LEGO Dimensions

Wanneer Batman optreedt in een game, heb je mijn aandacht direct al te pakken. Ook droom ik al jaren van een goede game met Gandalf in de hoofdrol. Vandaag zag ik, tijdens de presentatie van LEGO Dimensions, deze twee helden samen in één level. Een droom kwam uit.

Natuurlijk: het ging hier om de LEGO-varianten en Batman had plotseling ontzettend flauwe humor, maar feit blijft dat LEGO Dimensions personages van allerlei verschillende universa combineert en dat is simpelweg awesome. Nooit eerder zagen we Batman, Homer Simpson en Scooby Doo samen knokken en enkel dat is eigenlijk al genoeg reden om LEGO Dimensions straks blind aan te schaffen.

Wees echter wel gewaarschuwd: de aanschaf van de game is slechts het begin. LEGO Dimensions is namelijk een “Toys to Life”-game en dus moet je, net als Skylanders en Disney Infinity, poppetjes kopen van de personages waarmee je wilt spelen. Aanvankelijk zullen er poppetjes beschikbaar zijn van onder andere Back to the Future, Scooby Doo, Superman, Lord of the Rings, DC en The Simpsons, maar Warner Bros. is druk bezig om meer franchises aan zich te binden. Reken er dus maar op dat jouw bankrekening flinke klappen te verduren zal krijgen.

GLaDOS

Er is niet alleen een grote variëteit aan personages, de game bevat ook verwijzingen naar een breed scala aan popcultuur-fenomenen. In het level dat ik zag kwamen bijvoorbeeld de personages van The Wizard of Oz vrolijk zingend aanlopen voor een gastoptreden, waarna we niet veel later belandden in het Aperture Science-lab en kennismaakten met onder andere GLaDOS en Wheatley. De verwijzingen zijn soms subtiel en soms overduidelijk, maar altijd een genot voor elke zichzelf respecterende nerd.

Eerder schreef ik al over mijn E3-ervaringen met Skylanders Giants, dat dit jaar voertuigen in de franchise introduceert. LEGO Dimensions doet precies hetzelfde, maar stiekem pakt het hier een stuk vetter uit. Waar de voertuigen in Skylanders namelijk nogal nietszeggend zijn, kunnen we in LEGO Dimensions scheuren in onder andere de Batmobile en het busje van Scooby Doo! Deze kun je bovendien zelf aanpassen (LEGO draait immers om bouwen), bijvoorbeeld door de Batmobile uit te rusten met een laserstraal wanneer je pad wordt geblokkeerd door stevige LEGO-blokjes. Op deze manier vervaagt de grens tussen de virtuele en de echte wereld en juist dat maakt LEGO Dimensions zo uniek. Geef ons nu nog de mogelijkheid om complete LEGO-bouwsels over te dragen en het feest is helemaal compleet.

Voorlopige conclusie

LEGO Dimensions combineert de meest uiteenlopende franchises en enkel dat maakt de game al fantastisch. Combineer dat met de bekende LEGO-humor en de verslavende verzamel-gameplay en je krijgt een avontuur dat leuk is voor jong en oud. Het is jammer dat je niet de mogelijkheid hebt om je eigen bouwsels over te dragen naar de game, maar desalniettemin biedt LEGO Dimensions genoeg ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Ik kan niet wachten om later dit jaar met Batman en Gandolf de wereld van Oz te verkennen!

  1.   
    AllardK's avatar

    Eindelijk, de game waar ik 5 jaar geleden al van gedroomd had. Skylanders maar dan met lego

  2.   
    AllardK's avatar

    Toch ga ik hem niet kopen