GRID 2

Even terug in de tijd. Het is het jaar 2002 en ik heb net al mijn spaargeld uitgegeven aan een PlayStation 2. Geld voor een game heb ik niet meer, maar gelukkig heb ik een goede vriend waarvan ik wat spellen mag lenen. Een van die spellen is DTM Race Driver, een racegame die zo probeert om de DTM en enkele andere raceklassen zo realistisch mogelijk neer te zetten. Ik was gelijk verliefd op de serie en alle delen die volgden zouden grijs gedraaid worden op mijn PlayStation 2. Tot daar in 2007 de PlayStation 3 was. Codemasters besloot een nieuwe richting in te gaan met hun franchise, een mix tussen arcade en realisme, Race Driver: Grid zag het levenslicht.

Je vraagt je vast af waarom ik deze review begin met deze flashback. Dat is heel simpel, liefde voor realistische racegames. Op de vorige generatie consoles was dat ook vaak de inslag van Codemasters. Samen met Gran Turismo en Forza behoorden zij tot de top als het om serieuze racegames ging op de consoles. Met Race Driver: Grid sloegen zij echter een andere weg in, waarbij de nadruk veel meer op arcade kwam te liggen. Dat gold ook voor de rally games. Waar deze vroeger nog draaiden om rallylegende Colin McRae, draaien ze tegenwoordig vooral om Ken Block die zijn auto naar de filestijnen helpt om het publiek te entertainen. Wie overigens denkt dat Ken Block daardoor ook meteen een goede coureur is verwijs ik graag door naar zijn resultaten in het WRC, waar hij nog geen deuk in een pakje boter weet te slaan.

Arcade, arcade en nogmaals arcade!

Op de vraag of GRID 2 een mix van realisme en arcade is, kan een kort en bondig antwoord op worden gegeven: Nee. GRID 2 is een pure arcade racer. Daar waar het vorige deel nog enigzins een mix was tussen beide genres is dit bij GRID 2 niet meer het geval. De wagens hebben ongelofelijk veel grip en lijken haast met een magneet aan de baan vast te kleven. Alhoewel, de voorkant van de auto’s dan. Want de achterkant breekt bij het minste rukje aan het stuur al uit. Dat is geen groot probleem, want even een tikje op het gaspedaal en je raakt in een gecontroleerde drift. De besturing van GRID 2 is dan ook vooral te vergelijken met die van andere arcade racers zoals Burnout en Need for Speed. De grootste uitdaging zit dan ook vooral in het ontwijken van muren en grindbakken. Het is niet moeilijk om loeihard te gaan en mooi door de bochten te driften, na enkele rondjes heb je dat wel onder de knie.

De onboard camera-discussie

Dat brengt ons meteen op een andere punt waar de laatste tijd veel ophef over is geweest. Namelijk het ontbreken van een onboard camera. Codemaster meent dat slecht 5 procent van de gamers deze camera regelmatig gebruikt en dat zij, door het weglaten van deze camera, meer grafische details in de game kunnen stoppen. Nu hoor ik, net als een ander groot deel van de zogenaamde ‘5 procent’, tot de groep die deze camera wél standaard gebruikt. Ware het niet dat GRID 2 zoals eerder vermeld een pure arcade racer is. Het ontbreken van de onboard camera is daarom geen erg groot gemis. Natuurlijk kun je wel kiezen voor een camera op de motorkap of op de bumper, maar Codemaster heeft duidelijk meer nadruk gelegd op de buitenboordcamera’s waarbij de auto in beeld is. Zo kun je bijvoorbeeld alleen via deze camera’s de rechter joystick gebruiken om even in de denkbeeldige achteruitkijkspiegel te kijken. Na het spelen van GRID 2 begrijp ik waarom Codemasters deze camera weg heeft gelaten; hij is namelijk ongepast voor dit soort racegames. Een onboard camera voegt realisme me toe, maar wat voegt het toe als je een onboard camera in Burnout Paradise zou hebben? Het blijft tenslotte een arcade racer.

Offline

GRID 2 is opgebouwd uit twee delen, namelijk een offline carrière modus en een online modus. Deze twee onderdelen staan los van elkaar, wat al doet vermoeden dat de focus van deze game vooral online ligt. Toch hebben ze ook genoeg aandacht besteed voor diegene die de game alleen willen spelen. De carrière modus is eigenlijk een offline versie van de online modus, letterlijk. Je verdient namelijk geen geld en je kunt ook geen wagens kopen. Door races te winnen krijg je steeds meer fans, hoe meer fans je hebt, hoe meer races en auto’s je vrijspeelt. Het is overigens ook een goede manier om te wennen aan de verschillende soorten races voor je online aan de slag gaat. Hoewel het in het begin even wennen is, werkt het allemaal prima. Daarnaast zul je nooit dezelfde race meerdere keren hoeven te rijden zodat je eindelijk genoeg geld hebt voor een andere auto. Mocht je de behoefte hebben om de game in split-screen te spelen dan kan dat ook in deze offline modus. De framerate en graphics zijn echter minder goed in split-screen, waardoor de lol er wel snel van afgaat.

Online op Racenet

Zoals gezegd ligt de focus van GRID 2 vooral op het online racen. Online kun je met vrienden of onbekende alle racemodi spelen die ook in de carrière modus te vinden zijn. Zo kun je klassieke races rijden op een vast circuit met een vast aantal tegenstanders, één op één racen en de welbekende tijdritten. Een nieuwe interesante toevoeging zijn de LIVEROUTES. Dit zijn races waarbij de route van tevoren niet vast staat en dynamisch verandert terwijl je aan het racen bent. Het heeft dus geen zin om de baan te leren kennen, want deze verandert constant. Dit maakt het een van de meest uitdagende speltypes die vooral online goed tot zijn recht komt. Vanzelfsprekend zijn er ook leaderbords en kun je proberen om de beste tijden van andere te verbreken. Daarnaast kun je replays opslaan en deze direct uploaden naar Youtube, zoals we dat al eerder in DiRT 3 zagen. Expierence verdien je online overigens in de vorm van volgers. Hoe meer races je wint, hoe meer volgers je krijgt. Maar ook door een goed gewaarde video te uploaden kun je volgers verdienen. Online valt er dus enorm veel te beleven met GRID 2.

Conclusie

Ik kijk met gemengde gevoelens naar GRID 2. Als liefhebber van racesimulatoren is dit absoluut niet de soort game geworden waar ik op gehoopt had. Realisme is in geen velden of wegen te bekennen en van alle voorgaande racegames van Codemaster heeft GRID 2 qua gameplay nog het meeste weg van DiRT Showdown. Wanneer je die gedachte echter opzij zet, zie je dat GRID 2 gewoon een ijzersterke arcade racer is. De besturing heb je zo onder de knie en de game biedt meer dan genoeg content om je weken, zo niet maanden zoet te houden. Vooral de uitgebreide online modus levert hier een grote bijdrage aan. Zelf heb ik de game gespeeld op de PlayStation 3 en vergeleken de Xbox en de pc is deze wel iets minder mooi. Vooral wanneer er veel gebeurt op het scherm zakt de framerate volledig in elkaar. GRID 2 vraagt ruim 3 GB hardeschijfruimte, maar ondanks dat zijn de laadschermen vaak toch behoorlijk lang. Vanzelfsprekend is de pc-versie superieur als het om graphics en framerate gaat, tel daarom voor die versie maar gerust een punt op bij het eindcijfer.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gemakkelijke besturing
 • Veel content
 • Zeer uitgebreide online modus
 • Snelheidsgevoel

Wat is NOT

 • Niks voor simulatieliefhebbers
 • Lange laadtijden
 • Regelmatige framedrops

7

 1.   
  fdennis's avatar

  Hoe krijgen ze het voor elkaar om al het goeie van grid 1 weg te laten. Geen cockpit view en geen realistische race game meer. Doodzonde gewoon.

 2.   
  soldierarjan's avatar

  Vind erg jammer dat de game het realitische helemaal heeft los gelaten nu sla ik denk de game over en wacht ik op een volgende race game.

 3.   
  sthij's avatar

  Jammer geen cockpit niet echt een simulatie, erg jammer dit.

 4.   
  See4urSelf's avatar

  Jammer.. wel goed en eerlijk gereviewd 🙂

 5.   
  Daan's avatar

  Ik had hoge verwachtingen van deze game. Na het lezen van deze review wacht ik nog wel even tot een flinke prijsdaling.

  Thanks voor de review Erik. 😉

 6.   
  lassieman's avatar

  Van mij hoeft het niet heel realistisch te zijn, maar ik vind cockpit bijvoorbeeld wel weer leuk. Ga hem denk nog wel spelen, maar dan op de PC (geen framedrops en laadtijden)

 7.   
  Cirdan's avatar

  Potverjandoppie, hier baal ik van! Vooral dat het cockpit gedeelte eruit gelaten is. Deel 1 is nog steeds erg vermakelijk! Blijf dat wel spelen.

 8.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Aaaww, dat is nou kut. Ik kon niet wachten om ‘m te halen.

 9.   
  DeAdSeYe's avatar

  Deel 1 was ook niet echt bepaald erg realistisch, maar wel een stuk realistischer als de gemiddelde race game.

  Codemaster stelt me de laatst 3 á 4 jaar erg teleur. Het is allemaal begonnen met Operation Flashpoint, deze is flink de nek omgedraaid. Codemasters kan beter racegames blijven maken, maar ook hier gaan ze sterk achteruit.

  Zowel F1 2012 was niet zo sterk, Dirt gaat van rally naar een of andere overdreven show races, en Grid 2 begint arcade achtig te worden.

  Waar zijn in godsnaam de vroegere games gebleven van Codemasters? Ik had weer alle vertrouwen in Grid 2, maar dit stelt me toch weer teleur van Codemasters, terwijl ze vrij goed waren in racegames…..

  Ik mag wel hopen dat de G27 volledig wordt ondersteund, anders zal dit spel naar 1 dag bij mij alweer stof eten.

  Als iemand een degelijke PC heeft, kan ik rFactor of iRacing aanraden, beide zijn aan de dure kant maar wel het kopen waard!

 10.   
  3333/3333's avatar

  DeAdSeYe schreef, "Deel 1 was ook niet echt bepaald erg realistisch, maar wel een stuk realistischer als de gemiddelde race game.
  Codemaster stelt me de laatst 3 á 4 jaar erg teleur. Het is allemaal begonnen met Operation Flashpoint, deze is flink de nek omgedraaid. Codemasters kan beter racegames blijven maken, maar ook hier gaan ze sterk achteruit.
  Zowel F1 2012 was niet zo sterk, Dirt gaat van rally naar een of andere overdreven show races, en Grid 2 begint arcade achtig te worden.
  Waar zijn in godsnaam de vroegere games gebleven van Codemasters? Ik had weer alle vertrouwen in Grid 2, maar dit stelt me toch weer teleur van Codemasters, terwijl ze vrij goed waren in racegames…..
  Ik mag wel hopen dat de G27 volledig wordt ondersteund, anders zal dit spel naar 1 dag bij mij alweer stof eten.
  Als iemand een degelijke PC heeft, kan ik rFactor of iRacing aanraden, beide zijn aan de dure kant maar wel het kopen waard! "

  Dat ben ik volledig met je eens, het is erg jammer inderdaad. Al vond ik F1 2012 wel een lichte verbetering op de eerdere delen, maar het is nog steeds geen sim.

  rFactor en iRacing zijn inderdaad erg sterk! GP Legends en GTR Evolution zijn ook erg interessant, maar helaas ook inmiddels al best oud. Het is nu wachten op Project Cars en rFactor 2 om het simgenre hopelijk weer een boost te geven.

 11.   
  Cirdan's avatar

  Grid 2 op de PC gespeelt. Zo jammer dat de cockpit view eruit is gegaan. Dat was het reden waardoor het scheuren door de bochten leuker was. Nu voelt het als NFS..

 12.   
  DeAdSeYe's avatar

  Iedereen kan al spelen, behalve de mensen wat Grid 2 op Steam hebben gekocht. Steam is een erge goede service, alleen die verdomde activatie!

  Als Grid 2 Steam only zou zijn, dat zou niemand kunnen spelen omdat deze eerst op Steam geactiveerd moet worden. Aangezien deze ook buiten Steam wordt aangeboden, kan je Grid 2 daar wel al spelen. 😕

  Nu precies over 24 uur wordt Grid 2 op Steam geunlocked.

 13.   
  FireBallz's avatar

  Jammer dat ze al het mooie van Grid 1 in de prullenbak hebben gedaan, was erg fan van Grid 1. OOk spijtig dat er geen cockpit view is, maar aan de andere kant had dat het niet realisitscher gemaakt. Doodzonde!