MLB 13: The Show

Het was vroeger één van de zekerheden op de middelbare school, zodra de temperatuur boven de tien graden kwam, moest er buiten gegymd worden. Een andere zekerheid was dat als we buiten gingen gymen, er altijd softbal gespeeld werd. Nu ging dit vrij snel vervelen, dus ik bewaar niet de beste herinneringen aan die sport. Al komt dat misschien ook wel omdat ik de grootste moeite had om de bal überhaupt te raken als ik aan de beurt was om te slaan. Toch begon ik vol goede moed aan MLB 13: The Show, een game die volledig om honkbal draait.

Hoewel de MLB: The Show-reeks al jaren bestaat, is dit deel de eerste die officieel in Europa uitgebracht is. Nu is dit niet zo gek, want waar honkbal één van de grootste sporten is in de Verenigde Staten, kent de sport in Nederland, en de rest van Europa, weinig belangstelling. Dit ondanks het feit dat Nederland al weer enkele jaren tot de wereldtop behoort, zo wist het Nederlandse team onlangs nog de halve finales te halen van de World Baseball Classic.

Beginners

MLB 13: The Show doet ten opzichte van zijn voorgangers niet bijzonder veel nieuws, zoals ook een nieuwe FIFA niet revolutionair verschilt van zijn voorganger. Eén van de nieuwe introducties in MLB 13: The Show is de ‘beginners-mode’, welke ideaal is voor de beginnende honkbal(game)speler. Deze moeilijkheidsgraad past zich namelijk automatisch aan aan jouw niveau. Waar je als slagman in het begin allemaal ballen recht op je af gegooid krijgt, zal je, mits je het goed doet, na verloop van tijd de nodige curveballs, sliders en knuckleballs jouw richting op zien komen. Deze dynamische moeilijkheidsgraad zorgt ervoor dat je het spel goed onder de knie krijgt. Hierbij moet alleen vermeld worden dat het geen echte tutorial is, dus zeker als je net met het spel begint, zal je nog steeds veel zelf uit moeten zoeken.

Move of analoge stick?

Eén van de dingen die je in ieder geval zelf moet uitvinden is welke vorm van besturing jouw voorkeur heeft. Je kunt als slagman de bal raken door op het juiste moment op een knop te drukken, je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van de analoge stick. Als je de beschikking hebt over een PlayStation Move kun je deze ook als honkbalknuppel gebruiken. Ook voor de pitcher geldt dat je weer op verschillende wijze de bal kunt gooien. Hierbij geldt dat je gewoon kunt kiezen voor de besturingsoptie die jouw voorkeur heeft, het is niet zo dat er een superieure methode is.

Hoewel de basis van honkbal op het eerste oog simpel kan lijken; sla een bal en ren zo snel mogelijk weg, is het in de praktijk natuurlijk heel wat complexer. In MLB 13: The Show komt dit perfect terug en de gameplay staat simpelweg als een huis. Het is overduidelijk te zien dat de franchise jaar in jaar uit beter gepolijst wordt.

Alleen of met z’n allen

Dit is ook terug te zien in de enorme hoeveelheid content die de game biedt. Of je nu een simpele match online of offline wilt spelen, één (of meerdere) teams wilt managen, je op een losse speler wilt focussen in Road to the Show, of alleen de playoffs wilt spelen(dit kan in het nieuwe postseason), het is allemaal mogelijk. Leuk is ook de homerun derby, waarin je de strijd aangaat met andere spelers om zoveel mogelijk homeruns te slaan.

Zoals te verwachten valt, bieden spelmodi als Road to the Show en Franchise veel diepgang. Bij Road to the Show kun je je eigen speler specialiseren in elke rol naar keuze, of je nu een catcher, centerfielder of closing pitcher wilt zijn en uiteraard kom je dan ook nog aan de beurt als slagman. Door de punten die je verdient met het goed timen van je slag en aftikken van de opponent kun je je speler steeds beter maken en zo uiteindelijk van een AA-team in de MLB belanden. In de Franchise-modus moet je niet met één speler maar met een heel team aan de slag. Dit betekent dat je zelf nieuwe spelers moet scouten, opleidingsteams moet beheren en de ideale opstelling van je team moet creëren. Minder ervaren managers kunnen natuurlijk veel van deze taken uitbesteden, al geeft dit uiteraard minder voldoening.

Honkbal in de trein

MLB 13: The Show is echter niet alleen voor de PlayStation 3 uitgekomen, evenals vorig jaar is er ook een versie voor de PlayStation Vita ontwikkeld. Waar de voorganger op de Vita behoorlijk last had van framerate-problemen en dergelijken is MLB 13 heel wat beter. Uiteraard ziet het spel er op de Vita minder mooi uit en zijn er bijvoorbeeld wat minder animaties, maar dat is niet meer dan logisch. Op het gebied van gameplay heeft Sony San Diego geen concessies hoeven doen en mocht je dus liever je dagelijks portie honkbal onderweg spelen, dan is de Vita-variant zeker het overwegen waard. Jammer is wel dat Sony bij MLB 13 besloten heeft geen gebruik te maken van de Cross-Buy-mogelijkheid, als je dus de PlayStation 3-versie koopt, heb je niet automatisch de beschikking over de game op je Vita. Wel is er een Cross-Save mogelijkheid, als je over beide games beschikt, kun je op de Vita dus verder waar je bij op de PlayStation 3 gebleven bent en vice versa.

Conclusie

Mocht je interesse hebben in honkbal, dan is MLB 13: The Show zeker het overwegen waard. De gameplay van het spel staat als een huis en er wordt je heel veel content aangeboden. Of je je nu op één speler wilt focussen of op een heel team, het kan allemaal. Je zult er alleen wel rekening mee moeten houden dat er een zekere instapdrempel is, al wordt deze ten opzichte van vorige delen wel verlaagd door de beginner modus. Degenen die jaarlijks de MLB The Show-games moesten importeren weten het al langer: het is een ongelofelijke goede franchise en daar doet MLB 13: The Show geen afbreuk aan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitstekende honkbalsimulator
 • Toegankelijker door beginner-mode...
 • Road to the Show!

Wat is NOT

 • ...al ontbreekt een echte tutorial.

8.5

 1.   
  toeter83's avatar

  En van de beste sportspellen zo niet spellen allertijden, hoe ze het doen weet ik niet maar het spel blijft zich elk jaar vernieuwen, en dat is echt wel knap aangezien er totaal geen concurentie is.
  Het enige anderre honkball spel wat er is kun je nauwelijks concurentie noemen.

 2.   
  segin's avatar

  Een andere zekerheid was dat als we buiten gingen gymen, er altijd softbal gespeeld werd.

  Als je buiten gaat gymen, dan ga je geen softbal spelen 😀