Sly Cooper: Thieves in Time

Het komt regmatig voor dat we, vier maanden voor de release van de game, een preview-versie opgestuurd krijgen. Vaak bevat het schijfje in kwestie enkele levels, om de simpele reden dat de game nog niet af is. Het komt echter vrijwel nooit voor dat we, vier maanden voor de release, al de complete versie van een game opgestuurd krijgen. Toch flikt Sly Cooper het hem. Die oude wasbeer is zijn trucjes na al die jaren duidelijk nog niet verleerd…

Streven naar perfectie

Sly Cooper: Thieves in Time had oorspronkelijk dit najaar al in de winkels moeten liggen, maar ontwikkelaar Sanzaru besloot de game op het laatste moment uit te stellen naar eind maart. Een keuze die, gezien de hierboven geschetste situatie, bewijst dat de Sanzaru alles op alles zet om niets minder dan een topproduct af te leveren. Vier maanden tijd voor het repareren van bugs is een ontzettend lange periode. Zeker wanneer je je realiseert dat ik in deze “preview-versie” nog geen enkele bug ben tegengekomen.

Iconisch trio

Helaas mag ik in deze preview enkel de eerste twee levels uit de game bespreken, maar gelukkig geven deze een goede indruk van de volledige game. In het beginlevel maken we kennis met de drie hoofdpersonen: Sly, Bentley en Murray. Het grootste deel van de tijd heb je Sly onder de knoppen en dat is een waar genot. Als een volleerde dief sluip je langs vijanden, steel je goud uit hun zakken en haal je allerhande acrobatische trucs uit. De Sly-gedeelten zijn gebaseerd op pure stealth en doen bij vlagen zelfs denken aan een cartooneske versie van Hitman. Je zult je namelijk regelmatig in speciale kostuums hijsen, om op die manier ongezien langs vijanden te komen. Een lastige vijand uit de weg ruimen is er overigens niet bij: word je tijdens één van de verhaalstukken gespot, dan is het game over.

Om wat afwisseling te genereren, bevat Thieves in Time ook stukken waarop je met één van Sly’s maatjes speelt. Hierbij wordt al snel duidelijk dat de stukken met Bentley het beste uit de verf zijn gekomen. Deze schildpad, ook wel “de brains” genoemd, beroept zich op allerhande gadgets om zich een weg door het level te banen. Dit gaat gepaard met leuke minigames, die het spel constant afwisselend en verfrissend houden. Helaas wist het deel met Murray, a.k.a. “de muscles”, een stuk minder te bekoren. Hierbij doe je niet veel meer dan vijanden neerslaan en daar dit nogal stroef gaat, voelen deze levels meer als “verplichte stukken”. Echter, ik heb goede hoop dat Sanzaru de komende maanden nog flink gaat sleutelen aan dit vechtsysteem.

Geen gimmick

Sly Cooper: Thieves in Time verschijnt voor zowel de PlayStation 3 als voor de Vita en beide versies zijn op vele manieren met elkaar verbonden. Een voorbeeld: koop je de game voor de PlayStation 3, dan kun je hem gratis downloaden voor je Vita. Speel je vervolgens het eerste level op je console en besluit je daarna te stoppen, dan kun je middels cross-save op de Vita verdergaan waar je gebleven was. Fantastisch! Dat betekent dat beide versies (qua verhaallijn en levels) identiek zijn en dat is een prestatie van formaat. Natuurlijk ziet de game er op de PlayStation 3 vele malen mooier uit, maar het feit dat de Vita-versie het formaat en de speelduur van een console-game kent, maakt Thieves in Time nu al één van de beste Vita-titels van het moment.

Voorlopige conclusie

Ik heb slechts een klein deel van Thieves in Time mogen spelen, maar wat ik zag smaakte naar meer. De stukken met Sly bieden ouderwets platformplezier en gelukkig heeft ontwikkelaar Sanzaru genoeg elementen aan de mix toegevoegd om de game afwisselend te houden. Mensen die zowel een PlayStation 3 als een Vita bezitten moeten deze game sowieso in de gaten houden, want de manier waarop beide versies met elkaar verbonden zijn, is fantastisch. Daar komt nog eens bij dat Sanzaru meer dan genoeg tijd heeft om deze (praktisch foutloze) versie te perfectioneren. Het moet wel heel vreemd lopen wil dit geen waardige comeback worden.

 1.   
  3333/3333's avatar

  Een van de beste Playstation exclusives! Dit wordt een must have!

 2.   
  Hercules's avatar

  ja deze komt wel in de collectie

 3.   
  gatemaster64's avatar

  ik ga eerst de sly trilogy kopen! 😀