GRID 2

Tot 2008 kon je het racegenre eenvoudig opdelen in twee categorieën: arcade en simulatie. De leunstoelracer die op zoek was naar prettig en niet al te veeleisend vermaak ging voor Need for Speed of Ridge Racer, de ervaren gamer die hunkerde naar een zo realistisch en uitdagend mogelijke ervaring koos voor Gran Turismo of Forza. Zo had je een mooie grens tussen arcade en simulatie en dat vond iedereen fijn, want de mens houdt ervan om dingen in hokjes te kunnen plaatsen. Maar in 2008 zette GRID het genre op zijn kop. Deze game van Codemasters wist de perfecte balans te vinden tussen arcade en simulatie en veroorzaakte een bescheiden revolutie in het racegenre.

Skills matter

GRID biedt het beste van twee werelden. Je zult nooit gepijnigd worden door onmogelijke races en het is niet nodig om uren te spenderen aan het finetunen van je auto, maar met een “vol gas de vangrail knuffelen”-mentaliteit kom je ook niet ver. In GRID 2 draait het puur om je raceskills en niet om geluk (zoals nog weleens het geval is in arcadegames) of om hoeveel verstand je hebt van auto’s (bij het zien van tien verschillende bandensoorten in Gran Turismo word ik gek).

Over het algemeen ben ik niet zo’n fan van racegames, maar in de eerste GRID heb ik heel wat uurtjes gestopt. Doordat het puur draait om je raceskills is “oefenen baart kunst” een spreuk die voor GRID zeker opgaat en dat maakt het aantrekkelijk om veel tijd aan de game te besteden. Ook toen ik GRID 2 voor het eerst in mijn console duwde, kwam ik erachter dat het spel mij meteen weer opzoog. “Nog even één race en dan stop ik echt” of “Yes, de tweede plaats, ik ben door naar de volgende ronde! Maar… eigenlijk wil ik eerste worden. Nog maar een keer proberen dan”: even vergeet je de wereld om je heen en zit je – zonder dat je er erg in hebt – uren achter de buis gekluisterd. GRID 2 slokt je op en laat je niet meer los.

TrueFeel

GRID 2 is in essentie gelijk aan zijn voorganger: nog steeds biedt Codemasters een perfecte mix tussen arcade en realisme en nog steeds kun je stomme foutjes rechtzetten door de replay-functie te gebruiken. Codemasters heeft echter ook enkele nieuwe elementen aan de mix toegevoegd, die ervoor zorgen dat je nog meer uren kwijt kunt in GRID 2. Zo kent iedere auto zijn eigen handling, waardoor je dit keer echt moet wennen wanneer je de overstap maakt van een Ford Mustang naar een Honda S2000. Bovendien voelt de besturing van de auto’s stukken realistischer dan in GRID 2 (Codemasters noemt dit met recht “TrueFeel”) en ook reageert je voertuig natuurgetrouwer op zijn omgeving. Het zal voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde GRID-spelers even wennen zijn, maar geloof me: eens je gewend bent, wil je niet anders meer.

Hevige emoties

TrueFeel is zonder twijfel de grootste vernieuwing in GRID 2, maar ik kan hier eigenlijk weinig over zeggen: je moet de game spelen om de charmes van dit mechanisme te ervaren. Wel zou ik uitgebreid kunnen uitweiden over het verhaal. “Huh, een verhaal in een racegame?” hoor ik jullie denken. Inderdaad, lieve kijkbuiskindertjes, GRID 2 bevat een heus verhaal. En geloof het of niet: dat komt verdraaid goed uit de verf. We praten hier natuurlijk niet over een verhaal met hevige emoties, opoffering en overspel, maar wel over een verhaal dat erin slaagt om de races op een vermakelijke manier aan elkaar te knopen. Het zorgt ervoor dat je nooit het idee krijgt droogjes de ene race na de andere af te werken. Wanneer je na verloop van tijd zelfs merkt dat je door wilt spelen omdat je wilt weten hoe het verhaal verdergaat, weet je dat Codemasters is geslaagd.

Het moge duidelijk zijn: de singleplayer van GRID 2 gaat je heel wat uurtjes bezighouden. Maar ook de multiplayer staat garant voor vele uren speelplezier! Deze was nog niet speelbaar op de versie die ik kreeg van Codemasters, maar Peter heeft wel even van de multiplayer kunnen proeven tijdens het GRID 2-evenement. Dus Peter, hoe zit het eigenlijk met de multiplayer?

Peter over de multiplayer

Nou Lee, leuk dat je het vraagt! Tijdens de persdag van GRID 2 hebben we in een presentatie gehoord dat de multiplayer wederom een grote rol zal spelen in de nieuwe GRID. Al in drie eerdere games was het mogelijk om in te loggen via RaceNet, maar volgens de ontwikkelaars zal deze functie pas echt tot leven komen in GRID 2. Er valt geld te verdienen, waarmee je nieuwe wagens en onderdelen kunt vrijspelen, maar ook zal social media een grote rol gaan spelen. Je kunt filmpjes opnemen om deze direct te uploaden naar YouTube en ook een Facebook-integratie zal aanwezig zijn.

Daarnaast hebben de heren van Codemasters aangegeven afwisseling in gameplay te zullen brengen door middel van Global Challenge Modes en een systeem waarbij je zelf Rivals krijgt. Vooral dit laatste kan zeer bevredigend zijn, want iedere week kun je een nieuwe Rival krijgen, die ongeveer even goed is als jij. Rivals waarmee je toffe races rijdt kun je bovendien in je vriendenlijst toevoegen, waardoor je vrienden krijgt die op hetzelfde niveau zitten als jij. Overigens kan dit natuurlijk ook met vrienden, al worden dat zogenaamde Social Rivals. En jawel, ook een split screen-modus voor twee spelers is aangekondigd! Iets wat tegenwoordig heel bijzonder is.

Terug naar jou Leon!

Conclusie

GRID 2 doet precies wat je ervan verwacht: het borduurt voort op de geniale elementen uit zijn voorganger en voert waar nodig verbeteringen en perfectioneringen door. Vooral de realistische handling van de verschillende wagens is geweldig, maar ook de aanwezigheid van een interessant verhaal mag niet worden onderschat. De previewversie die ik speelde bevatte overigens nog wel enkele bugs, maar ik ben ervan overtuigd dat Codemasters die er voor de release uit zal halen.

Racefans aller landen verenigt u, want ik waarschuw jullie voor een nieuwe verslaving die eind mei zal landen op onze aardkloot. Een verslaving die in de wandelgangen “GRID 2” wordt genoemd. Laat u niet overhalen door vrienden en bezoek geen online webshops, want de verleiding om “GRID 2” aan te schaffen wordt door onze onderzoekers als “zeer groot” geacht. Wees gewaarschuwd: eens u dit spel in uw console stopt, komt het er nooit meer uit.
  1.   
    3333/3333's avatar

    Eindelijk weer een solide arcade racer na de NFS misbaksels. 🙂

    Vond hem er wel op de 360 een stuk beter uitzien helaas.

  2.   
    BABI-PANGPANG's avatar

    Ik heb zo erg uitgekeken naar weer een wat serieuzere race game, dus goed nieuws dat GRID 2 eraan komt! Toffe preview en vooral een leuke event-video die er stiekem voor zorgde dat ik deze game ga kopen.