Beste Peter, de PlayStation 4 verrast en roept vragen op

Wekelijks schrijven Leon en Peter elkaar over de dagelijkse dingen in het leven, maar vooral ook over games. Vorige week was het de beurt aan Peter, die zijn wensen voor de nieuwe Xbox uitsprak. Deze week schrijft Leon een brief terug.

Reactie op: Beste Leon, 720 wensen voor de Xbox 720 zijn niet nodig Beste Peter,

Ik schrijf je deze brief op donderdagochtend, een paar uur na de persconferentie van Sony. Over een half uurtje sta jij bij mij voor de deur om GNR op te nemen (en natuurlijk om even te gamen), dus een zekere tijdsdruk is wel aanwezig…

Mijn brief van deze week kan eigenlijk maar over één ding gaan: de PlayStation 4. Sony verraste vriend en vijand met een persconferentie waarin ze niet alleen kwantiteit, maar ook kwaliteit toonden. De live demo van Killzone: Shadow Fall blies iedereen weg en ook Sony’s samenwerking met Blizzard kwam als een grote verrassing.

Echter, vooralsnog lijkt vooral Gaikai de feature die de PlayStation 4 zal onderscheiden van de concurrentie. De optie om jouw gameplay live te streamen is ronduit revolutionair en dankzij de mogelijkheid om games rechtstreeks in de cloud te spelen (zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden), hebben we eigenlijk nooit meer een PlayStation 5 nodig. Het enige wat je nodig hebt voor het streamen van games is namelijk een snelle internetverbinding; sterke hardware is in zo’n geval geen vereiste.

Bovendien was daar, aan het einde van de persconferentie, een releasedatum: holiday 2013. Sony zal zijn console dus gelijktijdig met die van Microsoft lanceren en dat betekent dat ze directer dan ooit de confrontatie met hun concurrent aangaan. Overigens hoeven Europeanen de PlayStation 4 volgens geruchten pas in 2014 te verwachten, maar daar ben ik juist blij om. Laat die Amerikanen en Japanners maar fungeren als proefkonijnen. Zij stellen tijdens de eerste maanden alle gebreken aan het licht, waarna wij Europeanen vanaf de launch aan de slag kunnen met een superieure console waar een groot deel van de kinderziektes uit verwijderd is.

Toch heeft Sony op sommige punten wel wat steekjes laten vallen. Vraag je een willekeurige toeschouwer na de persconferentie wat het eerste is waar hij aan denkt bij de PlayStation 4, dan zal hij niet één twee drie antwoord kunnen geven. Dat is namelijk omdat Sony een Nintendo’tje deed: ze toonden alleen de controller en de console was afwezig. Had Sony een mooie 3D-foto van de PlayStation 4 getoond, dan was dat het eerste geweest waar de willekeurige toeschouwer aan had gedacht bij het horen van “PlayStation 4”. Het enige wat nu naar boven komt, is een reeks fragmentarische herinneringen. Een scheutje Killzone, een theelepel Gaikai, een teentje Blizzard, een paar gram DualShock 4 en om het af te maken nog een toefje Watch_Dogs.

Dat is niet alleen te wijten aan de afwezigheid van de console zelf, ook het gebrek aan een uitsmijter speelt Sony parten. De persconferentie eindigde met een korte video waarin alle hoogtepunten van de afgelopen twee uur getoond werden. Dat was natuurlijk tof, maar hoe vet zou het geweest zijn als we aan het einde van die video een paar seconden gameplay van bijvoorbeeld Uncharted 4 te zien hadden gekregen? Dat had het gebrek aan een console goedgemaakt. Had je de willekeurige toeschouwer dan gevraagd waar hij aan denkt bij de PlayStation 4, dan zou het enthousiaste antwoord “Uncharted 4!!!!!! 🙂 🙂 🙂 🙂 En een scheutje Killzone, een theelepel Gaikai, een teentje Blizzard, een paar gram DualShock 4 en om het af te maken nog een toefje Watch_Dogs” luiden!

Ik vermoed dat Sony geen keuze had. Het was duidelijk dat het Japanse bedrijf koste wat kost eerder wilde zijn dan Microsoft en daarom moesten ze enkele concessies maken. Het design van de console was nog niet volledig voltooid en dus kon het niet getoond worden, maar ook andere gebreken vielen op. Waar was EA bijvoorbeeld? Natuurlijk: iedereen weet dat deze grote speler straks zijn games naar de PlayStation 4 zal brengen, maar wanneer John Riccitiello bij Sony ten tonele verschenen was en openlijk zijn vertrouwen in de PlayStation 4 had uitgesproken, was dat ongetwijfeld zeer bevorderlijk geweest voor de aandelenkoersen van Sony. En dat touchpad op die controller is natuurlijk leuk, maar waar kun je het in godsnaam voor gebruiken?

Kortom: er zijn nog genoeg onbeantwoorde vragen en Sony heeft er wijselijk voor gekozen om niet al zijn kruit te verspillen en enkele troeven achter de hand te houden voor de E3. Op die beurs verwacht ik namelijk wél Uncharted 4, een nieuwe IP en meer informatie over de controller en de prijs. Het is helaas nog lang geen juni, dus voorlopig zullen we moeten wachten op de next big thing in de game-industrie: de onthulling van de nieuwe Xbox. Ik verwacht die zeer snel, want elke dag dat Microsoft wacht met het onthullen van hun nieuwe console, is een dag dat Sony in zijn eentje in de spotlight staat. En dat laat Microsoft uiteraard niet gebeuren…

Groetjes,

Leon

  1.   
    Supermario's avatar

    Dingen die je opnoemt en niet gezien hebt zijn de dingen die je graag zou willen zien.

    Als ze gelijk het achterste van hun tong hadden laten zien gooit Sony zijn eigen ruiten in.Dat ze de specs niet hebben laten zien en de console zelf heeft altijd een rede.Bedenk zelf maar eens wat de rede zou kunnen zijn.Uncharted 4 in mijn ogen niet belangrijk,killzone is veel beter in mijn ogen.
    EA lol er zijn betere game makers als EA dus ook niet echt interessant.

    Wat Sony heeft laten zien hebben ze meer als perfect gedaan..

  2.   
    3333/3333's avatar

    Uncharted 4, kan je lang op wachten denk ik…

  3.   
    tijn80's avatar

    ”Erik-Heijden “ schreef, "Uncharted 4, kan je lang op wachten denk ik…"

    Misschien, maar hij komt er wel. Ik verwacht eerlijk gezegd na de zomer een kleine teaser

  4.   
    Hitman047's avatar

    Supermario schreef, "EA lol er zijn betere game makers als EA dus ook niet echt interessant."

    Het ontbreken van de grootste westerse uitgever, en de op 3 na grootste ontwikkelaar van games (qua totaal aantal ontwikkelde games) op het Playstation Event is niet belangrijk?

    Ik zou het tegendeel willen beweren. 😳

  5.   
    Supermario's avatar

    Hitman047″][quote=”Supermario schreef, "EA lol er zijn betere game makers als EA dus ook niet echt interessant."

    Het ontbreken van de grootste westerse uitgever, en de op 3 na grootste ontwikkelaar van games (qua totaal aantal ontwikkelde games) op het Playstation Event is niet belangrijk?
    Ik zou het tegendeel willen beweren. 😳 [/quote]

    Ze kunnen wel groot zijn,maar wil nog niet zeggen dat ze goed zijn.

  6.   
    DGonlag2's avatar

    Supermario schreef, "

    ”Hitman047″ schreef, "[quote=”Supermario”].."

    Het ontbreken van de grootste westerse uitgever, en de op 3 na grootste ontwikkelaar van games (qua totaal aantal ontwikkelde games) op het Playstation Event is niet belangrijk?
    Ik zou het tegendeel willen beweren. 😳 "

    Ze kunnen wel groot zijn,maar wil nog niet zeggen dat ze goed zijn.[/quote]

    Los van of ze goed zijn of niet. Ze hebben wel Battlefield, Crysis, Need for Speed, MoH, Dead Space en ga maar door. Toch grote namen die een apparaat kunnen verkopen.

  7.   
    Rijstekorrel's avatar

    ”tijn80″ schreef, "[quote=”Erik-Heijden “]Uncharted 4, kan je lang op wachten denk ik…"

    Misschien, maar hij komt er wel. Ik verwacht eerlijk gezegd na de zomer een kleine teaser[/quote]

    Wie zegt dat die komt er is totaal geen bewijs, oke het is een top trilogie maar ze hadden al gezegd het bij de top te laten en niet uit te melken.