The Last of Us: Left Behind DLC

Vorig jaar verscheen het veel geprezen en geroemde The Last of Us. Ontwikkelaar Naughty Dog heeft tal van prijzen in de wacht gesleept en het was voor velen dan ook jammer dat er niets meer te halen viel in de game. Ja, een multiplayer, maar Naughty Dog weet zich juist in de singleplayer te uiten en het was dan ook een lange en geduldige tocht eer het bedrijf met downloadable content kwam. Nou ja, DLC kun je Left Behind misschien niet eens noemen…

Achter je laten

Left Behind is eigenlijk een geheel nieuw hoofdstuk in de verhaallijn van The Last of Us. Een hoofdstuk of aflevering waarin we compleet overdonderd worden door content die wellicht als één van de weinige kan doorgaan als écht aankoop waardig. Naughty Dog wist met Uncharted redelijk oppervlakkige verhalen te vertellen, maar met The Last of Us is dat wel anders. De langzame opbouw van een afbrokkelende wereld, de relatie tussen Ellie en Joel die behoorlijk vertrouwd verteld wordt en nu met Left Behind, waar nog net iets meer diepgang doorheen gejaagd is. Dit onderdeel van de game maakt de ervaring mijns inziens behoorlijk compleet, omdat het twee fantastische lijnen vertelt. Het is de zekerheid van The Last of Us, filmisch, spannend en aangrijpend, en daarnaast de wisseltruc van chronologie.

In ongeveer twee á drie uur, voor een prijs van 14,99 euro, doorloop je de nieuwe aanvulling in het verhaal. Het is enerzijds het verhaal van Ellie en Riley, twee giechelende vriendinnen van dertien die ravotten en ons een geheel andere kant van Ellie tonen, en anderzijds een pakkend avontuur tussen Ellie en Joel, waarin Ellie zichzelf gedwongen voelt een gewonde en bewusteloze Joel te redden van de dood. Zij moet op zoek naar bestanddelen om medicijnen te kunnen creëren om ergere situaties te voorkomen. De rode draad voor dit hoofdstuk is dan ook vriendschap.

Verweven

Door twee verhalen te vertellen in Left Behind, die niet op chronologisch volgorde staan, is deze DLC niet per se een prequel. De twee delen zitten namelijk in elkaar verweven. Iets nieuws, en iets vertrouwds. We zien een overlevingsdrang in het verhaal van Ellie en Joel, waarbij Ellie door een vervallen winkelcentrum struint, op zoek naar onder andere genezende middelen. De andere kant is het verhaal van Ellie en Riley, twee vriendinnen die lacherig in een winkelcentrum hun ding doen. Dat perspectief is schitterend, want het ene vult het andere aan. Je komt erachter hoe Ellie was voor de gruwelijke tijd van de pandemie, maar ook hoe zij is geworden zoals zij in The Last of Us is. De aftakeling van een stad, van een wereld die wij niet kennen, maar die Ellie niet anders kent. Zo komen we verder meer te weten over de moeder van Ellie, de Fireflies en hoe de wereld in verval raakte. Samen met alle nieuwe informatie wordt alles steeds duidelijker.

Het contrast is mooi weergegeven, want tijdens de sessies met Riley zit je niet snel op het puntje van je stoel. Dit deel vertelt een wat kleurrijkere fractie uit Ellies leven, het wordt soms zelfs grappig hoe de twee met elkaar omgaan. Het is allemaal eenvoudig, liefelijk en onschuldig in het winkelcentrum. Ellie en Riley zijn zorgeloos, maar ergens weet je dat dit niet eeuwig is, want de wereld in The Last of Us is aftakelend, wat het misschien wel pijnlijk maakt om naar te kijken.

Zeker als je, wanneer je het over prima timing hebt, overschakelt naar de grimmige situatie waar Ellie zich in bevindt in het Joel-verhaal. Keiharde werkelijkheid die Naughty Dog erg goed heeft neergezet, na elk leuk uitstapje in de Riley-cyclus. Het is dan weer echt overleven met een mesje, een fles of baksteen. De Clickers schuifelen voorzichtig, maar angstaanjagend, door het winkelcentrum, door de sneeuw en waar je ook maar gevaar kunt lopen in Left Behind. Het is een vreemde gewaarwording hoe je Ellie meemaakt in dit hoofdstuk. Het is ten zeerste aangeraden deze episode pas te gaan spelen als je The Last of Us hebt uitgespeeld. In het originele spel krijg je immers moeilijk respect voor Ellie, omdat de relatie met Joel zeer moeizaam en stroef verloopt. Ze heeft een grote bek, wordt toch de mond gesnoerd door Joel en ze zijn meer elkaars verplichting dan vrienden. In dit hoofdstuk zie je de waarde die Ellie voor haar overlevingspartner heeft en hem met alle macht probeert te helpen. Even slikken, want respect krijgt Ellie inmiddels wel.

Andere kant

In beide verhalen zie we echter een andere kant van Ellie. De zorgzame als ze Joel wil redden, maar ook een heerlijk droog en vrolijk meisje, dat in haar puberjaren graag kattenkwaad uithaalt. Goed dat we in Left Behind dieper ingaan op deze karakteristieke eigenschappen van haar, want in The Last of Us had ik graag meer de Ellie willen zien uit de Riley-cyclus. Natuurlijk is dat moeilijk voor te stellen in een wereld van verval, geïnfecteerde en gemuteerde mensen en de harde stront van het leven. Toch hou ik wel van hier en daar grappen en grollen, dus ik ben blij dat we met Left Behind een voor ons geheel nieuwe kant zien van haar. Zeker omdat je op zoek bent naar de emoties van alle personages.

Een detail hieraan is dat het soms lijkt dat we meer verwend worden in Left Behind als we het daar over hebben. We zijn inmiddels drie kwart jaar verder en Naughty Dog lijkt meer uit de PlayStation 3 te hebben gehaald. De omgevingen zien er mogelijk nog net iets beter uit, de karakters komen iets beter naar voren en de visuele effecten zijn iets scherper dan in de originele game. Ook het geluid blijft van hoog niveau, want de spanning is in dit nieuwe hoofdstuk te snijden, de dialogen zijn fantastisch en de omgevingsgeluiden klinken lekker.

Conclusie

Left Behind is momenteel dé downloadable content om aan te schaffen. Het is dan ook moeilijk het ‘DLC’ te noemen, want in werkelijkheid mogen we het gewoon een nieuw hoofdstuk noemen. Het hoofdstuk dat puzzelstukjes uit The Last of Us bij elkaar brengt en het verhaal completer maakt dan we hadden gehoopt. De wisselwerking tussen de verhalen van Ellie en Joel en Ellie en Riley is fantastisch in elkaar gezet. Tijdens grote spanningsbogen draait de game perfect om naar het andere verhaal, waardoor de samenloop verwarrend, maar vooral een goede balans geeft aan de episode. Dit maakt het een heerlijk extra verhaal, dat spannend, grappig en vertrouwd aanvoelt. Audiovisueel is Left Behind ook van topniveau, dus buiten de duur van ‘maar’ twee á drie uur is Left Behind een schitterende aflevering in het totale verhaal.

 1.   
  Rivado's avatar

  Gaaf! Ik zat nog te twijfelen of ik hem aan zou schaffen maar je hebt me overtuigd hoor, Daniel 😉

 2.   
  Daniel Z's avatar

  Mooi! Het is het waard, sterke DLC 😉

 3.   
  Daan's avatar

  Super DLC! Iedereen aan te raden! 🙂