Remember Me

Ieder gamejaar is er één game die een echte sleeper hit blijkt te zijn. Een game die gewoonweg goed is, toch niet heel veel onder de aandacht komt, maar in een langere periode wel goed verkoopt. Volgens mij wordt Remember Me dé sleeper hit van 2013.

Spelen met het geheugen

Het is 2084, we bevinden ons in Parijs en spelen door de ogen van de prachtige Nilin. De gigant MEMORIZE heeft de stad in zijn macht door de populariteit van de hersenimplantaat Sensen. Hiermee kunnen mensen geheugens delen en creëren. Het bedrijf gaat echter veel te ver en houdt de inwoners van de stad in bedwang, er zijn zelfs mogelijkheden om bestaande geheugens aan te passen. Nilin is een memory hunter die deze mogelijkheid heeft. MEMORIZE heeft echter haar geheugen gestolen en nu moet ze op zoek naar haar oude leven. De zoektocht aardt uit in een strijd tegen MEMORIZE en een reis waar veel gruwelijkheden uit de doeken worden gedaan.

Het verhaal van Remember Me weet prangende vraagstukken over de toekomst in een unieke vorm te gieten. Hierdoor ontstaat er niet alleen een spannende en interessante verhaallijn, maar ook een toekomstbeeld die we nog niet eerder in games hebben gezien. Het prachtige Neo-Parijs helpt hier ook bij, want ontwikkelaar Dontnod Entertainment heeft zichzelf overtroffen met de sfeer die de stad ademt. Het rijke gedeelte is zeer esthetisch, zit vol met technologische snufjes en laat goed zien hoe in een volle stad ieder hoekje benut moet worden. Het arme deel van Neo-Parijs voelt juist weer vies aan en laat de kenmerken van de strijd die er gevoerd wordt goed zien. Eigenlijk valt er over de graphics van de game helemaal niet te klagen. Het spel is gedetailleerd, heeft een geheel eigen stijl en bevat fantastisch camerawerk.

Te simpel en dat is jammer

Waar ik op het gebied van verhaal en graphics bij Remember Me helemaal tevreden ben kan ik dit over de gameplay niet zeggen. De game is wat simplistisch opgezet en dit staat iets te veel in de weg. Vooral het klimmen is te makkelijk. Games als Uncharted zitten ook vol met klim- en klauterwerk, maar bieden daar nog uitdaging bij. In Remember Me vind je al klimmend de weg door de mooie stad, je kunt helaas weinig fout doen waardoor het al snel als een excuus gaat voelen om de speeltijd wat te verlengen.

Ook het combolab had ik uitgebreider verwacht. Het idee om spelers hun eigen combo’s te laten maken leek mij niet verkeerd, helaas is de feature niet zo uitgebreid. Er zijn in totaal vier combo’s waarvan je zelf de voordelen kan instellen. Doen de klappen veel schade, dan krijg je er health door of korten ze de herlaadtijden van de speciale krachten in. Hoe verder je met de combo komt, hoe groter de voordelen zijn. Het concept werkt prima, want ik heb menigmaal in gevechten mijn combo’s aangepast om de ideale omstandigheden te creëren. Het komt er echter wel op neer dat je vaak de korte combo’s zult spammen en het gemis zult voelen dat combo’s tussen verschillende vijanden niet werken. Het combolab is helaas te simplistisch opgezet. Gelukkig weten de verschillende soorten vijanden en de speciale krachten de gevechten nog redelijk te redden. De krachten als bommen planten, sterke combo’s en kortstondige chaos creëren werken goed en zijn niet te sterk.

In één gameplay feature blinkt de game wel uit en dat is de mogelijkheid om geheugens aan te passen. Op verschillende punten in het verhaal zal Nilin in de hersenen van haar vijanden treden om hun meningen aan te passen of acties uit te laten voeren op onwaarheden die in hun hoofd zijn geplant. Als Nilin het geheugen in gaat, speelt deze zich als een filmpje af. Aan het eind kan er teruggespoeld worden om verschillende zaken aan te passen zodat de gebeurtenissen zich anders afspelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan te passen en je zult een paar pogingen nodig hebben om tot het gewenste resultaat te komen. Hoewel deze feature tof is en echt wat aan de game toegevoegd zijn er helaas maar weinig situaties waarin je met geheugens mag spelen. Persoonlijk had ik nog wel twee á drie keer extra als god in iemands brein willen spelen.

Conclusie

Remember Me is een game die je oppakt om een goed verhaal mee te maken en te genieten van een hele unieke look. De gameplay is niet slecht, maar ietwat simpel waardoor je gemakkelijk door het verhaal heen speelt. Als de ontwikkelaar meer uit de gameplay had weten te halen, had Remember Me een titel kunnen worden die echt over de toonbank had kunnen vliegen. Nu mist de game echter deze de wow-factor. Omdat de singleplayer maximaal tien uur duurt en er weinig replaywaarde is, raad ik het niet aan om de game voor de volle pond aan te schaffen. Mocht Remember Me echter wat goedkoper worden is dit wel een titel die voor de verhalende gamers een pareltje is om op te pakken. De vrouwelijke hoofdrolspeelster, de unieke look, het Neo-Parijs en het spannende verhaal zijn de punten waar de game in uitblinkt, helaas zal dit niet voor alle gamers genoeg zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uniek verhaal en unieke look
 • Neo-Parijs
 • Spelen met het geheugen
 • Je eigen combo's maken

Wat is NOT

 • Te simpele gameplay
 • Wat korte gameplayduur en weinig replaywaarde
 • Geen wow-factor

7.8

 1.   
  Sarge's avatar

  Deze puntjes van kritiek zijn waarschijnlijk te verbeteren in een sequel 🙂

 2.   
  Tom's avatar

  Ik kan me erg vinden in je kritiek, Richard. Met name het klimmen is gewoon te simpel en voelt daarom soms nogal nutteloos aan. Ik had echter wel een hoger cijfer verwacht, de game doet namelijk ook zo onzettend veel goed. 🙂

 3.   
  R1chardTM's avatar

  Tom schreef, "Ik kan me erg vinden in je kritiek, Richard. Met name het klimmen is gewoon te simpel en voelt daarom soms nogal nutteloos aan. Ik had echter wel een hoger cijfer verwacht, de game doet namelijk ook zo onzettend veel goed. 🙂 "

  Een 7.8 is toch een sterk cijfer? Als ik dat vroeger voor een proefwerk kreeg was ik blij. 😉 Het verhaal en de wereld zijn prachtig, maar we hebben het hier niet over een film. Het is een game en dat moet gepaard gaan met interessante gameplay. Voor een gamer die verhaal belangrijk vindt is dit een top game, maar er zullen ook gamers zijn die door de simpele gameplay al snel afhaken. Vandaar dat ik voor de gulden middenweg als cijfer heb gekozen.

 4.   
  Daniel Z's avatar

  Is er eindelijk weer een game met alléén maar een singleplayer, wordt dit alsnog als minpunt gezien. Als je naar het cijfer kijkt en de simplistische opzet, weet ik nu al dat als er een multiplayer in zat, deze behoorlijk schijt zou zijn. Denk daar eens over na.

  En tien uur voor een verhaal is tegenwoordig echt niet zo kort. Ik ben wel aardig overtuigd en ga Remember Me zeker eens spelen.

 5.   
  R1chardTM's avatar

  Ik zeg toch ook nergens dat ik wel een multiplayer had verwacht? Ik zeg louter dat maximaal tien uur gameplay voor de volle prijs van 60 euro wat weinig is. Ik raad daarna echter wel aan om de game op te pakken als die wat is afgeprijsd. Volgens mij een een degelijk consumentenadvies.

 6.   
  RinusReetRidder's avatar

  Mooie review. Een 8- is inderdaad prima cijfer want alles krijgt al steeds hoge cijfers. Maar blijft natuurlijk 1 mening. Ik had ook niet verwacht dat dit een topper zou worden.

  Op naar het najaar 😀 8)

 7.   
  Daniel Z's avatar

  Ik geef je gelijk Richard, dat 60 euro voor zo’n titel misschien ietwat veel is. Leek er even op dat de multiplayer een waar gemis was, terwijl dat mijns inziens in deze game nooit van de grond zou komen.

 8.   
  R1chardTM's avatar

  Daniels_Zwart schreef, "Ik geef je gelijk Richard, dat 60 euro voor zo’n titel misschien ietwat veel is. Leek er even op dat de multiplayer een waar gemis was, terwijl dat mijns inziens in deze game nooit van de grond zou komen."

  En daar geef ik je dan ook weer volledig gelijk ik. Er zijn al zat games met een middelmatige multiplayer of co-op features. Daar is Remember Me zeker geen game voor. 😉

 9.   
  Dark_Phoenix's avatar

  R1chardTM schreef, "Ik zeg toch ook nergens dat ik wel een multiplayer had verwacht? Ik zeg louter dat maximaal tien uur gameplay voor de volle prijs van 60 euro wat weinig is. Ik raad daarna echter wel aan om de game op te pakken als die wat is afgeprijsd. Volgens mij een een degelijk consumentenadvies."

  Bij steam kost het 40 euro hoor. Zou vast voor consoles 60 euro zijn maar ja dit is een pc review.

 10.   
  Superwasbeer's avatar

  Net uitgespeeld, vond het jammer dat die memory altering sequences zo weinig in nummer aanwezig waren :/

 11.   
  born4reality's avatar

  Ik vind het een geweldige game alleen ik vind de verhaallijn aan de korte kant zitten. Een hoofdstuk is te snel afgelopen.
  Wat mijn mening is, als je in de remixer zit kan je niet meer de opdracht terug halen, al kan dat in de normale game omgeving ook niet.

  Verder een game om aan te raden aan mensen die van een prachtig verhaal houden en een makkelijke gameplay.

  Het punt is hierbij ook onterecht laag vind ik, mijn punt zou een 8.5 zijn
  Ik zou hem zo voor de 2e keer willen spelen 😀

 12.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik heb de game deze week gehaald voor 30 euro in de winkel en het is echt een fantastische game. Ik wist eerst niet wat ik er van moest verwachten, maar toen ik begon met spelen was ik gelijk al helemaal weg van de geweldige gameplay. Het deed me inderdaad ook denken aan Mirror’s Edge. Een vervolg mag er zeker komen op de next-gen consoles! 🙂

 13.   
  FireBallz's avatar

  Leuk spelletje als je af en toe iets wil doen op je console of pc, maar voor een langere periode zal me dit echt wel gaan vervelen.