel items vinden, maar je kunt ook toffe spulletjes bemachtigen door de lokale bevolking een handje te helpen. Je zelfgemaakte wapens zal je hard nodig hebben, want Geralt moet ook in The Witcher 3 weer flink wat vijanden een kopje kleiner maken. Het toffe hierbij is dat alles wat je doet in de game, invloed heeft op de spelwereld en het verhaal. Het vermoorden van een ogenschijnlijk doodgewone vijand kan dus verregaande gevolgen hebben.

Vrijheid blijheid

Ik vind open wereld-games heerlijk vanwege de vrijheid die je erin krijgt. In plaats van dat je droog missie na missie afwerkt in lineaire levels (wat overigens ook heel leuk kan zijn, mits goed uitgevoerd), kun je zelf bepalen wat je doet en wanneer. Ik ben dan ook het type dat altijd, na een verhaalmissie te hebben gespeeld, de open wereld intrekt om op zoek te gaan naar collectibles, toffe items en andere verstopte heiligheid. Ook vind ik het heerlijk om, tussen de gewone missies door, urenlang zijmissies te spelen. Toen ik de gameplay-demonstratie van The Witcher 3 zag, dacht ik dan ook maar één ding: het lijkt wel alsof deze game speciaal voor mij gemaakt is!

The Witcher 3 voorziet namelijk in al mijn open wereld-behoeften. Natuurlijk: als je dat wil, kun je droog alle verhaalmissies achter elkaar afwerken en dan ben je volgens de makers alsnog 50 (!) uur zoet. Veel toffer is het echter om tussen de hoofdmissies door de gigantische open wereld te verkennen. Er is namelijk zo ontzettend veel te doen in de game, dat je je nog eens 50 uur kunt vermaken met het spelen van de zijmissies. Inderdaad: je krijgt heel veel waard voor je geld bij The Witcher 3.

Conclusie

The Witcher 3 ziet er fantastisch uit, de RPG-gameplay is heerlijk diepgaand en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit is het spel je een new-gen console voor hebt gekocht: niet alleen grafisch weet The Witcher 3 te imponeren, ook op het gebied van gameplay wordt de lat eindelijk hoger gelegd. Hou februari 2015 maar alvast vrij in je agenda, want eens je The Witcher 3 hebt aangeschaft, zul je niet veel daglicht meer zien.

 1.   
  thijsknvb's avatar

  Oh dit is echt de game van 2015 voor mij. Heb er echt zin in. Ik ga ook waarschijnlijk de Collectors Edition aanschaffen. Wat ik het meest vet vind van deze game is dat alles consequenties heeft. Dus je gaat niet roekeloos verhaaltjes skippen of mensen afslachten.

 2.   
  Rudizo18's avatar

  Lijkt me een vet spel naar toch weet ik nog niet of ik hem ga halen wat er komen de komende tijde zoveel goede games uit…

 3.   
  Thijs.'s avatar

  Kan je het vergelijken met skyrim

 4.   
  nick1295's avatar

  Wouw! 50 uur aan verhaalmissies is niet verkeerd. Met deze game begint 2015 iig goed.

 5.   
  cookymonster's avatar

  GuyOnABuffalo. schreef, "Kan je het vergelijken met skyrim"

  ik vermoed dat hij een stuk beter dan skyrim zal worden 😀

 6.   
  thijsknvb's avatar

  cookymonster schreef, "

  ”GuyOnABuffalo.” schreef, "Kan je het vergelijken met skyrim"

  ik vermoed dat hij een stuk beter dan skyrim zal worden 😀 "

  Vooral veer grootser en uitgebreider.

 7.   
  Petertosh's avatar

  INFAMOUS is grafisch veel beter dan WATCH DOGS. WATCH DOGS hadden ze beter nog een half jaar kunnen uitstellen!!!

 8.   
  Overload14's avatar

  50u voor de hoofdverhaallijn? Damn..

 9.   
  Overload14's avatar

  Petertosh schreef, "INFAMOUS is grafisch veel beter dan WATCH DOGS. WATCH DOGS hadden ze beter nog een half jaar kunnen uitstellen!!!"

  Over de graphics van Watch dogs kan ik niet echt meespreken maar ik heb de nieuwe infamous gespeeld en ik vind dat er niet echt veel verschul zat tussen Second Son en Infamous 2 op grafisch gebied

 10.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Zo te lezen wordt het een fantastische open wereld game. De collector’s edition ziet er ook erg vet uit en die ga ik zeker pre-orderen, de The Witcher 2: Assassins Of Kings Enhanced Edition Dark Edition was ook al erg vet! 😀

 11.   
  stinkiwinkie's avatar

  Thijs. schreef, "Kan je het vergelijken met skyrim"

  1. open wereld 20% groter dan het gebied van skyrim
  2. een verhaal met keuzes en de consequences daarvan, genoeg om de game voor een tweede of derde keer opnieuw te spelen waarvan we weten dat de duur van de hoofdmissies 50 uur gameplay is
  3. save game kun importen van de vorige witcher spellen kun je importeren dat ook zijn invloeden heeft
  4. CD projekt red is zeer klantvriendelijk : is er een bug? Dan gaan de makers er iets aan doen (gratis) of is engine niet goed dan brengen ze volgend jaar de enchanced edition uit met een verbeterde engine.
  DLC brengen ze gratis uit, niet zoals skyrim ( dat ik nochtans ook een goede game vind).
  DLC dragonborn = 20 €, heartfire= 5€ en dawnguard= 20€ (geen aanrader). Met 5€ heb ik the witcher 2 enchanced edition gekocht (summer sale steam) genoeg voor meer gameplay dan al de DLC van skyrim samen
  5. CD projekt red hebben de beste engine voor role play games ontworpen,
  de red engine 3 voor de laatste witcher. Men kan hiervan technische hoogstaande filmpjes van zien.
  6. Doelgroep van het spel is voor volwassenen: het verhaal is goed onderbouwd en
  gestructureerd.
  7. Enig minpunt: kan hoofdpersonage niet voldoende customaizen (alleen kapsel)

  Ik hoop dat ik u heb overtuigt en u de nodige informatie heb kunnen geven>

 12.   
  MBobbie's avatar

  Thijs. schreef, "Kan je het vergelijken met skyrim"

  Eigenlijk niet maar ik heb in mijn playthrough gemerkt dat ik het niet kon laten. En vergeleken met skyrin is het zeker beter. Het vechtsysteem werkt natuurlijk niet hetzelfde, maar het paardrijden is vele malen beter (je paard heeft daadwerkelijk een idee wat het aan het doen is), de wereld is duizend maal mooier en de open wereld is daadwerkelijk open (in plaats van een laadscherm als je ergens naar binnen wilt, en dan direct nogmaals als je ergens anders had moeten zijn in Skyrim).

  Het blijft echter niet te vergelijken, dus ik zou als ik jou was eerst nog even naar een video-review zoeken aanngezien die een beter idee geeft van de daadwerkelijke gameplay. 😉

 13.   
  MBobbie's avatar

  ”Rudizo18″ schreef, "Lijkt me een vet spel naar toch weet ik nog niet of ik hem ga halen wat er komen de komende tijde zoveel goede games uit…"

  Het is echt een aanrader! 😉