LEGO Batman 2: DC Super Heroes

LEGO games zijn ontzettend populair. Ze zijn grappig, uitdagend en leuk voor jong en oud. Na het succes van Lego Batman stond de menigte fans te schreeuwen om een vervolg en die is er dan ook gekomen. LEGO Batman 2: DC Superheroes is de naam van dit vervolg, maar weet deze het eerste deel achter zich te laten en zichzelf naar de top der LEGO games te werken?

Veel meer dan alleen met blokken spelen

De LEGO games hebben al jarenlang een ijzersterke formule. Neem een goede film, tover de personages uit de film om in Legofiguurtjes en verander de beroemde scenes uit deze film in humoristische LEGO-versies. Voeg hier een dosis co-op gameplay aan toe en veel dingen die ontdekt kunnen worden en je hebt het recept voor een goede LEGO titel. Hetzelfde geldt voor LEGO Batman 2: DC Superheroes, alleen is er bij deze game een nieuw element bijgekomen; de karakters hebben voor het eerst een stem gekregen, waardoor het allemaal een stuk persoonlijker aanvoelt.

Maar stemwerk in een game is niets nieuws, dus waarom zou het nu wel speciaal zijn? Dat zit hem in de charme van de titel. Zo wordt alles met een korreltje zout genomen, clichés naar voren getrokken terwijl de stijl van de franchise (en in dit geval ook de stripboeken) toch behouden wordt. Het resultaat is een humoristische variant van een Batman verhaal, terwijl de serieuze ondertoon van de grimmige wereld waarin deze zich afspeelt toch intact blijft. Deze factoren bij elkaar bewijzen dat zelfs nu, in het tijdperk der gewelddadige games (games waar ik zelf ook intens van kan genieten), er toch nog ruimte is voor een titel die voor iedereen geschikt is, mits deze op een juiste manier gebracht weet te worden. En LEGO Batman 2 weet hoe je dat moet doen.

Keiharde noppen

De gameplay van LEGO Batman 2: DC Superheroes is hetzelfde als die bij voorgaande LEGO games. Jij bestuurt verschillende personages uit het DC universum door een aantal gebieden, probeert zoveel mogelijk partjes te verzamelen en de vele puzzels die de game kent op te lossen. Opvallend is dat een aantal puzzels bijzonder uitdagend zijn. Zo kwam het een aantal keer voor dat ik voor een minuut of tien geen idee had over wat ik moest doen, totdat het kwartje opeens viel en ik plotseling zag wat er gebeuren moest. Het is een heerlijk gevoel dat zelfs games met een kinderlijk voorkomen toch ontzettend uitdagend kunnen zijn.

Maar ook het verzamelen van de vele speelbare personages is weer terug. Iedereen heeft zo zijn of haar favoriete karakter en wil daar het liefst mee spelen. Er zijn op z’n minst vijftig personages te verzamelen met elk een aantal speciale outfitjes, die elk weer speciale krachten bezitten. Zo heeft Batman een pak waarmee hij door muren heen kan kijken en onzichtbaar kan worden, maar ook een outfit waarmee hij bovenmenselijk sterk wordt. Dit alles zit niet zonder reden in de game, want elke puzzel zal moeten worden opgelost met een specifiek pak. Gelukkig wordt er altijd ruim van te voren een hint gegeven, of zelfs een pak voor je neus gezet, zodat je nooit vast zal komen te zitten.

Lego Gotham City

LEGO Batman 2: DC Superheroes kent ook een drop-in drop-out co-op systeem. Heb je hulp nodig in de game of vind je het gewoon gezellig om met vrienden door het spelen te lopen? Dan kan dat. Het systeem werkt en zorgt ervoor dat de game nog een tikkeltje leuker wordt. Maar dat is niet het enige, want de consoleversies bezitten een open wereld versie van Gotham City. Altijd al willen zien hoe de vele iconische locaties van deze stad eruit zien in LEGO stijl? Dan kan dat. Let er wel op dat de handheld versies van de game niet over deze modus beschikken.

De 3DS versie die ik te spelen kreeg was echter niet helemaal wat het had kunnen zijn. Zo bleek dat het 3D-effect amper te zien is en het spel een stuk comfortabeler speelt met deze optie uit. Jammer, maar toch blijkt dit geen groot minpunt te zijn, want de gameplay staat als een huis.

Conclusie

LEGO Batman 2: DC Superheroes is een ontzettend sterke toevoeging aan de LEGO familie en bewijst dat de combinatie van humor, uitdagende puzzels en LEGO zelfs in 2012 nog overeind blijft staan tussen al die games van tegenwoordig die een wedstrijdje spelen “wie is het meest gewelddadig”. Combineer dit met de hoge replayvalue en de vele geheimen die te ontdekken zijn en je hebt een recept voor een goede game die je een flink aantal uren bezig zal houden, zowel alleen als met vrienden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Gameplay is simpel maar sterk
 • Humor
 • Stemwerk
 • Replayvalue

Wat is NOT

 • Open wereld niet aanwezig op handhelds
 • Soms lastig voor doelgroep

7.5

 1.   
  toqeer's avatar

  ik ga deze game zeker een keer eens halen ziet er grappig uit 😛

 2.   
  Fawaka-W's avatar

  Ziet er goed uit! alleen bij dit soort games altijd : ”jammer dat het lego is”

 3.   
  Sarge's avatar

  Deze laat ik even links liggen. Ik ga eerder voor LEGO LoTR 🙂

 4.   
  BartjeZ's avatar

  dit spel is echt t/m 10 jaar daarna is het gewoon niet leuk meer
  Batman Arkham City vind ik zelf wel erg leuk