UFC Undisputed 3

Een vechter ben ik totaal niet. Met mijn tengere lichaam en nul komma nul kennis van vechtsporten zou ik het in ieder geval niet lang uithouden binnen de UFC (k)ringen. Gelukkig is er voor ons gamers UFC Undisputed, de franchise waarin je brute vechtactie kunt beleven zonder al te veel schrammen en gebroken botten op te lopen. Ik mocht achter de schermen bij THQ een potje spelen met de developers en in deze preview lees je wat de game allemaal te bieden heeft.

Geen pussy’s

UFC is echt, UFC is leip. Waar Amerikaans worstelen vaak draait om de kostuums en de show, draait Ultimate Fighting Championship om het daadwerkelijk kapotmaken van je tegenstander door te vechten met mixed martial arts. Duwen, stoten, trappen en meppen, deze gasten doen het allemaal. Zonder grappen, je wilt geen ruzie hebben met een UFC-fighter, want dit zijn allerminst pussy’s, dit zijn echte vechtersbazen van de bovenste plank. Hulk Hogan, eat your heart out!

Voor de eerste keer in UFC Undisputed is het in dit deel wel mogelijk om wat dieper in te gaan op de vechters. Zo zullen ze in dit deel vaker in beeld komen met bijvoorbeeld stage-presence, aankondigingen en overwinningsdansjes. Iedere vechter heeft zijn eigen uitstraling, specialiteiten, signature-moves en loopjes. Natuurlijk draait de game voornamelijk om het vechten, maar door toevoegingen als deze krijg je toch een beter beeld van de typische UFC vibe die, vooral in de Verenigde Staten, immens groot is.

Brute overwinning

In UFC is het dus de bedoeling de man aan de andere kant van de ring (octagon, in UFC termen) helemaal lens te slaan en kapot te maken. Het overwinnen van je tegenstander kan dan ook op een aantal manieren in UFC Undisputed 3. Zo kun je proberen je rivaal gewoonweg knockout te meppen met een salvo rake klappen, maar is het tevens ook mogelijk je tegenstander in submission te duwen. Mocht je eenmaal een dominante positie over je tegenstander veroverd hebben, dan kun je proberen een submission aan te gaan. Deze feature is helemaal vernieuwd en kan erg bruut uitpakken. Door middel van een kleine minigame is het mogelijk de submission te winnen, waarna je, afhangend van je positie, je tegenstander in één klap uit kunt schakelen. Denk aan armen die gebroken worden of benen die uit de kom schieten, het kan allemaal gebeuren als je je submission goed uitvoert.

Maar voordat je überhaupt in submission kan gaan, zul je dus eerst die dominante positie zien te veroveren. Dit kun je waarmaken tijdens het vastgrijpen van je tegenstander. Het gevecht om de macht begint namelijk pas als de twee vechters elkaar vastpakken om een stevig potje te stoeien. Beide mannen zullen proberen omhoog te klimmen in de zogenaamde piramide van posities, waarbij natuurlijk de hoogste en moeilijkste positie, de sterkste is. Door middel van ‘flick’-beweging met de sticks op de controller kun je omhoog en omlaag klimmen in dit klassement. Met flicks naar link en rechts kun je uitwijken en verdedigen, terwijl flicks omhoog en omlaag je sterkere en zwakkere posities opleveren. Voor beginners en UFC-nieuwelingen is dit allemaal wat versimpelt, in de hoop de serie toegankelijker te maken voor andere spelers. Zo kunnen zelfs ‘newbies’ voor de UFC franchise zoals ik in die machtige positie komen. Vanuit deze top notch positie kun je nog een paar rake klappen uitdelen voordat je begint aan de slopende submission. En ja hoor, ook deze tengere sul op het gebied van vechten, wist uiteindelijk nog een arm of twee te breken. En man ó man, wat voelt dat goed.

Verbeteringen

Naast de vernieuwde submissions is er natuurlijk ook het een en ander opgeschaafd ten opzichte van eerdere delen. Zo was de multiplayer van bijvoorbeeld UFC 2010: Undisputed niet erg gebalanceerd: gamers kozen telkens de overpowered vechters en kwamen zo constant verstrengeld in een soort ‘ellenboog-gevechten’. Dat zag er gewoon niet uit, net twee zwetende mannen met Tourette die elkaar proberen te knuffelen. Gelukkig is dat niet meer het geval in Undisputed 3. In dit deel is alles namelijk zo gemaakt dat wat er ook gebeurd, je een gaaf gevecht hebt om naar te kijken. Ellenboog-gevechten zijn niet meer en vrijwel alle pareringen, aanvallen en uitwijkbewegingen zien er gewoon ontzettend soepel uit. UFC Undisputed 3 ziet er nu gewoon ontzettend strak uit.

Voorlopig conclusie

Waar de UFC franchise uiteindelijk voor staat is ‘beating your friend’s fucking ass on the couch’, aldus de developers bij THQ. En ja, persoonlijk denk ik dat dat in UFC Undisputed 3 wel gaat lukken. De ontwikkelaar gaf zelf aan dat ze niet elk jaar een nieuwe UFC game maken, maar dat ze constant bezig zijn met het verbeteren van hun formule, terwijl ze die formule elk jaar in een mooi doosje stoppen. Nu is die game echt ‘af’. Met de versoepelde en toegankelijkere gameplay, slicke graphics en ontzettend gave moves oogt UFC Undisputed 3 nu al als een topper onder de vechtgames.

 1.   
  FishHookz's avatar

  Geniet nog steeds van UFC Undisputed 2009 😉

 2.   
  Dy-88's avatar

  Senzanome schreef, "Geniet nog steeds van UFC Undisputed 2009 😉 "

  ik ook ! speel nog steeds online. ufc 2010 niet dat is echt een kut game.
  kan echt niet wachten op ufc 3.
  27 januari !

 3.   
  Nn3m3s1sS's avatar

  De beste fighting game die er is.

 4.   
  hakkenbijl's avatar

  Hopelijk maken de submissions wat makkelijker….verder wel toffe game!