Star Fox 64 3D

In juni wist Nintendo ons te verblijden met een remake van het legendarische Ocarina of Time. Het is nu tijd voor de remake van een tweede klassieker, Star Fox 64 3D. Zoals te verwachten, is de game audiovisueel gezien flink opgepoetst, maar het is natuurlijk de vraag of de titel het aanschaffen waard is. Dit mag wat mij betreft het geval zijn, zeker gezien het huidige gebrek aan toptitels, maar de game biedt wellicht weinig content voor de fans onder ons. Nieuwkomers staan in elk geval een leuke reis te wachten…

Nostalgische actie

Toegegeven, na al die jaren blijft Star Fox 64, overigens de laatste traditionele uiting binnen de serie, een fantastische, actievolle titel. De game barst van de bijzondere momenten, de muziek zweept heerlijk op en het geheel voelt gewoon goed aan. Star Fox 64 wist zich indertijd namelijk te onderscheiden, dankzij de tactische gameplay en verrassende hoeveelheid diepgang, al was de originele Star Fox op de SNES een pittigere titel.

Mocht je niet bekend staan met de franchise; in Star Fox neem je de rol aan van Fox McCloud, die samen met zijn drie trouwe teamgenoten de planeet Corneria dient te beschermen van de kwaadwillende Andross. Dankzij de robuuste Arwing, hét vliegtuig der vliegtuigen, kan het team zich makkelijk aanpassen aan allerlei situaties en omgevingen. Van gevechten in de ruimte, tot aan het vertonen van vliegkunsten boven water en land, je maakt het allemaal mee.

De levels zijn veelal verdeeld over planeten, maar op zijn tijd kun je ook terecht komen in een vreemde sector of een asteroïdenveld. De gameplay kan per missie enorm verschillen; zo dien je in het eerste level traditioneel te vliegen en te knallen, terwijl je enkel planeten later bijvoorbeeld een ruimtestation aanvalt. De game is nog altijd zeer gevarieerd en dat maakt de rit naar de duivelse Andross en zijn thuisplaneet Venom erg plezierig.

Veel of weinig?

De kracht van de serie is altijd al de gameplay geweest en ook tijdens het spelen van de remake kon ik dit erkennen. Dit is maar goed ook, want binnen twee uur kun je het einde van de game behaald hebben. Schrik hier echter niet van, want dan heb je slechts de normale levels onder handen gehad. Er zijn allerlei andere wegen te verkennen en dit verhoogt de replay-waarde enorm. Dit is dan ook een titel die je gemakkelijk twintig keer kunt uitspelen.

Voor de veteranen onder ons zal dit echter niet helemaal het geval zijn, want die hebben het origineel al tig keer voltooid. De beginners onder ons kunnen in elk geval wel heel wat uren zoet zijn en de liefhebbers kunnen in de Score Attack-modus uit hun dak gaan om de hoogste scores te behalen. Desondanks is er relatief weinig (nieuwe) content te vinden en dat maakt Star Fox 64 3D voor sommigen een moeilijke aankoop.

Toch kan ik met vertrouwen zeggen dat er uiteindelijk een goede hoeveelheid content te vinden is, mede dankzij een speciale 3DS-modus van de singleplayer, die gebruikmaakt van de gyro-besturing van de 3DS. Er is logischerwijs een leercurve verbonden aan deze besturing, maar uiteindelijk wilde ik niet meer terug naar de oude besturing. In het openbaar vervoer was dit, overigens niet geheel verrassend, een ander geval…

Gebrekkige multiplayer

Een fantastisch element van het origineel was de verslavende multiplayer, die met vier personen in totaal gespeeld kon worden. Dit is tevens het geval voor de remake, maar de game is alleen lokaal te genieten en niet online. Dit is op zijn minst gezegd een flinke teleurstelling, want er is een gebrek aan online titels op het moment. Daarnaast is het aantal mappen beperkt tot slechts vier stuks, een erg mager aantal, en er zijn geen leaderboards.

Dit wordt enigszins goedgemaakt dankzij de mogelijkheid om tegen anderen te spelen die de game niet in hun bezit hebben. Dit wordt gedaan met behulp van de welbekende Download Play-functie. Mocht je regelmatig in staat zijn om lokaal te spelen, dan staat je een flink aantal uren vermaak te wachten. Ik hoop dat Nintendo de titel verder zal ondersteunen met nieuwe mappen en eventueel nieuwe modi, maar ik vrees dat dit niet het geval zal zijn.

Conclusie

Het is niet dat ik geen plezier heb gehad met Star Fox 64 3D, maar als veteraan had ik al gauw een te sterk gevoel van herkenning. We hebben hier nog altijd te maken met een ware klassieker, die barstensvol zit met actie, maar ditmaal is de remake met name bedoeld voor nieuwkomers, waarbij de replay-waarde als altijd erg hoog ligt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Blijft een actievolle klassieker
 • Hoge replay-waarde…
 • Gyro-besturing werkt uitstekend
 • Lokaal multiplayer blijft dikke pret

Wat is NOT

 • Geen online multiplayer
 • …maar relatief weinig content
 • Slippy

8

 1.   
  -Arthur-'s avatar

  It’s quit….Too quit…Die woorden zijn mij altijd bijgebleven van het spel. Fantastische game. Vond hem destijds wel wat hectisch en moeilijk, maar zou hem heel graag in mijn collectie willen hebben. Ik wacht nog even tot ie wat goedkoper is. 😆

 2.   
  Glennus's avatar

  Neem deze dus mee naar school Mr. Jonah, dat wordt dus flink wat download play uurtjes. 😛

 3.   
  spaarvarke's avatar

  Do A Barrel Roll!!! 😀

 4.   
  I Juggy I's avatar

  good old days 😛