Prototype 2

In 2009 gaf Activision ons Prototype, een game waarin we met Alex Mercer New York onveilig konden maken met behulp van een arsenaal aan gestoorde, biologische wapens die Alex kon gebruiken wanneer hij maar wilde. Ze zaten namelijk in hem, met dank aan het later benoemde Mercer-virus. In 2012 spelen we met James Heller, een commando die wraak op dezelfde man wil voor het vermoorden van zijn vrouw en dochtertje. In zijn zoektocht naar Mercer ging een hoop goed en fout, lees hier wat die gebeurtenissen precies zijn.

Ah… New York!

Prototype 2 speelt zich een aantal jaar na het eerste deel af. Alex Mercer is compleet gestoord en wil de mensheid uitroeien, om zo ruimte te maken voor zijn nieuwe ras, de Evolved. New York is nog steeds opgedeeld in zones: de Yellow, Green en Red Zone, die elk hun staat van infectie aangeven. Mercer is duidelijk aanwezig in de Red Zone, waar complete gebouwen onder de geïnfecteerde zooi zitten en zelfs lijken te leven. Hier begint het verhaal van James Heller, de commando die opzoek is naar meneer Mercer voor wraak. Echter, de confrontatie loopt niet zoals gehoopt, want na een kort ‘gevecht’ tussen de twee wordt Heller bijna vermoord. Alex besluit hem een kans te geven en de beste man terug op de wereld te zetten als een Evolved.

Dit betekent niet dat Heller nu een slaaf van Alex Mercer is geworden. Sterker nog, Heller haat Mercer nog steeds. Het verhaal gaat dan ook over de ontwikkeling van Heller’s nieuwe krachten, het verwerven van vrienden en vijanden en de climax: de confrontatie tussen de twee giganten. Hier merkte ik echter een persoonlijk minpuntje op. Het doosje van de titel verklapt stiekem al het einde van Prototype 2, iets waar ik niet echt op zat te wachten. Het zat er echter dik aan te komen dat Heller met Mercer ging vechten, maar ik zag dit liever zichzelf ontwikkelen in de game dan dat een doosje mij dit van tevoren al verteld had. Toch is de rit naar het einde toe een rit om te onthouden.

Als vanouds

Prototype 2 speelt vrijwel hetzelfde als het eerste deel, waardoor het spel voor de fans en nieuwkomers erg makkelijk is om in te komen. Zo krijg je ook een fikse tutorial voor de kiezen waarin stap voor de stap de controls van de game worden uitgelegd. Maar ook na het verkrijgen van een nieuwe kracht krijg je een tutorial, waardoor je altijd weet hoe je juist moet omgaan met je wapens. Nieuwkomers zullen verbaasd zijn, want naast de diverse ‘klassieke’ geweren kun je ook aan de slag met zwepen, zwaarden, klauwen en tentakels die je zo uit je armen laat schieten. Het ziet er bizar uit en het geeft het superhelden-genre, waar deze game technisch gezien onder valt, een nieuwe betekenis. Zo kun je letterlijk alles en iedereen trakteren op een onthoofding, het lichaam aan stukken hakken en uit elkaar trekken. Gory, maar dat mag ook wel een keer.

Ook zijn de missies vrijwel hetzelfde in opzet als je kijkt naar het eerste deel. In essentie ben jij opzoek naar een doelwit, dat je vervolgens consumed om zijn geheugen te kunnen lezen. Hierna begint een missie, waarin je meestal een flinke taak voor de kiezen krijgt. Zo kun je in een missie verwachten dat je het leger in je eentje moet verslaan, een taak die moeilijker klinkt dan hij eigenlijk is. Je bent immers een biologisch wapen; je kunt zweven, enorm hoog springen, sneller rennen dan een Ferrari, noem het maar op en je kunt het.

Sidequests!

Met het verhaal zul je ongeveer zes uur bezig zijn. Maar hier houdt de game gelukkig niet op, want tijdens je bezoekjes in de verschillende zones gebeurt er van alles en nog wat. Er zijn Blacknet-missies die je kunt doen, waarna je meestal een nieuwe upgrade krijgt, collectibles op te sporen en andere sidequests waar het verhaal beter wordt uitgelegd. Tevens zijn de cutscenes die tijdens de verschillende missies getoond worden een waar plezier voor het oog. Zwart-wit gecombineerd met de felrode kleuren van het Mercer-virus geven je het gevoel écht bezig te zijn met een Prototype-game. Het deed mij in elk geval goed om het zo in beeld gebracht te zien worden, want een vol kleurenpalet tijdens deze filmpjes had het dramatische effect om zeep kunnen helpen.

Maar toch voelde er iets niet goed. Want hoe leuk het ook is om steeds krachtiger te worden, zit hier ook een gameplay-minpunt aan verbonden. Persoonlijk ben ik meteen voor Hard gegaan, maar na het verkrijgen van de bullet-deflect mutatie was ik vrijwel niet te doden. Natuurlijk zul je altijd op moeten blijven letten, maar de dreiging van vijftien man die elk een automatisch geweer op je gericht hebben voelde nog nooit zo knullig aan als in deze game. De kogels vliegen letterlijk van je lichaam af, waardoor alleen explosieve wapens en mêlee-aanvallen je nog wat kunnen maken. Het hoort bij de game zullen we maar zeggen.

Conclusie

Met Prototype 2 ben je heel wat uurtjes zoet. De vele missies, brute krachten en de vrijheid zorgen ervoor dat je waar voor je geld krijgt. Helaas is de game verre van perfect en kan deze zijn foutjes niet verbergen. Het feit dat het einde al voor vijftig procent verklapt wordt op het doosje en in een aantal trailers, haalt het feit niet weg dat dit onacceptabel is, maar kun je hier tegen, dan is dit tweede deel in de serie een game die je een tijdje in je systeem zal laten zitten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Pure fun
 • Besturing is simpel
 • Prachtige CGI-filmpjes
 • Een nieuw hoofdpersonage

Wat is NOT

 • Einde wordt al verklapt op het doosje
 • Na verloop van tijd ben je te machtig

7.5

 1.   
  Zeeha's avatar

  Vette game! Zal ik zeker nog aanschaffen 🙂

 2.   
  zombieschaap's avatar

  Goede review, blij dat ik hem gewonnen heb, nu maar wachten 🙂

 3.   
  killingdj0's avatar

  De trailer is ook epic.

 4.   
  King of Heroes's avatar

  Is een zeer goed spel! 8)

 5.   
  Carcass's avatar

  Het feit dat het einde al voor vijftig procent verklapt wordt op het doosje en in een aantal trailers, haalt het feit niet weg dat dit onacceptabel is,

  rare zin?

  En ik vroeg me af in hoeverre de minpunten van deel 1 zijn verbeterd. Deze game was op een gegeven moment veel te 1tonig.

 6.   
  El Poco Polo's avatar

  niet op t doosje kijken dus. moeilijk 😕

 7.   
  L19's avatar

  Nice review, game ziet er zeker wel goed uit 🙂 moet ik zeker een keer aanschaffen

 8.   
  blackname's avatar

  Game is zeker de moeite waard, alleen vind ik de cut scenes toch niet helemaal perfect ze zien er inderdaad geweldig uit maar vind dat het een beetje ingewikkeld uitgelegd word waardoor ik me niet volledig in het verhaal kan plaatsen.

 9.   
  FishHookz's avatar

  Leuke game, veel opties alleen je word inderdaad te sterk op megevende moment en dat is dan best wel jammer. De game verveelt ook iets te snel dus het is eerder een aanrader als hij minimaal 30 euro is 😉