Grand Slam Tennis 2

Met onder andere voetbal-, basketbal-, golf-, boks- en ijshockeygames domineert Electronic Arts het sportgenre. Opvallend genoeg had het bedrijf nog geen enkele serieuze topper in het tennisgenre, dat vooralsnog werd gedomineerd door Virtua Tennis en Top Spin. In 2009 deed EA daarom een voorzichtige gooi naar de troon met Grand Slam Tennis, maar deze Wii-game was te cartoony om als waardige kandidaat gezien te worden. Maar nu, drie jaar later, probeert EA het opnieuw met Grand Slam Tennis 2, een waardige en uiterst serieuze sequel.

EA in hart en nieren

Dat Grand Slam Tennis 2 een EA-game is, merk je meteen. Het spel barst namelijk uit zijn voegen van de licenties: de logo’s van ESPN en Grand Slam vliegen je om de oren en alle bekende tennissers maken hun opwachting. Er zijn talloze grote namen binnengehaald en daardoor voelt de game zeer authentiek aan. Het is een geweldig gevoel om te horen hoe Pat Cash en John McEnroe commentaar geven op jouw wedstrijden en je bloeit geheid op wanneer ze jou, na een fantastisch schot, de hemel in prijzen.

Het commentaar is overigens één van de sterkste punten van Grand Slam Tennis 2. Cash en McEnroe spugen geen voorgeprogrammeerde zinnetjes uit die je na vier matches al kunt dromen, maar analyseren de wedstrijd nauwkeurig en bepalen naar aanleiding daarvan hun tekst. Het commentaar dat het duo geeft hangt onder andere af van het type schot, de plaats van de speler, de plaats waar de bal terechtkomt en de duur van de match. Het is ronduit indrukwekkend om te zien hoeveel aandacht EA hieraan heeft besteed en het maakt de game een stuk realistischer.

Doorzetters beloond

Een andere opvallende feature in Grand Slam Tennis 2 is het Total Racquet Control-mechanisme. Je speelt deze game, in tegenstelling tot zijn genrebroeders, namelijk grotendeels met het rechterpookje. Elk schot dat je lost moet je maken met deze analoge stick en of dit schot een flat, topspin of slice is, hangt volledig af van de richting waarin je het pookje duwt (klinkt als EA’s Skate! – red.). Deze manier van besturen is in het begin even wennen en het zal een lange tijd duren voordat je hem volledig onder de knie hebt, zeker aangezien je voor een lob of een drop shot ook nog eens de triggers zal moeten raadplegen. Overigens kun je het spel desgewenst ook gewoon met de knoppen spelen, maar aangezien dit veel minder accuraat werkt, is dit niet aan te raden. Even doorbijten in het begin wordt dus beloond.

Grand Slam Classics

Een goede sportgame dient niet alleen een fijne besturing te hebben, het is ook belangrijk dat het spel genoeg content biedt. En op dit front zit het wel snor bij Grand Slam Tennis 2, want naast de gebruikelijke carrière- en toernooi-modi bevat het spel ook een zeer interessante ESPN Grand Slam Classics-modus. Hierin kun je de 25 meest memorabele momenten uit de historie van Grand Slam nog eens naspelen, om op die manier misschien wel de geschiedenis te veranderen! Vooral de doorgewinterde tennisfans zullen smullen van deze modus aangezien Electronic Arts haar selectie duidelijk zeer zorgvuldig heeft gemaakt en geen enkel hoogtepunt is vergeten.

Schoonheidsfoutjes

Het enige grote nadeel aan Grand Slam Tennis 2 is dat de game niet bijster veel afwisseling biedt. Ondanks het grote scala aan modi doe je eigenlijk niet veel meer dan droog tennissen, zij het op steeds een andere baan en met steeds een ander personage. Leuke en afwisselende minigames die het spel fris houden, welke je in bijvoorbeeld Virtua Tennis wel had, zijn in Grand Slam Tennis 2 helaas niet aanwezig en daardoor voelt het spel op sommige momenten nogal repetitief aan.

Ook op grafisch vlak laat EA hier en daar een steekje vallen. Want waar de animaties werkelijk van de bovenste plank zijn, hadden de stadions naar mijn mening wel wat meer aandacht kunnen gebruiken. Tijdens de replays is de pop-up in het publiek nogal storend en ook het tennisballetje schoot regelmatig door de muren van de tribune heen. Zonde, want met wat extra poetswerk hadden dit soort kleine schoonheidsfoutjes eenvoudig verholpen kunnen worden.

Conclusie

Met Grand Slam Tennis 2 bewijst EA opnieuw dat het heer en meester van het sportgenre is. De game is volgepropt met licenties en bekende spelers en het Total Racquet Control-mechanisme staat garant voor heerlijk uitdagende gameplay. Met name de ESPN Grand Slam Classics-modus is zeer vermakelijk en biedt, in combinatie met het commentaar van Cash en McEnroe, een uitermate authentieke ervaring. Jammer dat het spel na verloop van tijd nogal repetitief wordt en dat de mensen van EA Canada enkele kleine schoonheidsfoutjes hebben laten zitten, maar deze mankementen mogen de pret niet drukken. Grand Slam Tennis 2 is zonder twijfel één van de beste tennisgames van het moment.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Licenties
  • Commentaar bij wedstrijden
  • Total Racquet Control
  • Grand Slam Classics

Wat is NOT

  • Repetitief
  • Schoonheidsfoutjes

8.2

  1.   
    tijs_vp's avatar

    Goeie poging van EA maar ik denk dat ik het toch bij Topspin hou.

  2.   
    thijs96's avatar

    vette game 😀

  3.   
    RinusReetRidder's avatar

    “Met Grand Slam Tennis 2 bewijst EA opnieuw dat het heer en meester van het sportgenre is.”

    Zelden zo’n slechte start van een conclusie gezien. Smaken verschillen, maar Top Spin heerst toch behoorlijk qua tennis. En nooit een basketbal game gespeeld zeker? 2K wint die strijd al jaren met gemak. Met FIFA doet EA het natuurlijk super, maar “heer en meester van het sportgenre” slaat werkelijk nergens op.

  4.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    tijs_vp schreef, "Goeie poging van EA maar ik denk dat ik het toch bij Topspin hou."

    Idd want dat is toch wel een van DÉ bettere tennis games op de markt. 🙂