Wolfenstein: The New Order

Wolfenstein is terug! De franchise is zo belangrijk voor de game-industrie, dat het enorm moedig is om daar weer een nieuw deel voor te introduceren. Zeker omdat een splinternieuwe ontwikkelaar de game aan het ontwikkelen is. MachineGames is een nieuwe speler in de markt en hoewel ze wel hulp krijgen van bedenker id Software, zijn zij ineens verantwoordelijk voor Wolfenstein: The New Order. En misschien is dat wel goed ook. Want de speelsessie die ik in Engeland beleefde, liet zien dat er met een frisse blik naar de franchise gekeken is. Daarnaast komt uit alles naar voren dat de heren van MachineGames fans zijn. Enorm grote fans! En dat levert een hilarische game op.

B.J. Blazkowicv, Frau Engel en Budi

MachineGames heeft een eigen idee met deze reboot van Wolfenstein, maar gelukkig nemen ze zichzelf niet zo serieus dat er een enorm diep verhaal volgt. Overigens wordt dit verhaal binnen de game wel extreem serieus verteld, maar dat draagt alleen maar bij aan de lompheid ervan. Wolfenstein: The New Order speelt zich af in een alternatieve historie waarin de Duitsers de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen en daarnaast zijn ze geslaagd met hun gekke experimenten. Jij kruipt in wederom in de huid van B.J. Blazkowicz, die in het jaar 1960 na veertien jaar ontwaakt uit een coma en dus wakker wordt in een wereld die geregeerd wordt door de nazi’s. Hij zit nog steeds met oorlog in zijn hoofd en hij besluit het kleine verzet te helpen om de wereld zuiveren van nazigespuis.

Klik niet meteen weg als ik zeg dat het begin van de demo mij deed denken aan de hilarische momenten uit Duke Nukem Forever. Dat is namelijk een groot compliment en komt ook totaal niet overeen met de eerste trailer die we te zien kregen van The New Order. Deze trailer was namelijk extreem serieus en de game is allesbehalve serieus. De demo begon terwijl je undercover bent in een nazitrein. In first person draag je een dienblad en dien je de slechterik uit de game te observeren. Deze antagonist is Frau Engel, een enorme nazi! Maar nee, echt! Een enorme nazi. Extreem blond, enorm Duits en nog psychopathisch ook. Dankzij het Arische uiterlijk van B.J. vraagt ze hem aan tafel en een indrukwekkende dialoog over het zuivere ras begint. Ze wordt daarnaast bijgestaan door een sidekick met de naam Bubi. Ook hij is een enorme nazi. Maar echt enorm! Maar hij is ook extreem gay. Als Gordon en Joling konden voortplanten was Bubi het resultaat. Jullie kunnen je voorstellen dat het lachen, gieren, brullen was in de zaal.

Cutten met Lasers

Na deze geestige introductie mochten we ook zelf aan de slag met de game. In Londen om precies te zijn. Wat eens een bolwerk van het verzet was, is nu een grote stad onder nazibewind. De stad wordt in de gaten gehouden door een enorm gebouw, de London Monitor en het is hier waar ook een nieuwe prototype helikopters wordt geproduceerd. Infiltreren dus! Al zal je niet sluipen in deze missie, want voordat je het gebouw betreedt scheurt een andere verzetsstrijder het gebouw in met een wagen vol explosieven. Tussen het puin dien je je een weg naar binnen te banen. Hier maken we kennis met de eerste mechanische tegenstander. Want, zoals in de eerste trailer te zien is, hebben de Duitsers niet stilgezeten. Robottechnologie is verder dan wat wij nu hebben en de eerste tegenstander is een mechanische hond. Er wordt hier tof gebruikgemaakt van een combinatie van gameplay en scripted events. Ren weg van de hond en er valt puin op hem, scripted, maar binnen de gameplay en dat maakt het direct erg spannend.

De schietactie in de game voelt goed en laat zich logischerwijs vergelijken met Rage (de game gebruikt dezelfde engine). Ieder wapen is ook met twee handen te gebruiken en met een shotgun in iedere hand voel je je best bad ass! Health werkt precies zoals in de oudere Wolfenstein games. Je hebt dus een meter voor je gezondheid en eentje voor je schild. Deze kun je overpoweren (boven de 100), maar dan loopt het langzaam terug tot 100. Tactisch kiezen dus! Naast een arsenaal wapens heb je ook beschikking tot een Laser Cutter, die te upgraden is. In het begin van het level kun je kettingen kapot lassen, maar later in het level ontdek je een grotere versie, die je ook kan helpen met tegenstanders. Daarnaast kun je deze ook gebruiken om bepaalde muren weg te lassen. Maak een willekeurig vierkant in zo’n muur en deze valt weg zodat je verder kunt.

Voorlopige conclusie

Als shooter voelt Wolfenstein: The New Order erg sterk. De wapens voelen goed, de tegenstanders zijn uitdagend en de Laser Cutter is een mooie toevoeging. Echter, gezien het grote aanbod aan shooters, is het vooral de humor en de extreme nazi-vibe die de game zich laat onderscheiden van de rest. MachineGames is een studio met humor en ik hoop van harte dat we hier veel van gaan zien in het uiteindelijke product. De game krijgt geen multiplayer mee en dat kan een positief punt zijn, het geeft MachineGames de ruimte om alle energie in een hilarisch verhaal te steken. Ik heb in ieder geval gelachen en kan niet wachten om meer te zien van Frau Engel en Budi!

  1.   
    FishHookz's avatar

    Ik kan echt niet wachten! Dit klinkt zo vet

  2.   
    H4RDSTYLE's avatar

    Ik had niet verwacht dat er echt humor in de game zou zitten, past volgens mij ook helemaal niet bij de serie… 😮

  3.   
    mmx's avatar

    hier ben ik echt benieuwd naar 🙂

  4.   
    DeAdSeYe's avatar

    Als ik de screenshots zie en deze preview lees, krijg ik een gevoel of dit deel wel onder Wolfenstein behoord.

    Humor mag er best zijn, maar de hele sfeer van Wolfenstein lijkt verleden tijd. Het is veel te veel future achtig, lijkt net een mix tussen verschillende andere games.

    Ik wil zo’n sfeer terug als Return to Castle Wolfenstein, dat is de echte Wolfenstein. Niet dit soort zaken, met future achtige gebouwen, robots en al die shit.

    Geef mij maar liever soort van gemuteerde vijanden waar de nazi’s op hebben geëxperimenteerd of vage magie gedoe.

    Dat was in Return To Castle Wolfenstein en zorgde voor een geweldige sfeer.

    Ze gooien het helemaal om met dit deel.

  5.   
    Talska's avatar

    Sorry maar ik heb het gehad met Wolfenstein.

  6.   
    R1chardTM's avatar

    klinkt tof!