Final Fantasy XV Fast Forward 2014

“Please be excited for E3 this year”, zo eindigde Shinji Hashimoto, brand director van Final Fantasy, zijn korte presentatie tijdens het PlayStation 4-onthullingsevent van afgelopen jaar. Die woorden had de beste man niet terug hoeven te nemen, want het langverwachte Final Fantasy Versus XIII werd op ’s werelds grootste gamegerelateerde beurs eindelijk opnieuw getoond. Ditmaal droeg het spel echter de naam Final Fantasy XV. De getoonde beelden waren op z’n zachtst gezegd indrukwekkend te noemen en zelfs na zeven jaar kon opnieuw een flinke dosis enthousiasme worden opgebracht.

Als een feniks

En dat lijkt volledig terecht te zijn. Final Fantasy XV scheidt zich veelal af van de eerdere delen uit de genummerde reeks, maar aangezien de Final Fantasy XIII-trilogie veel kritiek te verduren heeft gekregen is dit geenszins een probleem. Zie het als een nieuw begin, als het niet vast blijven hangen aan elementen die niet werken. En aan de informatie die we over het vijftiende deel hebben te oordelen, lijkt Final Fantasy inderdaad als een feniks te herrijzen.

De game lijkt minder om fantasie te draaien en des te meer te gaan “over een man in de echte wereld”, zoals director Tetsuya Nomura het vertelde. Het spel kent zo een grotere focus op de menselijke psyche en emoties, wat geloofwaardige personages in een geloofwaardige wereld zou moeten voortbrengen. Hierdoor lijkt Final Fantasy XV wellicht wel de meest serieuze toevoeging aan de reeks te gaan worden, maar deze verschuiving lijkt geenszins een probleem. Een rollenspel moet je kunnen opslokken en dat gaat een heel stuk eenvoudiger als de wereld, het verhaal en de personages volgens begrijpelijke, logische regels werken. Daar moet echter wel bij gezegd worden dat de game zijn afkomst niet verloochent, want met bekende tegenstanders als Iron Giant en Behemoth blijft de game Final Fantasy uitademen.

Snelle gevechten

Waar het overgrote deel van Final Fantasy XV enkel positief belooft uit te pakken, staan er nog enkele vraagtekens bij het vechten in het spel. De trailer die tijdens de E3 werd getoond, leek namelijk wel heel erg op de gevechten die de eerste gameplaybeelden van Final Fantasy XIII ons destijds beloofden. Schitterende battles op hoog niveau, maar deeltje dertien wist deze uiteindelijk niet te brengen. Kan Final Fantasy XV dat wel?

Dat blijft nog steeds de vraag. Het gevechtssysteem lijkt erg de richting van de Kingdom Hearts-serie op te gaan, in plaats van ons snelle turn-based gevechten voor te schotelen. Of dat iets goeds is, hangt wellicht van de persoon af waaraan je het vraagt. Wel kan alvast de vraag worden gesteld of een meer actiegeoriënteerd vechtsysteem wel voldoende diepgang zal bieden. Aan de eerste reacties van mensen die het spel hebben gespeeld te oordelen, lijkt deze scepsis echter gelukkig ongegrond.

Voorlopige conclusie

Final Fantasy XV belooft ons een fantasie-epos in een realistische wereld, de koersverandering die de lichtelijk stagnerende serie lijkt nodig te hebben. Fris, mooi en geloofwaardig: de game lijkt simpelweg weinig fout te gaan doen. Of we de game inderdaad in 2014 kunnen verwachten is nog onbekend, maar het vijftiende Final Fantasy-deel belooft zeker te imponeren.


Check de gamepagina van Final Fantasy XV om meer te weten te komen over de game. Lees het nieuws, bewonder de screenshots of bekijk de trailers.

 1.   
  fabiankok's avatar

  Ik zit al eeuwen op dit spel te wachten. Over de gameplay zit ik echt niet in, die wordt verzorgd door de makers van kingdom hearts (vandaar de overeenkomsten), en persoonlijk houd ik van dat vechtsysteem. Enkel wat opener, en misschien wat invloeden van Crisis Core erin (die actie-FF prequel van FF7 op de PsP) en dan ben ik uber gelukkig. Ik kan niet wachten!

 2.   
  Chi.exe's avatar

  Kan niet wachten! Zit ook al lang te wachten, maar dat wordt zeker waard. Ik vertrouw er op dat SE weer een goeie game brengt. 🙂

 3.   
  Leukste's avatar

  Dit is een spel waar ik al een tijd op heb zitten wachten. Het is al een hele tijd geleden aangekondigd. Het werd uitgesteld. Er werd zelfs even gedacht dat de game niet meer kwam na alle stilte. En nu is de naam van het spel zelfs verandert. Laten we nu alleen hopen dat we de game dit jaar ook nog echt mogen spelen.

  The legend meets its match. But… The world is ever changing… For the fifteenth coming.