New Kids Nitro!

Hoeren neuken, nooit meer werken. Vijf woorden die we hier in Brabant (ik woon nog geen dertig kilometer van Maaskantje vandaan) dagelijks wel even voorbij horen komen. De woorden betekenen meer dan een grove grap van een stel jonge filmmakers, ze zorgen ervoor dat het fenomeen New Kids al weer enkele weken lang niet weg te denken is. Na het enorme succes van New Kids Turbo was het dan ook meteen duidelijk dat er een vervolg moest komen. Zet die Turbo maar aan de kant, we gaan hard met Nitro!

BAM! Wanne homo!

Het eerste deel kon rekenen op veel support van de fans omdat door regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil niet ver af werd geweken van het oorspronkelijke idee achter New Kids; korte, grappige sketches die vooral lekker fout en heerlijk grof waren. Ook in dit tweede deel grijpt het regieduo terug naar de basis, al weten ze zelf dat ze met wat nieuws moeten komen. Sterker nog, de film opent met een fan die de New Kids af loopt te kraken omdat de grappen steeds hetzelfde zijn. De film is zeer bewust van zichzelf en gooit het daarom al snel een hele andere kant op.

In Nitro zijn de vijf bekende aso’s uit Maaskantje wederom vol liefde voor hun dorp aan het strijden. Dit keer niet tegen de overheid maar tegen de “homo’s uit Schijndel”. Iets dat resulteert in veel grofbekkerij met een hoog volume. De “je moeder”-grappen vliegen om je oren en weten steeds een lach op je gezicht te krijgen. Het is lomp, het is grof, maar zeer vermakelijk. Ook omdat het hier twee groepen aso’s zijn die tegen elkaar vechten weet je dat niets gespaard blijft. Als je niet tegen overmatig gebruik van bier, bloed en sperma kunt, dan zal dit niet jouw favoriete film van het jaar worden.

Kut vampier!

Echter, de “oorlog” tussen Maaskantje en Schijndel is niet het belangrijkste plot in de film. Nee, in Friesland stort een heuse meteoriet neer. De naburige koeien likken aan dit groene gevaarte, geven ineens non-stop melk en voor je het weet drinkt heel Friesland gratis omdat er een enorm overschot is. Helaas is de melk geïnfecteerd en zorgt het ervoor dat elke Fries een zombie wordt. Kutvampieren! Ook ik had bij het kijken van de eerste trailer het idee dat zombies totaal niet passen in een serie als New Kids, maar na het zien van de film blijkt dat de combinatie goed uit de verf is gekomen. Verwacht geen Zombieland-kwaliteit, maar hilariteit is gegarandeerd. De mannen uit Maaskantje en Schijndel begraven de strijdbijl en zullen die kutvampieren (ze zien het verschil niet) helemaal kapot maken! De actie is tof, maar nergens weet het het eerste deel te overtreffen.

Dat is meteen het grootste probleem met de film. Het origineel was tof, erg grappig en origineel. Dit tweede deel heeft daar zeer onder te lijden. Begrijp me niet verkeerd; Nitro is een sterke film geworden, maar nooit overtreft hij zijn voorganger. Fans zullen smullen van de grove grappen, de herkenbaarheid en de lompe momenten, terwijl personen die de eerste film niet meer dan aardig vonden, het vervolg waarschijnlijk niet zo kunnen waarderen. Zelf hoor ik bij de eerste groep, ik ben niet voor niets een rasechte Brabander!

Conclusie

New Kids Nitro is exact geworden wat je ervan verwacht; meer van hetzelfde, alleen stukken grover. Het is heerlijk om het met de mannen uit Maaskantje op te nemen tegen die kut Friezen, de homo’s uit Schijndel en de bloeddorstige vampiers, maar toch blijft het gevoel knagen dat de makers veel grappen laten liggen om terug te kunnen vallen op de bekende formule. Fans zullen helemaal losgaan met een blik Schultenbräu in hun handen, de rest zal het vooral een grote herhalingsoefening vinden.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Grove humor
  • Compleet over de top

Wat is NOT

  • Herhaling van deel één
  • Blinkt nergens uit

7.5

Meer Kirby's Adventure Wii

19/12/2011Priest blu-ray 0
14/12/2011Hanna blu-ray 0
10/12/2011Kirby’s Adventure Wii 4
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren