Sleeping Dogs Hands-on

Was het Richard die het geluk had om eerder aan de slag te mogen met Sleeping Dogs, nu, niet zo heel lang voor de release van de game op 17 augustus, was het aan mij om de vroegere True Crime: Hong Kong te bekijken. Waar een game als Just Cause zich eerder focust op totaal onzinnige gameplay en Saint’s Row vooral qua verhaal behoorlijk lomp is, zit Sleeping Dogs precies tussen deze twee titels in. Met een stevig en serieus verhaal, maar met gameplay-elementen die op zijn minst over de top zijn. En dat de game zich in Hong Kong afspeelt is absoluut geen straf.

Knokken in sfeer!

Want het is vooral de sfeer die opvalt als je begint met Sleeping Dogs. Eigenlijk hebben wij gamers in het Westen maar weinig variatie mogen aanschouwen in free roaming-games. Het zijn altijd westerse steden die we bezoeken en nooit eerder mochten wij een Aziatische stad van dichtbij bekijken. Sleeping Dogs biedt dat wel en dat is leuk, want de gebouwen in Hong Kong staan veel dichter op elkaar dan die in het uitgestrekte Liberty City of die op de vele eilanden van Just Cause. Kleine, smalle steegjes met vele marktkramen sieren de stad en het is hier waar een heel belangrijk gameplay-element perfect tot zijn recht komt. Naast rijden in voertuigen, schieten en vechten, zullen achtervolgingen te voet ook een grote rol spelen in Sleeping Dogs. En zoals we dat kennen uit games als Wet en Stranglehold is geen obstakel te moeilijk voor protagonist Wei Shen. Met een druk op de knop glijd je door marktkramen heen en klim je over muurtjes, terwijl je links en rechts vele voetgangers moet ontwijken.

Net als in de oude True Crime-games zal ook bij Sleeping Dogs een grote focus liggen op hand-to-hand combat. Het is hier waar de game floreert, want in deze gevechten zijn vooral de animaties fantastisch in beeld gebracht. Er zijn verschillende combo’s uit te voeren en er zijn counter-moves te maken zoals we dat kennen uit bijvoorbeeld Assassin’s Creed, maar het leukste is wel de enviromental attacks. Als er een apparaat of obstakel te gebruiken is om mensen mee dood te maken, lichten deze op in het rood. Vervolgens pak je iemand vast om hem bijvoorbeeld in een vuilcontainer te gooien, aan een vleeshaak te hangen of in een aquarium met sidderalen te werpen. Dat was even schrikken, want Sleeping Dogs is een hele harde game, iets dat ik niet had verwacht, maar wat wel erg vet is om te zien. Vooral iemand ophangen aan een vleeshaak laat je haren overeind staan.

De diepte in

Schietgevechten waren niet legio in de demo die ik te spelen kreeg, maar ook hier is gekeken naar games als Max Payne. Bij het glijden over een tafel of het springen van obstakel naar obstakel zal namelijk slow motion starten, wat de actie natuurlijk erg intens en bevredigend maakt. Dit is overigens ook te gebruiken in voertuigen, want autorijden is misschien wel de minste realistische tak van de game. Andere wagens zijn van de weg te beuken met een speciale “ramknop” en Shen draait zich gemakkelijk tijdens het rijden om, waarna hij in slow motions achtervolgers op spectaculaire wijze onder vuur neemt. De explosies die volgen zijn op zijn minst overdreven, want brandende auto’s zullen links en rechts door de lucht vliegen. Heerlijk!

Naast deze vier gameplay-elementen (vechten, schieten, rijden en rennen) blijf je natuurlijk een agent die undercover werkt om de triades op te rollen. Om je toch nog een beetje op het rechte pad te houden, maakt de game gebruik van een aantal RPG-elementen. Zo is er zowel Cop-XP als Triade-XP te verdienen. De Triade-XP bouwt op als je goed werk doet (lees: mensen dood maakt) voor de baas en de Cop-XP bouwt juist af als je onschuldige burgers overrijdt of beschiet. Welke keuzes je ook maakt in de game, beide richtingen hebben hun eigen skill-tree, waarbij de triade zich focust op geweld en de politie draait om het ontwapenen van mensen. Ook is er nog een Face XP meter, die je meer opties geeft in de wereld zelf. Er zijn veel winkels te vinden die je kunt bezoeken voor het kopen van nieuwe kleding, maar natuurlijk is de vetste kleding niet direct te krijgen. Daarvoor bouw je aan je Face XP.

Voorlopige conclusie

Sleeping Dogs is niet een hele mooie game, maar de wereld is wel heel sfeervol. Dat laatste is voor mij persoonlijk veel belangrijker. De animaties komen het beste tot zijn recht tijdens de gevechten, maar vooral het verhaal is erg indrukwekkend. Tijdens de demo van twee uur heb ik zeker een kwartier aan cut-scenes voorbij zien komen en die zagen er geweldig uit. De manier van vertellen is veel serieuzer dan in bijvoorbeeld een Saint’s Row en het draait natuurlijk om de verscheuring van Chen tussen het werk voor de politie en zijn bezigheden met de triades. Daarbij een eervolle vermelding voor het stemmenwerk, dat een mix is tussen Engels en Chinees. Dat voegt extreem veel toe aan de beleving! Wel is mijn vraag hoeveel content de game gaat bieden. Want wat kunnen we allemaal buiten de missiesstructuur beleven, hoeveel content is dat en hoe lang duurt het verhaal? Die vragen zullen moeten wachten tot de review, maar tot die tijd kan ik niet wachten om aan de slag te gaan in Hong Kong. Let echter wel, omdat Hong Kong tot de Tweede Wereldoorlog een Engelse kolonie was, rijden ze er (ook in de game) links! En dat is best wel wennen!

  1.   
    jamrex007's avatar

    Links rijden? dat is volgens mij voor het eerst in een open wereld spel.

  2.   
    Hitman047's avatar

    ”jamrex007″ schreef, "Links rijden? dat is volgens mij voor het eerst in een open wereld spel. "

    Wat dacht je van GTA: London 1969?! 😳

    Dit is nog zo’n game waar ik naar uitkijk. En ook deze preview maakt me weer enthousiast. Ik heb er zin in. 😉

  3.   
    jamrex007's avatar

    ”Hitman047″ schreef, "[quote=”jamrex007″]Links rijden? dat is volgens mij voor het eerst in een open wereld spel. "

    Wat dacht je van GTA: London 1969?! 😳
    Dit is nog zo’n game waar ik naar uitkijk. En ook deze preview maakt me weer enthousiast. Ik heb er zin in. 😉 [/quote]
    Ik bedoel meer een spel uit deze tijd. GTA: London 1969 moet je maar vergeten, die spel is meer dan 10 jaar oud.

  4.   
    darkhunter's avatar

    Lijkt me een erg leuk spel! heb er erg veel zin in en bij de benelux edition kreeg je er ook een T-shirt bij leuke extra dus!

  5.   
    Dotz's avatar

    ”jamrex007″ schreef, "[quote=”Hitman047″][quote=”jamrex007″].."

    Wat dacht je van GTA: London 1969?! 😳
    Dit is nog zo’n game waar ik naar uitkijk. En ook deze preview maakt me weer enthousiast. Ik heb er zin in. 😉 [/quote]
    Ik bedoel meer een spel uit deze tijd. GTA: London 1969 moet je maar vergeten, die spel is meer dan 10 jaar oud. [/quote]

    dat*

    Waarom zou je een game als GTA London ’69 en ’61 moeten vergeten? Dat slaat nergens op, zonder de games uit het verleden hadden we de games uit het heden ook niet. GTA London gaat nog regelmatig in mijn Ps1 en Ps3. Het is misschien niet een van de invloedrijkste freeroamers, maar wel een van de eerste.

    Daarbij komt ook nog dat je in allebei de Getaway-delen ook links reed.

    Het lijkt me interessant om te horren waarom we GTA London maar zouden moeten vergeten..

    n00b >.<

  6.   
    Houserz's avatar

    ”jamrex007″ schreef, "[quote=”Hitman047″][quote=”jamrex007″].."

    Wat dacht je van GTA: London 1969?! 😳
    Dit is nog zo’n game waar ik naar uitkijk. En ook deze preview maakt me weer enthousiast. Ik heb er zin in. 😉 [/quote]
    Ik bedoel meer een spel uit deze tijd. GTA: London 1969 moet je maar vergeten, die spel is meer dan 10 jaar oud. [/quote]

    Rare jongen dit.

    Zullen we jou dan ook maar vergeten als je 10 jaar oud bent?

  7.   
    Coldkiller_NL's avatar

    Ik heb echt zin in deze game,ik heb nog nooit eerder een game met een open wereld in China gespeeld

  8.   
    Cirdan's avatar

    Hong Kong hoort niet bij China 😉 Hong Kong is een eiland dat grenst aan China, en een aparte staat is.

    Verder dan dat, ik ben benieuwd naar deze game.

  9.   
    tijn80's avatar

    Cirdan schreef, "Hong Kong hoort niet bij China 😉 Hong Kong is een eiland dat grenst aan China, en een aparte staat is.
    Verder dan dat, ik ben benieuwd naar deze game. "

    Onzin. Hong Kong is geen aparte staat, maar een regio van de volksrepubliek van China. Het heeft de komende 40 jaar nog wel aparte wetten e.d., maar de regering is wel die van China.