Beste Peter, we worden steeds grotere nerds

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die vertelde hoeveel hij van zijn zomermodus houdt. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, I love zomer-modus!! Beste Peter,

Het drukke najaar staat weer voor de deur en met de next-gen consoles in het verschiet beloven de laatste maanden van 2013 drukker te worden dan ooit tevoren. Meer games en toch elk jaar weer minder tijd, dus er moeten keuzes gemaakt worden. Traditioneel haal ik begin september de releaselijst naar voren, om voor mezelf te besluiten: welke toppers pak ik dit jaar mee en welke vis ik volgend jaar uit de budgetbak?

Uiteindelijk, na de nodige concessies, kom ik dan tot een mooi lijstje met de echte must-haves. Meestal bevat dat lijstje een uitgebreid scala aan games uit verschillende genres, maar het valt mij op dat de open world-titels dit jaar domineren. Aanvankelijk zocht ik de oorzaak bij mezelf en begon ik te vrezen dat mijn smaak wel erg eenzijdig was geworden, maar al snel bleek dat de uitgevers in dezen de schuldigen zijn. Het gros van de games dat dit najaar verschijnt, huisvest namelijk een open wereld! GTA 5, Assassin’s Creed IV: Black Flag, Saints Row 4, Watch_Dogs, Batman: Arkham Origins… Het lijstje is bijna eindeloos.

De reden is simpel: open world-spellen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Zeker in deze tijden van economische malaise lijkt er meer dan ooit behoefte te zijn aan games die veel bang for your buck bieden, oftewel: als je kunt kiezen tussen twee spellen van 60 euro, waarbij de één je zes uur zoet houdt en de ander de potentie heeft om je tientallen uren aan de buis gekluisterd te houden, is de keuze snel gemaakt.

Open world-games bieden dus tientallen uren aan vermaak en dat is een vloek en een zegen tegelijk. Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe ontwikkelaars werelden creëren waar wij ons tientallen uren in kunnen verliezen, maar tegelijkertijd gaat gamen steeds meer tijd kosten. Bovendien is het aantal AAA-games dat verschijnt groter dan ooit, wat betekent dat ook je verlanglijstje er niet korter op wordt. Meer games, die ook nog eens langer duren… ik begin te twijfelen of 24 uur in een dag nog wel genoeg is!

Ben je momenteel nog in het bezit van een baan, schoolcarrière en/of een sociaal leven, zeg die dan maar alvast gedag: daar ga je de komende maanden geen tijd meer voor hebben. Uitgevers maken moedwillig nerds van ons en zichzelf respecterende gamers die op z’n minst alle AAA-games willen spelen, moeten geforceerd een “vrienden-heb-ik-online-al-en-een-baan-is-niet-nodig-want-ik-wil-doorbreken-in-de-esports”-mentaliteit aannemen. Activision, EA en Ubisoft: heb genade! Ik verlang bijna terug naar de tijd waarin ik mij in Beste Peters beklaagde over games waar je in zes uur doorheen kon knallen.

Mocht de redactie de komende maanden opvallend weinig nieuws plaatsen, dan weet je in ieder geval waar het aan ligt.

Groetjes,

Leon

  1.   
    Steen's avatar

    Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe ontwikkelaars werelden creëren waar wij ons tientallen uren in kunnen verliezen

    Is dat niet een beetje erg weinig?
    Als een game het waard is stoppen de meeste mensen er toch echt wel honderden uren in.

  2.   
    soldierarjan's avatar

    Dat is het probleem van tegenwoordig te weinig tijd om te kunnen spelen meer.

  3.   
    Kill Gamer 01's avatar

    Het wordt elk jaar erger, eerst komt de ene top game in oktober uit en vier weken later de andere topper. Eén jaar later komt in oktober een topgame uit en drie weken later de andere en dit jaar komt zelfs de Xbox One in de meeste landen uit en slechts één week later al de PS4. Nog even en we krijgen de ‘National Game Day’ 1 dag in het jaar waarop de consument met €1000 naar de lokale gameboer wandelt om 10 toppers te kopen die op diezelfde dag uitkomen! 🙂

  4.   
    smokey1971's avatar

    Zo even tussen door een vraag aan iedereen ik heb een probleem.en meschien.dat iemand dat hier weet ik speel al een hele tijd max payne3muliti player maar zins kort is in 1keer mijn status weer naar 1waar je mee begint en ik was al. bij mijn 6keer dat ik naar de 50ging als iemand weet hoe ik dat terug kan zetten dan ik mijn dank groot 😕