Diablo III

Diablo, één van de meest geliefde RPG’s van vroeger, wist met behulp van het concept “easy to learn, hard to master” veel gamers aan hun PC gekluisterd te houden. Nu, twaalf jaar na het tweede deel, kunnen we eindelijk aan de slag met Diablo III. Weet Blizzard’s titel haar naam hoog te houden? Ik kon niet wachten om erachter te komen.

Oud en nieuw

Diablo III speelt precies zoals haar twee voorgangers; je kiest een klasse voor jouw personage, (Barbarian, Demon Hunter, Wizard, Witch Doctor of een Monk) waarna het avontuur begint. Het spel speelt met een top-down perspectief, een typisch kenmerk van de serie. Je begeleidt jouw held door de duistere wereld van Diablo III, al hakkend en schietend door de hordes monsters die de duivelse heersers op jou afsturen. Diablo is weer terug zoals we dit kennen.

Maar toch is er een hoop veranderd. Zo zijn de klassen elk zeer divers en nodigen zij uit om een bepaalde situatie ieder keer compleet anders aan te pakken. Neem bijvoorbeeld de Demon Hunter, een klasse die het meest doet denken aan de Rogue uit Diablo II. De Demon Hunter kent geen Mana Pool, maar wel een Hatred/Discipline Pool, waarmee je zowel offensieve als defensieve vaardigheden kan gebruiken. Je kunt snel pijlen afvuren, maar je bent de pineut als je in een close-quarters gevecht terecht komt. Dit is een enkel voorbeeld, maar elke klasse kent zo haar goede en slechte punten, waardoor elke playthrough met een andere klasse anders zal zijn.

Verslavend

Tot zo ver de verschillende klassen. Diablo III draait, net zoals deel één en twee, om maar één doel; het vergaren van loot! Iedereen wil natuurlijk een mooi setje bij elkaar hebben verzameld om je vrienden hiermee jaloers te maken. Tijdens de vele quests die de game telt zul je duizenden stukken armor en wapens vinden, waarvan jij weer een mooi setje kunt maken. Het is een verslavend proces, want ook ik kwam er niet onderuit; mijn Demon Hunter moest en zou er shady en gemeen uit komen te zien, koste wat kost!

Uiteraard beschikt de game ook over een storyline, één die het verhaal van de wederopstand van de Duivelse heerser en zijn volgers vertelt. Jij bent een nobody, die plots vooraan in de strijd komt te staan tegen Diablo. Maar voordat je hier terecht komt zul je eerst zijn volgers moeten verslaan. Kijk niet gek op als je plots tegen een enorme slager moet vechten, want de game zit vol met gestoorde monsters. Hierbij hoort uiteraard ook een dosis flinke gore; onthoofdingen, het uithollen van een lijk om te kijken of er goudstukken in zitten, een kijkje nemen in een martelkamer, Satanische rituelen bijwonen; het kan allemaal en niets wordt aan de verbeelding overgelaten.

Daarnaast is elke kerker anders dankzij een grid systeem. Telkens zullen de vele dungeons willekeurig gegenereerd worden, waardoor je in principe nooit het gevoel krijgt hetzelfde te doen. De enorme wereld nodigt immers spelers uit om meer te ontdekken, iets wat nu mogelijk is dankzij dit systeem.

De technische puntjes

De grafische stijl van Diablo III doet erg denken aan Blizzard’s MMORPG, World of Warcraft. Nu vraagt menig PC-gamer zich natuurlijk af of hij/zij de game wel kan draaien op haar systeem, maar ook hier blinkt de game weer uit. De titel heeft namelijk erg lage systeemeisen, waardoor ook eigenaren van een wat ouder systeem voluit kunnen genieten van de game.

De game, net zoals zijn voorgangers, is te spelen met maximaal drie andere spelers. Hierbij wordt een drop-in-drop-out concept gehanteerd; je kunt een game met gemak induiken en ook weer verlaten. Maar wie denkt dat de game makkelijker wordt als je met vier man aan het spelen bent komt zichzelf al snel tegen, want Diablo III zal de vijanden en locaties aanpassen aan de hoeveelheid spelers in een match. Hierdoor word je alsnog gedwongen om jouw klasse ten volle te benutten en zal je zelden overleven door als een Rambo te spelen.

Deze balans vloeit door de gehele game. Zo zijn de minpunten van de vorige game serieus genomen en zijn deze uitgewerkt in dit derde deel. Denk aan Diablo II: jij speelt met een maat en vindt een zeldzaam voorwerp. Voordat jij de kans krijgt om deze op te pakken gapt jouw maat het voorwerp voor je neus weg. In Diablo III kan dit niet meer; loot is client-side en kan dus niet “gestolen” worden.

Maar er is echter één ding wat ik niet begrijp. Een game als deze speelt heerlijk weg in je eentje, maar toch dien je ten alle tijden online te zijn. Hierdoor kun je tijdens een downtime van de servers niet verder gaan met je spel, terwijl Diablo III geen enorme MMORPG is waar veel online aan gewerkt moet worden. Jammer is het zeker, maar een heel groot punt is het niet.

Conclusie

Met Diablo III heeft Blizzard de Diablo franchise nieuw leven ingeblazen. Twaalf jaar is een flinke tijd om een game te maken, maar dankzij deze lange periode heeft de ontwikkelaar dan ook de tijd gehad die hij nodig had voor een titel als deze. De minpuntjes uit de vorige delen zijn aangepast en zorgen samen voor een gebalanceerde titel.

Daarnaast nodigen de verschillende klassen en de dynamische wereld spelers uit om de game steeds vanuit een andere hoek te bekijken en te ontdekken. Diablo III mag hierdoor bijna de perfecte game in de franchise genoemd worden, maar het “always online” beleid weerhoudt spelers ervan om in hun eentje te genieten van de game (zonder overlast van vrienden en buitenstaanders), iets wat mij ervan weerhield om volledig in de wereld op te gaan.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Een dynamische wereld
 • Elke klasse heeft een eigen playstyle
 • Flinke verbetering sinds Diablo II
 • Verslavingsfactor

Wat is NOT

 • Always online beleid

9

 1.   
  toeter83's avatar

  V ind een minpunt tot nu toe dat veel kerkers op mekaar lijken, sommige hebben gewoon deelfde layout

 2.   
  Supermanneke's avatar

  Weinig op aan te merken, de replay value van de game is in mijn ervaring erg hoog, omdat je met randomized areas telkens andere dingen tegen kan komen. Bovendien bieden de Nightmare, Hell en Inferno (Inferno kan ik helaas nog niet doen) echte uitdagingen.
  Het online beleid is een beetje jammer, net moesten de servers voor 1 seconden gerestart, maar ik was wel gelijkde dungeon waar ik in zat kwijt.

  ”toeter83″ schreef, "V ind een minpunt tot nu toe dat veel kerkers op mekaar lijken, sommige hebben gewoon deelfde layout"

  Dat komt omdat de dungeons gerandomized worden (voor zover ik weet), ze zijn nooit hetzelfde, hoewel de layout een beetje eentonig kan zijn.

 3.   
  Danielle.k's avatar

  Ik vind het een super spel, lekker verslavend en heerlijk om met 3 vrienden/vriendinnen te spelen.

 4.   
  Mv-Highway's avatar

  Hoe lang heb je ongeveer nodig om de verhaallijn te voltooien?

 5.   
  AweSomeGlory's avatar

  Ik ga over 5 minuten weg om hem te halen, kan echt niet wachten. Hopelijk kan mijn bak roest hem aan. 😀

 6.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Mv-Highway schreef, "Hoe lang heb je ongeveer nodig om de verhaallijn te voltooien?"

  http://www.gamersnet.nl/nieuws/201205/diablo_iii_is_in_twaalf_uur_uitgespeeld/

 7.   
  Jelkey's avatar

  WOOSH schreef, "

  ”Mv-Highway” schreef, "Hoe lang heb je ongeveer nodig om de verhaallijn te voltooien?"

  http://www.gamersnet.nl/nieuws/201205/diablo_iii_is_in_twaalf_uur_uitgespeeld/"

  dat is niet helemaal eerlijk natuurlijk :p
  ik gok dat je 30-40 uur bezig bent met 1 playthrough als je alle gebieden verkent, alle dungeons uitkamt en alle loot verzamelt, zit zelf namelijk op zo’n 15uur nu, en zit tegen het einde van actII

 8.   
  Sander026's avatar

  Ik ben tot nu toe erg tevreden over Diablo 3. Ik heb alleen nog niet de co-op gespeeld dus daar kan ik weinig over vertellen. De single player is tot nu toe super. Daarnaast is het prettig dat ik met een 5 jaar oude PC het spel goed kan spelen.

 9.   
  fdennis's avatar

  Vind het een uitstekende game. Alleen er is nog 1 minpuntje. De Wizard zuigt ontiegelijk zwaar. Ik was namelijk eerst een wizard en het begin stukje waarin je nog niet een compaan bij je hebt is zelfs op normal niveau al niet te doen. Terwijl je met barbarian er door heen vliegt en ook met de overige 3 classes ( monk , Demon Hunter , Witch Doctor ) gaat het prima. Nadat ik met de meeste classes de skeleton versloeg om te kijken wat ik tof vind ga ik uiteindelijk levelen met de Monk. Dies toch wel het tofste voor mij persoonlijk.

 10.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Super goed spel.

 11.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Je kan hem in 5 -6 uurtjes al uitspelen.
  Maar dat is ook een flinke rush through. 😆

 12.   
  vlam12's avatar

  De titel heeft namelijk erg lage systeemeisen, waardoor ook eigenaren van een wat ouder systeem voluit kunnen genieten van de game

  wordt hiermee bedoelt dat de grafische kwaliteit verouderd is?

 13.   
  Tweek's avatar

  Mv-Highway schreef, "Hoe lang heb je ongeveer nodig om de verhaallijn te voltooien?"

  Normal playthrough heeft me 17 en half uur gekost, maar daarna ga je natuurlijk verder door Nightmare, Hell en Inferno.

 14.   
  Hotshot's avatar

  Erg verslavend. Gespeeld bij een vriend, was niet weg te slaan. Snel zelf halen!

 15.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik had meer game uren verwacht, maar er zullen wel expansions packs komen…..

  Heb net een sessie erop zitten van 4 uur, en ben een stukje verder als de skeleton king! Ik kijk echt in elke hoekje voor items, ben op dat gebied een trage. 😆

 16.   
  MistWalker's avatar

  Nog een goede trailer waar ge koude rillingen van krijgt en uw haren recht gaan staan zoals bij veel goede trailers. 😮

 17.   
  MasterChiefkk's avatar

  Een goed geschreven review, lekker om door te lezen.

  Ik heb Diablo 3 vanaf dag 1 en ik moet zeggen ik ben verslaafd :D. Wat is het een goed game.
  Leuk om te spelen.

 18.   
  toddemij's avatar

  Ook ik heb het spel gespeeld echter na tientallen keren eruit gegooid te zijn met error 3007.
  Ik werd daar zo doodziek van (terwijl ik zo veel spellen speel via internet) dat ik diablo 3 in een hoek heb gegooid en niet meer speeel.
  Als de makers zulke errors niet kinnen oplossen, waar zo het blijkt zovelen last van hebben, dan begrijp ik niet dat ze het bij try outs niet tegen gekomen zijn.
  Mijn oordeel: Mooie graphics en tussen filmpjes maar irritant door zijn errors. 😥