GN Leestip: Dead Space Martyr

Het is weer zover, de zomervakantie is begonnen! De vakantie is voor velen de ideale tijd om eens een boek te lezen. Nu kun je natuurlijk boeken van Baantjer of Dan Brown uit de kast trekken, je kunt op het strand aan de Middellandse zee of dat terrasje in Barcelona echter ook game-gerelateerde boeken lezen. Zo kan je je ook eens verdiepen in de wereld van Halo, Uncharted of Mass Effect. Met de GN Leestip krijg je de komende weken tips welke boeken jij op vakantie mee moet nemen.

Een aanrader voor een boek van Dead Space, is dat niet die horrorshooter? Dat klopt, Dead Space toont jouw gevecht op een ruimteschip tegen allerlei verschillende monsters en het meest indrukwekkende is de spanning die de game opbouwt. Een groot gedeelte van het spel weet je niet wat er aan de hand is en het ruimteschip waar je bent is niet bepaald uitnodigend. Het is elke keer weer donker en stil en op elk moment kan er een monster tevoorschijn komen. Die monsters zijn vrij sterk en scheuren je in een paar aanvallen kapot. De kers op de taart is dat je niet heel veel kogels hebt en dus graag zuinig aan wilt doen.

Door die heerlijke spanning zou je bijna vergeten dat Dead Space een heel interessante setting heeft. Een alienartifact met mysterieuze krachten en een eigen wil, een regering en kerk die op eigen gewin uit zijn en dat alles in de ruimte. Toch wordt niet alles in de games duidelijk, zeker als je net als ik niet elke audio- en videolog beluistert en bekijkt. Wat is de Marker nu precies? Waar komt hij oorspronkelijk vandaan? Wat houdt die church of Unitology in? Als je deze vragen op een leuke manier beantwoord wil hebben, dan moet je Dead Space Martyr lezen!

Dead Space Martyr speelt zich af in de toekomst, maar nog wel eeuwen voor het begin van de eerste game. In het eerste gedeelte van het boek leer je de hoofdpersoon Altman kennen. Hij woont met zijn vriendin Ada bij de Chicxulub-krater, een eeuwenoude krater waar grondstoffen uit gewonnen worden. Ada is een antropoloog die onderzoek doet bij de inheemse bevolking en Altman zelf doet zichtbaar verveeld wat wetenschappelijke testen naar de krater. Dan vangt hij ineens enkele opvallende storingen en beelden uit de diepe krater op en hoort vreemde legendes via Ada. Ook krijgt Altman steeds meer nachtmerries en hoofdpijn, waar meer mensen aan lijden.

Dit eerste gedeelte komt vrij langzaam op gang, maar is toch best spannend. Het is vooral het mysterieuze dat aantrekt om verder te lezen. Uiteindelijk beslist Altman om de storingen te gaan onderzoeken en vindt uit dat DredgerCorp, een dubieus bedrijf, dit ook doet. Het grootste gedeelte van het boek is een gevecht tegen DredgerCorp om de waarheid te achterhalen. Dit doet Altman niet voor niets; er is namelijk van alles aan de hand. Mensen zien hallucinaties en worden gek. Deze gekte en ondergang van mensen zorgt voor enkele geweldige hoofdstukken, die wellicht niet voor jonge lezers geschikt zijn…

In het laatste gedeelte wordt er nog een schepje bovenop gegooid en gaat er van alles mis. Dit gedeelte richt zich dan ook meer op actie en minder op de persoonlijke groei van Altman. Vooral de vele verwijzingen naar de gameplay van Dead Space zijn erg leuk gedaan, de wapens en vijanden zijn namelijk goed herkenbaar. Uiteindelijk is het einde wat vergezocht, maar het rondt het verhaal wel mooi af.

Als fan van Dead Space kun je dit boek bijna niet laten liggen. Het is vrij goed geschreven, gaat van mysterieus en spannend naar volwaardige actie en het vertelt over de oorsprong van de Dead Space-games. Het beantwoordt echter niet alle vragen die de game oproept. Dat gebeurt natuurlijk expres, want in oktober verschijnt het volgende boek al: Dead Space Catalyst.

Heb jij ook een interessante tip voor ons? Laat je suggestie achter in de reacties en volg GamersNET ook op Twitter en Facebook, want ook daar kun je jouw tips voor ons achterlaten.

Leestip gemist? Check de vorige! Uncharted: The Fourth Labyrinth Veel leesplezier!
  1.   
    toqeer's avatar

    deze boek klinkt wel erg interessant 🙂