DiRT Showdown

Spelende kinderen. De felgekleurde blokjes worden torenhoog opgestapeld, waarna vol trots door de ouders wordt verkondigd dat de creatie af is. Een kinderbouwwerk is echter nog allerminst af als de laatste steen gelegd is, want eerst dient het allerbelangrijkste nog te gebeuren. Alles wat is gebouwd? Dat moet kapot. Vernietiging: het zit in de aard van de mens en DiRT Showdown voldoet volop aan die oerbehoefte.

Chaos, snelheid en bekladde auto’s. Zomaar een paar sleutelwoorden die DiRT Showdown definiëren en dat deze spin-off weinig te maken heeft met de andere DiRT-spellen is daarmee al volledig duidelijk. Het ruige rally racen van de eerdere games heeft in Showdown dan ook plaatsgemaakt voor een agressief, arcade racespektakel. Eentje waarin turbo’s en een levensbalk van je auto een grote rol vervullen.

Showdown

In Showdown zijn verscheidene typen races aanwezig, maar bij allen speelt het succesvol elimineren van je tegenstanders een rol. De singleplayer draait eigenlijk volop om de Showdown Tour. Deze bestaat uit verscheidene evenementen die, wanneer succesvol afgerond, je leiden naar meer uitdagingen. Zo eindig je uiteindelijk aan de top. In principe bevat dit weinig inhoud, daar je simpelweg springt van evenement naar evenement, maar toch biedt het voldoende stimulans om door te gaan. Zo zul je nieuwe auto’s en paintjobs kunnen vrijspelen of jouw auto’s voorzien van een upgrade.

De aanwezige uitdagingen van de Showdown Tour zijn aardig divers. Zo zul je uiteraard gewoon races uit moeten voeren, maar dit gaat wel gepaard met een aantal leuke twists. Zo zal het succesvol beuken van je tegenstander ervoor zorgen dat deze schade ondervindt, maar is het ook mogelijk om zo extra seconden te winnen door hem te dwingen tegen een muur te knallen. Tevens versterkt het gebruik van turbo’s en obstakels op de weg de chaos nog even lekker. Naast races is onder andere ook nog een duel één van de evenementen. Niet alleen als eerste eindigen is hierbij van belang, maar bepaalde trucs succesvol uitvoeren zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk overwint.

Destruction Derby

Dat je steeds verschillende opdrachten dient te doen is op zich wel vermakelijk, maar het probleem is dat je per se als eerste moet eindigen om verder te kunnen. Eén uitdaging leent zich daar echter niet goed voor. Bij de Destruction Derby word je in een arena gestopt en is het de bedoeling de tegenstanders tot schroot te beuken. Omdat dit echter veelal afhangt van geluk, is het goed mogelijk dat je talloze keren de uitdaging opnieuw zult moeten uitvoeren. Frustratie volgt dan logischerwijs al snel.

Geluk dus. Het is namelijk ontzettend moeilijk om op de bewegingen van je tegenstanders te anticiperen, omdat je zelf elk moment gebeukt kan worden. Tevens wordt het spel flink versneld door het gebruik van turbo’s, waardoor het overzicht regelmatig zoek is. Hoewel het alsnog goed aanvoelt om hard tegen anderen aan te knallen en ze kapot te maken, is het bovendien niet zo fijn als dit niet naar behoren werkt. De game registreert namelijk niet elke beuk die je maakt en het voelt daarnaast zeer willekeurig aan wanneer je een hoge dan wel lage puntenscore krijgt voor een knal tegen een tegenstander.

Hoewel Showdown Tour nog wel voor vermaak weet te zorgen, is er verder in je eentje eigenlijk maar weinig te doen. Zo heb je nog de optie om je aan de Joyride-modus te wagen, maar hierin ben je enkel in een vrij kale omgeving aan het karren, waarbij het de bedoeling is om collectibles te zoeken en enkele trucs uit te voeren. De game komt echter veel beter tot zijn recht in de multiplayer. Sterker nog: je zult Showdown eigenlijk alleen maar kopen om het met anderen te kunnen spelen.

Multiplayer

DiRT Showdown moet het eigenlijk volledig hebben van diens multiplayer en het is dan ook fijn om te zien dat dit zowel lokaal als online gedaan kan worden. Het is namelijk veel leuker om met vrienden lekker te raggen. De game presenteert zich vanwege diens arcade-feel dan ook min of meer als partygame. Jammer is het wel dat het spel niet met vier man split-screen gespeeld kan worden, daar dit de feestvreugde aanzienlijk had kunnen verhogen. Online kan echter zeker genoeg beleefd worden.

Vooral modi als Smash & Grab, waarin twee teams het tegen elkaar opnemen om zo lang mogelijk een vlag in bezit te houden, belooft voor flink veel vermaak te zorgen. Het mooie is dat het hele online gedeelte mooi wordt ondersteund door Codemasters’ RaceNet, dat scores, tijden en andere informatie bijhoudt. Het is goed vergelijkbaar met bijvoorbeeld RiderNet van SSX of Autolog van Need for Speed, en die werken nu eenmaal erg lekker.

Conclusie

Uiteindelijk is het gevoel dat DiRT Showdown achterlaat een gemengde. Hoewel chaos aanrichten met auto’s tot de verbeelding spreekt en voor vele glimlachen zal zorgen, voegt eigenlijk alleen de multiplayer echt veel toe. De goede aspecten van Showdown hadden daarom eigenlijk best gewoon als extra optie in een nieuwe DiRT-titel binnen de hoofdreeks gemogen, want op zichzelf staan ze niet echt hun mannetje.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Indrukwekkende multiplayer...
 • Chaos en verwoesting

Wat is NOT

 • Destruction Derby
 • ...maar de rest stelt weinig voor
 • Geen vierspeler splitscreen

6.2

 1.   
  yostiemontana's avatar

  Als ik dit zo lees, klinkt het meer als een arcadetitel. Zeker geen 60 euro waard 😡

 2.   
  Mrn.'s avatar

  Ligt het aan mij of is het grafisch ook niet echt spectaculair te noemen?

 3.   
  Apfelsap's avatar

  Laat de volgende nou gewoon weer pure rally worden…

 4.   
  RenevdGijp's avatar

  Wordt een leuke snaaigame. Heb me met DiRT 2 erg vermaakt, 3 overgeslagen. Maar vind hem geen 60 euro waard, zeker na de review niet. DiRT is rally, een vleugje arcade. Maar dit is net weer te veel arcade. 😳

 5.   
  lassieman's avatar

  Bij deze game moet je gewoon niet teveel aan DiRT denken, het spel lijkt mij best grappig. De demo vond ik in ieder geval wel leuk.

 6.   
  nikolay's avatar

  het is echt geen 60 euro waart want ik vind hem een beetje gaar

 7.   
  G-6's avatar

  lijkt me opzich leuk maar met €60,- is mij te veel van het goede. Denk dat ik een paar maanden wacht totdat ie in prijs is gedaald of op een eventueele complete edition.

 8.   
  CHILLOZZ's avatar

  dirt rally 1 en 2 waren gaaf. Daarna……