The Muppets

The Muppet Show draaide van 1976 tot 1981. In deze komische televisieserie hebben de Muppets hun eigen theater waarin zijzelf optreden en daarnaast in elke aflevering een gastoptreden hebben van beroemdheden. Het verhaal van de film gaat over een Muppet, genaamd Walter, die samenwoont met zijn grote broer Gary (Jason Segel) in het stadje Smalltown. De twee waren in hun jeugdjaren fans van The Muppet Show. Gary besluit om samen met zijn vriendin Mary (Amy Adams) op vakantie te gaan, om daar hun 10-jarig jubileum te vieren.

Vergane glorie

Gary nodigt ook Walter uit om tijdens de vakantie een bezoek te brengen aan het roemruchte theater waarin de Muppets jarenlang hun shows afwerkten. Walter is uitzinnig van vreugde en kan niet wachten om de arena van zijn helden te aanschouwen. Het eerste deel van de film introduceert Walter als nieuwe Muppet en focust zich vooral op zijn zoektocht. Gaandeweg begint Mary zich aan Walter te ergeren, aangezien de vakantie in eerste instantie bedoelt is voor haar en Gary.

Eenmaal in Los Angeles blijkt dat het Muppet theater een grote ruïne is geworden. Het is een symbool van vergane glorie. Gedurende een tour door het theater ontdekt Walter dat het theater wordt verkocht aan de rijke olie magnaat Tex Richman (Chris Cooper). Deze wil het theater met de grond gelijk maken, omdat er olie is gevonden. Er is echter nog één uitkomst: de Muppets mogen het theater terugkopen als ze binnen een aantal dagen 10 miljoen dollar bijeen kunnen brengen. Ogenschijnlijk een onmogelijke opgave…

Feest der herkenning

Walter weet Gary en Mary te overtuigen om er alles aan te doen om het theater te redden en ze gaan op zoek naar Kermit. Samen met de beroemdste kikker ter wereld smeden ze een plan om de 10 miljoen bij elkaar te brengen. De Muppets moeten nog één keer allemaal bij elkaar gebracht worden voor een grote show. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de groep helemaal uit elkaar is gevallen. Het grootste deel van de film focust zich dan ook op het bijeenbrengen van bekenden als Fozzie Bear, Gonzo, Animal, Swedish Chef en natuurlijk Miss Piggy (of toch Miss Poogy?) Kunnen ze nog een keer hun magie aan de wereld tonen?

Een groot deel van de Muppets krijgt de mogelijkheid om te laten zien waarom het publiek jarenlang zo dol was op deze poppen. Voor de fans is het dan ook een feest der herkenning. Het fantastische openingsliedje komt in alle glorie naar voren en ook mag Animal weer losgaan op de drums. Natuurlijk ontbreekt ook de mysterieuze celebrity host niet en uitten Waldorf en Statler als vanouds hun kritiek. Muppet fans weten dat deze film weer bol staat van de liedjes, waaronder popklassiekers als We Built This City, en speciaal voor de film geschreven nummers, zoals Life’s a Happy Song en het prachtige Man or a Muppet. Ook het mooie The Rainbow Connection ontbreekt niet.

Chemie

De Muppets hebben naast hun show ook een groot aantal films gemaakt waaronder The Muppet Movie,The Muppets Take Manhattan en The Muppet Christmas Carol. Het laatste wapenfeit dateert van 2005 in de vorm van The Muppets’ Wizard of Oz. Deze films hadden wisselend succes, maar konden met moeite het niveau van de show halen. Met een gerust hart kan gezegd worden dat The Muppets dat wel doet.

Daarbij wordt de film flink geholpen door de sterke chemie tussen de drie hoofdrolspelers. Al is Walter een pop en Gary een mens, je zou bijna gaan geloven dat de twee echt van elkaar houden. Jason Segel en Amy Adams spelen met oprecht enthousiasme en brengen dat over op de kijker. De film weet ontroerende momenten af te wisselen met de typische humor van de Muppets. De film is dan ook perfect als familiefilm in deze koude tijden.

Een minpunt is de cliché bad guy, die door Cris Cooper over the top wordt gespeeld. Daardoor wordt hij nergens echt dreigend en dat haalt een stukje spanning weg. Natuurlijk weten we allemaal dat hij het onderspit moet delven, of toch niet…? Daarnaast is de uiteindelijke show, die de climax moet zijn van de film erg kort, waardoor deze niet helemaal kan overtuigen.

Conclusie

De film is voor de echte Muppet fan als een warme deken, maar ook uitermate geschikt voor filmfans. Eigenlijk kan deze recensie maar op een manier eindigen: Inspirational, Celebrational, Muppet-ational, This is what we call The Muppet Show!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Feest!
  • Chemie hoofdrolspelers
  • Bij vlagen ontroerend

Wat is NOT

  • Cliché bad guy
  • Uiteindelijke show erg kort

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren