Warhammer 40.000: Space Marine

Lieve mede-crewmembers van GamersNET,

Even een algemene mededeling voor iedereen op kantoor deze week: pas op voor Tom! Richard probeerde gister al een gesprek met hem aan te knopen over de rassen in Guild Wars 2 toen Tom plotseling “ROT OP MET JE ELFJES!” riep en een kettingzaag opstartte. Normaliter zou hij gewoon met Richard aan tafel gaan zitten met een goed kopje muntthee, maar dit is wel heel raar. En dan heb ik het nog niet eens gehad over die keer dat hij dacht dat Daniël een Ork was, dat ging ook al bijna fout met die kettingzaag weer. Die Warhammer 40.000 game is volgens mij niet helemaal goed voor hem…

Mochten jullie hem dus aantreffen terwijl hij door onze wandelgangen banjert, constant brult en “I AM WAR!” roept, gelieve dan even opzij te stappen en hem vooral niet aan te spreken, aan te kijken of vragen mee te spelen met een vredelievend spelletje. De groepstherapie voor Richard en Daniel is duur genoeg!

Ik hoop jullie hiermee genoeg te hebben geïnformeerd,

– Peter
Hoofdredacteur GamersNET.nl

Gears of Warhammer

Van Warhammer 40.000 kennen we onder andere al de figuren, de bordspellen en wellicht ook de RTS-franchise ‘Dawn of War’ van THQ en Relic. Dat is echter niet wat we vandaag behandelen, bij mij viel namelijk laatst het doosje van Warhammer 40.000: Space Marine op de deurmat. Deze game is verre van een Real Time Strategy game, Space Marine is namelijk een third person shooter á la Gears of War: overmaat aan mannelijk gebrul, een overweldigende apocalyps en een heleboel schietwerk om je uit die stront te werken.

Maar waar Gears of War stiekempjes toch draait om een episch verhaal van een stel ruige strijdmakkers, heeft Space Marine een slap verhaal omtrent een squad supersoldaten (jawel hoor, daar heb je het: Space Marines) die zonder problemen hordes Orks en Chaos Marines in de pan moeten hakken. Niks emotioneel geblubber en weg met dat zielige coversysteem: de planeet ‘Forge World’ zit in de problemen en de schietgrage Space Marines komen in actie om de beige planeet te redden. Dat betekent per minuut circa tien kilo lood ongewillig binnen krijgen en heel erg hard “I AM WAR!” joelen, terwijl je door de bloedende Orks ploetert!

RAAWR! Bloed, wapens! EXPLOSIES!

En ja, dat is leuk, maar het mist een bepaalde touch om voor mij echt als ‘memorabel’ aan te voelen. Waar andere third-person shooters tegenwoordig vaak de speler ook de mogelijkheid geven om enige vorm van tactiek toe te passen, laat Space Marine dit compleet achterwege. Kortom, er is maar één weg naar je vijanden en vervolgens is er ook maar één manier om ze neer te schieten of neer te slaan. Vergeet overigens niet die enkele pilaar waar je zo nu en dan achter kan schuilen.

Door het gebrek aan variatie of tactiek kan de game dus wat repetitief aan gaan voelen op den duur. Maar dat gat probeert de game te vullen met haar eigen vibe. Waar bijvoorbeeld de mogelijkheden om te flanken te kort schieten, komt Space Marine met een paar leuke goedmakertjes: de zogenaamde ‘Exotics’. Deze allesbehalve exotische wapens zijn namelijk het bruutste schietgerei wat je ooit in je virtuele klauwen zult hanteren. Van enorme plasmakanonnen tot wrede granaatwerpers met de welbekende ‘sticky nades’: het zijn allemaal ontzettend gave wapens die negen van de tien keer nog grappiger dan dodelijk zijn.

Hier en daar biedt de game je ook een zogenaamd ‘Jump Pack’ aan, een soort jetpack waarmee je grote sprongen kunt maken en vanuit de lucht neer kan slaan op je vijanden. Ook van deze ontzettend brute gadget zul je jammer genoeg weinig echt tactisch gebruik van kunnen maken, maar ook hier geldt weer: minstens net zo hilarisch als dodelijk. Dat de gameplay niet bepaald ‘diep’ gaat maakt eigenlijk toch geen drol meer uit als je gewoon lol kunt hebben met brute gameplay en de badass Exotics.

Warhammer 40.000: Spartan Soldier

Het werd je misschien al duidelijk tijdens het lezen van Peter’s multiplayer preview vanuit Londen, maar Space Marine heeft ook een action-packed multiplayer met perks, challenges en customization. Jep, ook Warhammer buigt zich over deze succesvolle mal voor een succesvolle multiplayer. We zagen het al eerder in de multiplayer van Halo: Reach en Modern Warfare en nu doet dus ook Space Marine hetzelfde trucje: hoe vaker je speelt, hoe sneller je levelt en hoe bruter de vrij te spelen wapens en armor is.

Een ontzettend vermakelijke standaard voor multiplayergames, moet ik zeggen. En Space Marine weet hem ook goed te gebruiken: na een paar potjes merk je al welke kanten je op kunt met de customization van je Space Marine of Chaos Marine. Het veelvoudig gebruik van bepaalde wapens geeft je bijvoorbeeld bepaalde upgrades voor die wapens, al zijn er ook tal van andere challenges, die je vaak weer een compleet andere armor of perk opleveren. Zo blijf je bezig en dat, mijn beste lezers, vond ik helemaal niet zo erg. Want na een minuut of vijftien ontdekte ik al dat lekker rondvliegen met een Jump Pack, terwijl ik zo nu en dan als een engel des doods bruut neerstortte met mijn Chainsword paraat, een heerlijke tactiek was die ik voor nog vele potjes enthousiast herhaald heb.

Conclusie

Let’s face it, Warhammer 40.000: Space Marine probeert mee te liften op het succes van actiegames als Gears of War. In dit geval is er echter niks mis mee, want Space Marine weet haar eigen, brute stijl te behouden en kopieert niet zomaar alles klakkeloos van de eerdergenoemde hitgame. De Warhammer vibe zorgt er simpelweg voor dat de game een eigen gezicht krijgt. Dat sommige levels dan verdacht veel op elkaar lijken en niet alle gevechten even bruut blijken, doet dan ook niet enorm af van de ervaring. De game draait gewoon om, zonder ditjes of datjes, ontzettend veel Orks in elkaar schieten, butsen of zagen. En ja, dat is heel vermakelijk, net als de multiplayer overigens. Want ook die multiplayer mag er wezen: met constante actie, die lekkere Warhammer vibe en een level- en reward-systeem, is de multiplayer eigenlijk niets anders dan heel veel fun.

Warhammer 40.000: Space Marine is een game die je even oppakt als je een moeilijke dag hebt gehad, of als je gewoon even wilt genieten van het gutsende bloed van Ork-tuig. Plof op de bank, zet je gedachten op nul en geniet heerlijk van het flinterdunne verhaal, de brute gameplay en de hoge funfactor van Space Marine.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Brute combat
 • Vermakelijke multiplayer
 • Goede Warhammer-vibe

Wat is NOT

 • Mwah-mwah storyline
 • Weinig 'eigen' gameplay

7.5

 1.   
  Extremegamer's avatar

  ik wou hem nog gelijk halen, maar als ik dit lees wacht ik wel eff tot hij afgeprijsd is…

 2.   
  Zhoukov's avatar

  Gewoon een goede game naar mijn mening. Het verhaal is inderdaad niet zo sterk, maar het hakken en zagen zo op de vroege ochtend maakt dat ik mijn dag lekker begin!
  Al ben ik nogsteeds meer van de Dawn of War series, die RTS had iets van zichzelf.
  Maar nogsteeds vind ik het een vermakelijke game waarin de actie er vanaf spat.

 3.   
  MC TiM's avatar

  Review slaat aan bij mijn verwachtingen. Zeker niet slecht (een 7,5 is zelfs ronduit meer dan aardig), maar Warhammer 40k: Space Marine gaat het toch niet trekken tegenover al dit najaarsgeweld dat nog najaarsgeweld dat nog komen moet of er al is. GoW3 bijvoorbeeld. Makkelijke keus dan.

 4.   
  UberProSure's avatar

  Story – line is inderdaad matig maar er zit wel een verhaal in! Maar dat volgt niet echt lekker zeg maar.. Verder is het wel echt een brute actie game die ik zeeer wreed vind 😆 AANRADER ;)!

 5.   
  -Arthur-'s avatar

  Ik dacht al dat het een beetje een GoW-clone zou worden, na het spelen van de demo. Niettemin wel een spel die ik in de aanbieding wel ga scoren. 🙂