Stemacteurs overwegen staking voor betere cao

Al sinds begin dit jaar is de SAG-AFTRA, de vakbond voor (stem)acteurs, in gesprek met grote uitgevers van games (onder andere EA, Activition en Warner Bros.) over de arbeidsomstandigheden waaronder gamestemacteurs werken. Nog steeds is er echter geen oplossing, waardoor de bond een staking overweegt.

De belangrijkste eisen die de SAG-AFTRA stelt, zijn extra beloningen bij games die veel exemplaren verkopen, stuntpremies voor acteurs die hun stem ernstig belasten tijdens opnames en stuntcoördinators bij motion capture-studio’s. Ook wil de acteursbond voorkomen dat uitgevers hun eigen werknemers inzetten als stemacteurs, zonder dat die zich bij de bond hoeven aan te sluiten.

Volgens de bond hebben de uitgevers echter ook tegeneisen. Zo willen ze boetes instellen voor acteursagenten die weigeren stemacteurs te sturen voor kleinere rollen, zoals NPC’s die gesprekjes met elkaar voeren. Ook willen ze acteurs kunnen beboeten als ze te laat in de studio of de motion capture-set aankomen.

Op dit moment loopt er een stemming over een potentiële staking. Als meer dan 75 procent van de stemmende leden voor is, gaan de bondsleden staken. Ook wordt niet-leden dan verzocht hun werk neer te leggen. Tot nu toe heeft een aantal bekende acteurs al gezegd voor een staking te zijn, waaronder Wil Wheaton, Phil LaMarr en Jennifer Hale. Op Twitter worden de hashtags #PerformanceMatters en #IAmOnBoard2015 gebruikt om steun aan de staking van de stemacteurs aan te geven.

Laten we hopen dat de uitgevers bijdraaien voor het zover komt, zodat er niet nóg meer games worden uitgesteld.

 1.   
  Thijs.'s avatar

  vind het niet meer als normaal.

 2.   
  Noice!'s avatar

  FEIT: Als Troy Baker en Nolan North staken komt 86% van alle games niet af.

 3.   
  Hitman047's avatar

  Ikan’t nie gelove schatje schreef, "FEIT: Als Troy Baker en Nolan North staken komt 86% van alle games niet af."

  Voeg Laura Bailey daar aan toe en ik denk dat je inderdaad bijzonder dicht bij dat percentage komt. 😆

 4.   
  Leon's avatar

  Misschien moeten ze anders even de hulp van Hideo Kojima inroepen, die weet sinds kort precies hoe je games kunt maken waarin het hoofdpersonage bijna niet praat. Scheelt weer geld.

 5.   
  mheiden21's avatar

  Staken lijkt me niet meer dan normaal als er geen andere mogelijkheid meer is om te onderhandelen.

 6.   
  3333/3333's avatar

  Voor alle duidelijkheid, het gaat ze hier om:

  “We’re asking for a reasonable performance bonus for every 2 million copies, or downloads sold, or 2 million unique subscribers to online-only games, with a cap at 8 million units/subscribers,” the union writes. “That shakes out, potentially, to FOUR bonus payments for the most successful games: 2 million, 4 million, 6 million and 8 million copies.”

  Niks slechte werkomstandigheden of een salaris waarvan men nauwelijks rondkomt. Mijn advies, als dat ‘zware werk’ je niet bevalt ga je toch lekker bij de McDonalds werken. Zijn genoeg mensen die zouden willen ruilen. Het verbaast mij dat iedereen hier deze zeurpieten steunt.

  Ik hoop dat de uitgevers hier niet aan toegeven.

 7.   
  Downzilla's avatar

  ze laten hun stem wel horen

 8.   
  Noice!'s avatar

  Downzilla schreef, "ze laten hun stem wel horen"

  :’)

 9.   
  Neolite's avatar

  Erik Rommel schreef, "Voor alle duidelijkheid, het gaat ze hier om:

  “We’re asking for a reasonable performance bonus for every 2 million copies, or downloads sold, or 2 million unique subscribers to online-only games, with a cap at 8 million units/subscribers,” the union writes. “That shakes out, potentially, to FOUR bonus payments for the most successful games: 2 million, 4 million, 6 million and 8 million copies.”"

  Niks slechte werkomstandigheden of een salaris waarvan men nauwelijks rondkomt. Mijn advies, als dat ‘zware werk’ je niet bevalt ga je toch lekker bij de McDonalds werken. Zijn genoeg mensen die zouden willen ruilen. Het verbaast mij dat iedereen hier deze zeurpieten steunt.
  Ik hoop dat de uitgevers hier niet aan toegeven.

  Heb jij inzicht in de “vergoeding” die men krijgt voor het lenen van hun stem voor een game? Op het moment dat dit niet bijzonder veel is kan ik mij deze actie zeer zeker wel voorstellen. Daarnaast zal het ook geen percentage worden waar ze direct miljonair van worden. Feit is dat heel erg veel games zwaar leunen op deze stemmen en dat men gewoon graag een betere vergoeding ziet.

  Zonder inzicht in het bedrag wat ze nu al krijgen is het onzinnig om te roepen dat ze dan maar bij de McDonalds moeten gaan werken. Wie weet houden ze nette net zo veel over?(lijkt me zeer onwaarschijnlijk trouwens)

 10.   
  TinusGN's avatar

  Het gaat alleen maar om geld joh bij die gasten