Producent Expendables 3 dreigt 10 miljoen downloaders met rechtszaak

Avi Lerner, de baas van Millennium Films en producer van The Expendables 3, claimt dat zijn productiemaatschappij 250 miljoen dollar is misgelopen door het lekken van de film in juli. Hij is van plan om dit te gaan verhalen op de 10 miljoen individuele downloaders. In dit kader zijn er al 550.000 brieven de deur uitgestuurd waarin de ontvanger de keuze krijgt om voor 5 oktober te schikken, of anders volgt er een rechtszaak. En ze zullen niet stoppen voordat alle 10 miljoen downloaders een brief hebben ontvangen.

Volgens Lerner is 250 miljoen dollar (oftewel 25 dollar per download) een redelijk bedrag aangezien de downloaders de film ook weer met anderen delen en deze vaak niet alleen kijken. Waar echter geen rekening mee wordt gehouden is dat waarschijnlijk maar een klein percentage van deze mensen bereid was geweest om een bioscoopkaartje voor deze film te kopen, en dat de meesten van hen, als deze film niet zo vroeg was uitgelekt, gewoon enkele maanden hadden gewacht totdat er een digitale versie online verscheen, zoals die van iedere film verschijnt wanneer de Blu-ray éénmaal uit is. Daarnaast is het een vaststaand feit dat een deel van hen de film alsnog gewoon in de bioscoop heeft gezien en dat sommigen ook de Blu-ray nog zullen aanschaffen.

Het is heel vervelend voor Lerner en zijn productiemaatschappij dat deze film zo geflopt is in de bioscopen, maar ze kunnen onmogelijk bewijzen dat dit alleen maar ten gevolge van dit lek is. Er zijn namelijk genoeg redenen te bedenken: na 2 delen hadden heel veel mensen het wel gehad met de bejaarde actiehelden, helemaal aangezien er al heel veel commentaar was op het tweede deel (ook van de fans), de recensies van dit derde deel waren grotendeels snoeihard in hun oordeel, de film had een PG-13 rating, terwijl de fans juist vrijwel allemaal een R-rating willen met alles wat daarbij hoort, etc., etc. Maar het is natuurlijk altijd erg moeilijk om de hand in eigen boezem te steken…

Hier in Nederland (en vermoedelijk ook de rest van Europa) hebben Lerner en kornuiten echter pech, want ISP’s als Ziggo en XS4All zullen echt niet zomaar de adresgegevens vrijgeven omdat Lerner claimt dat er vanaf een bepaald IP-adres een film is gedownload. Naast het feit dat dit geen bewijs is, aangezien het niet al te lastig is om iemand anders zijn IP-adres te misbruiken voor dit soort zaken, staat de Europese privacywetgeving dit ook zeker niet toe.

Voor degenen die wel zo’n brief hebben ontvangen lijkt het me verstandiger en goedkoper om niet te betalen en in plaats daarvan gezamenlijk een potje te maken om een goed advocatenkantoor in te huren die deze zaak zo van tafel kan krijgen wegens gebrek aan bewijs. Zelfs een tegenrechtszaak wegens intimidatie en het in rekening brengen van niet geleverde diensten zou dan nog kans van slagen horen te hebben.

Volgens Lerner gaat het hem bij deze actie ook helemaal niet om het geld, maar om het principe. Het is verkeerd om te stelen en op deze manier wil hij de downloaders een lesje leren. De grote filmmaatschappijen noemt hij ondertussen lafaards omdat ze te bang zouden zijn voor imagoschade en daarom maar niet achter individuele downloaders aangaan. Ook begrijpt hij niet dat Obama, de regering en de politie niks doen om hier een eind aan te maken. Dit klinkt voor mij echter als iemand die op een verkeerd paard heeft gegokt en nu de hele wereld de schuld wil geven van zijn verlies.

Hoe denken jullie hierover? Vinden jullie dat de downloaders het aan zichzelf te danken hebben en gewoon zonder te mekkeren moeten betalen? Of vinden jullie dat Lerner onnodig moeilijk doet en beter zou kunnen gaan kijken naar welke fouten ze zelf allemaal gemaakt hebben, waaronder niet in de laatste plaats hun beveiliging, of gebrek daar aan, van volledige DVD-screeners nog voordat de film zelfs maar is uitgebracht?

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren