Far Cry 3 Multiplayer

Far Cry 3 is onderweg voor een release begin september en zoals het een shooter betaamt, zal ook de derde Far Cry voorzien worden van een eigen multiplayer. Samen met de singleplayer van de game is deze multiplayer al twee jaar in ontwikkeling, alleen heeft Ubisoft besloten dit door een andere studio te laten doen. Wij togen richting Zweden, waar Ubisofts Massive Entertainment gevestigd is. Zij waren eerder verantwoordelijk voor World in Conflict en de puzzelmissies van Desmond in Assassin’s Creed: Revelations. En dat ze een eigen idee hebben over multiplayer-modi van tegenwoordig is wel duidelijk!

Why Friends Matter…

Maar voordat we zelf aan de slag mochten gaan met de splinternieuwe multiplayer van Far Cry 3, kregen wij eerst een presentatie van Magnus Jansen, de Lead Game Designer van de game en een Mozart Look-a-Like. Warrig, gepassioneerd en duidelijk in zijn visie begon hij zijn verhaal over de multiplayer-modi van nu, die volgens hem veel te weinig focussen op samenwerken met vrienden. Natuurlijk gebeurt dat wel in strategische shooters als Battlefield, maar dat is niet de vorm waar Far Cry 3 voor kiest. Massive Entertainment wil het beste van beide werelden. Snelle shooter-actie, maar wel met een belangrijke focus op teamwork. En dit zal voor veel spelers van games als Call of Duty wel wat veranderingen met zich meebrengen.

De multiplayer-modus probeert op veel fronten teamwork te stimuleren. Het eerste wapen om dit te bereiken is de Battle Cry, die op te laden is en dan op elk moment in het spel te gebruiken is. Met een Battle Cry zorg je ervoor dat iedereen in jouw omgeving een stats boost krijgt, wat neerkomt op extra health en Team Support Points (hier kom ik later op terug). Dit simpele systeem zorgt er al voor dat mensen die bij elkaar blijven een voordeel hebben op eenlingen binnen de map. Een tweede stimulans om bij elkaar te blijven is het feit dat het beter maken (reviven) van teamgenoten bijzonder goed gestimuleerd wordt. Voor zowel de speler die je geneest als de speler die genezen wordt. Ook dit maakt het bij elkaar blijven aantrekkelijk, want sterven waar niemand in de buurt is levert niks op.

Een ander handig foefje is het tag-systeem, waarmee spelers verschillende mensen kunnen taggen. Als je neergeschoten bent en je wacht op hulp, dan kan een medespeler jou taggen, waardoor je weet dat er aan je gedacht wordt. En gezien het feit dat je je eigen sterfweg kunt verlengen door snel op A te drukken, is het fijn om te weten dat je dat niet voor niks doet.

Team Support Points

Naast een systeem van expierence points, dat bijna elke mutliplayer shooter wel heeft, zal Far Cry 3 ook Team Support Points (TSP) krijgen. Een vergelijkbaar systeem is te vinden in Homefront, maar in Far Cry 3 zijn de meeste punten te verdienen met samenspel. Met deze punten zijn tapijtbommen vrij te spelen, maar ook Psyche Gas, een granaat die in lijn ligt met de Insanity uit de singleplayer. Deze granaat zorgt er namelijk voor dat spelers helemaal gek worden. De cross hair zal verdwijnen en zowel medespelers als tegenstanders zien er allemaal demonisch uit, waardoor het niet meer te zien is wie vriend en wie vijand is. Het is dus goed mogelijk om dan medespelers neer te knallen als je niet weet waar die te vinden waren voor het gas zich verspreidde. Ook hier is samenspel erg belangrijk, want als je bij elkaar bent voordat de granaat ontploft, weet je ongeveer nog wie bij je team hoort. Gelukkig doe je het allemaal niet voor niks, want ben je de beste speler van de map (meeste punten, niet kills), dan mag jij in een interactieve cut scene kiezen hoe de beste speler van de tegenpartij sterft. Er zijn verschillende filmpjes, waarbij jij mag beslissen of je hem spaart of afmaakt. Geen moeilijke keuze voor de meeste mensen dunkt mij.

Firestorm

Tijdens de leuke dag bij Massive kregen wij twee verschillende mappen te spelen en twee verschillende spelmodi. Allereerst wil ik graag melden dat de omgevingen er werkelijk fantastisch uitzien. Grafisch zeer indrukwekkend, maar ook qua ontwerp waren de mappen Sub Pen en Temple een verwennerij om in te dwalen. Weinig dode hoeken, duidelijke routes, tokkelbanen, mooie omgevingen: alles is aanwezig. In Sub Pen liggen oude onderzeeërs te verroesten en daar kregen wij de welbekende Domination-modus te spelen, waarbij het de bedoeling is om drie gebieden zo lang mogelijk vast te houden en te verdedigen.

Een volledig nieuwe modus kregen we te spelen in de map Temple, die makkelijk uit een oudere Tomb Raider-game had kunnen komen. Een oude tempel, met lage begroeiing en verticale gameplay vanwege de verschillende op- en afstapjes. De nieuwe modus die we in deze mooie omgeving mochten ontdekken is Firestorm, waarin elk team twee olievaten moet beschermen en die van de tegenstander moet aansteken. Lukt het een team om één van de twee vaten aan te steken, dan moet ook de tweede binnen minuut aangestoken zijn. Hebben beide vaten vlam gevat, dan wordt een radiomast in het midden van de map actief. Als de aanvallende partij die in een aantal seconden kan activeren, verschijnt er een vliegtuig met olie om de brand te laten escaleren, waarna de match gewonnen is. Lukt het de verdedigende partij het om de mast te activeren, dan verschijnt er een vliegtuig met water, waardoor de map gereset wordt.

Je kunt je voorstellen dat Firestorm een mooie mix is tussen strategisch samenspel, waarbij het tactisch afspreken welk olievat als eerste aangestoken moet worden en wie er verantwoordelijk is voor de verdediging van de eigen vaten, van belang is. Vervolgens verandert het spel compleet in een chaotische climax, waarin iedereen massaal naar het midden van de map gaat om de radiomast te activeren. De modus is complex op papier, maar na twee potjes is alles duidelijk en is het een zeer bevredigende modus.

Mobiel levelen

Ook Ubisoft is druk bezig met de mobiele markt en Far Cry 3 zal daar een eigen rol in gaan spelen. Sterker nog, Far Cry 3 krijgt een eigen app. En dat heeft nog een reden ook! In elk level dat je speelt in de multiplayer krijg je namelijk Data, die willekeurige extra’s ontgrendelt om je karakter sterker te maken. Echter, deze Data moet ontcijferd worden alvorens je deze extra items ontvangt. En dit ontgrendelen kost tijd, echte tijd! Zo kan het voorkomen dat je twee volle dagen moet wachten op je nieuwe item en daarin is de app belangrijk, omdat je daar de decryptie kunt volgen en versnellen, door vrienden te zoeken die tijdversnellers kunnen geven. Daarnaast is het ook mogelijk om extra ontgrendelde wapens middels de app cadeau te doen aan je vrienden. Stel je voor: jij ben een sniper en je krijgt een shotgun. Hoe leuk is het dan om deze cadeau te geven aan een vriend van je? Op deze manier kun je Far Cry 3 altijd mee nemen. Het zal niet voor iedereen zijn weggelegd, maar het is wel een leuke extra optie voor fans van de game.

Voorlopige conclusie

Opvallend aan de multiplayer is het mapdesign, de graphics en natuurlijk de focus op samenspel. Toch viel mij op dat er ook onder de gamejournalisten mensen te vinden waren die dat totaal niet oppakten. Zij gingen ouderwets in hun uppie op pad, iets dat eigenlijk alleen maar nadelen met zich meebrengt. De kans is namelijk groot dat als je één tegenstander tegenkomt, je een hele groep tegenkomt. Dit zal ongetwijfeld even wennen zijn na urenlang Call of Duty spelen en ik hoop van harte dat Massive Entertainment zijn gamend publiek nog meer weet te stimuleren in het spelen met maatjes. De basis is daarbij zeer sterk, want zelfs als men niet voor deze richting had gekozen, de mappen zien er zo goed uit (grafisch en qua ontwerp), dat multiplayer van Far Cry 3 een erg solide modus gaat worden. Tel daarbij op dat ook de map editor zijn terugkeer maakt en het aantal speelbare mappen is in potentie eindeloos. Een ambitieuze en knappe prestatie.

 1.   
  Zeeha's avatar

  Kijk echt megahard uit naar deze game! Bedankt voor de preview, Peet 😀

 2.   
  toqeer's avatar

  egt zo jammer dat ik deel 1 en 2 niet gespeeld heb ubisoft heeft tog wel de vetste
  games 😛

 3.   
  gatemaster64's avatar

  kijk er erg naar uit! 😀

 4.   
  gatemaster64's avatar

  toqeer schreef, "egt zo jammer dat ik deel 1 en 2 niet gespeeld heb ubisoft heeft tog wel de vetste
  games 😛 "

  ik heb deel 1 en 2 wel gespeeld deel 1 is nu heel erg oud! en far cry 2 vindt ik tegen vallen!

  far cry 3 wordt zoveel beter

 5.   
  DeAdSeYe's avatar

  Oorsprongelijk komt Far Cry van Crytek af, deel 1 is alleen uitgegeven door Ubisoft. Nadat deel 1 uit is gebracht heeft Ubisoft de rechten overgenomen van Far Cry en is Crytek verder gegaan met Crysis.

  Het begin van deze serie kwam niet door Ubisoft!

  Verder ziet deze game goed uit, alleen ik hoop niet tot het TE arcade wordt!

 6.   
  Fatal1ty's avatar

  Heb enorm zin in zelfde conclusie als: DeAdSeYe, als het maar niet TE arcade word. 😉

 7.   
  barto89's avatar

  Wow dit klinkt zeer goed!! Ik hou van developers die iets anders durven doen.. cod is zelfde trucje telkens herhalen en verdient weinig respect, dit in tegendeel klinkt echt als een pionier:)

 8.   
  Hitman047's avatar

  Hmm, ik ben niet de meest fanatieke multiplayer gamer, maar er zitten wel wat interessante dingen tussen.

  EDIT: De eerste beelden van de Multiplayer. 😉

 9.   
  Dark_Phoenix's avatar

  ”Hitman047″ schreef, "Hmm, ik ben niet de meest fanatieke multiplayer gamer, maar er zitten wel wat interessante dingen tussen.
  EDIT: De eerste beelden van de Multiplayer. 😉 "

  Dit is zoveel beter dan COD multiplayer. Ik ben onder de indruk en dit is zelfs pre alpha build. Ik ga deze denk ik aanschaffen.

 10.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Ik heb nog nooit Far Cry gespeeld. Nah… vorige maand bij een vriend even 10 minuten de multiplayer van deel 2 gespeeld toen hij moest eten. Far Cry 3 wordt awesome! Deze game ga ik zeker kopen! En heeft er iemand in München al Borderlands 2 gespeeld? 🙂

 11.   
  squidgyboy's avatar

  oh de mapmaker komt er in … deze game ga ik halen… 8)

 12.   
  Rolandos's avatar

  Goede preview! Ik kan niet wachten tot dat ie komt. De multiplayer beloofd dus geniaal te worden. Hebbe hebbe hebbe!

 13.   
  mmx's avatar

  Cool laat die game maar komen hoe eerder hoe beter 🙂

 14.   
  jeryboy's avatar

  Geweldig spel! 🙂