UFC Undisputed 3

Vechtgames. Je hebt ze in twee soorten: realistisch en onrealistisch. Waar we aan de ene kant Tekken, Street Fighter en Mortal Kombat hebben, staat aan de andere kant onder andere UFC Undisputed te wachten. Na een tijd wachten op het derde deel is het toch zover, UFC Undisputed 3 is een feit.

Oefening baart kunst

Ik voelde me echt een nieuwkomer, een scharminkel toen ik UFC Undisputed 3 opstartte. Nooit eerder heb ik een vechtgame gespeeld waar je geen hoofden van je tegenstanders af kon rukken, of waar je niet door heen kunt vliegen. Nee, UFC Undisputed 3 is een realistische titel en neemt zichzelf ongelooflijk serieus. En terecht. De game biedt direct bij het opstarten van de titel een flink aantal keuzes. Ga je meteen aan de slag, of wil je eerst even oefenen? Uiteraard als nieuwkomer binnen de serie koos ik voor de tutorial. Dit hoeft niet, want de game heeft ook opties om direct een potje te spelen, on- en offline, maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen toernooi opzetten.

Meteen werd duidelijk hoe uitgebreid deze game eigenlijk is, want deze bezit een geniale tutorial, die zowel voor amateurs als voor professionals erg leuk en handig is. De verschillende technieken die je moeten helpen om naar de top te kruipen worden stuk voor stuk uitgelegd, maar op een dusdanige manier dat het ook nog te begrijpen is. Na een flinke tijd geoefend te hebben besloot ik de ring in te stappen. Mijn vuisten kriebelden, er moest een gezicht aan vast komen plakken… Wat een gevoel!

I’m on top of the world!

Toen brak het moment aan om de jongetjes te onderscheiden van de echte mannen, want het was tijd om wat schedels in te beuken, De jarenlange training – figuurlijk gesproken – heeft mij klaargestoomd, dus besloot ik in een strak broekje de UFC Career mode te betreden. Zoals bij de meeste moderne fighting games kun je je eigen karakter maken, UFC Undisputed 3 is absoluut geen uitzondering. Maar verwacht echter geen flashy spulletjes zoals enorme halskettingen of leren jasjes met spikes, want de UFC-sport gaat meer om het tonen van skill dan om de show eromheen. Vervolgens word je gedumpt aan de onderkant van de ladder. Hier kun je matches organiseren, trainingen volgen en je bij clubs aansluiten. Dit alles heeft effect dat jouw karakter steeds sterker wordt en dat je hem steeds een stukje omhoog kunt laten klimmen in het klassement. Maar goed, jullie willen weten hoe het ruige werk van de game in zijn werk gaat, ik ruik het gewoon!

Keihard stoeien met mannen

Eenmaal in de ring wordt op stijlvolle wijze jouw vechter aangekondigd, wat je als speler een geweldig gevoel geeft. Dan begint het, het echte knokwerk, de strijd der titanen. UFC Undisputed 3 heeft twee controller types, een amateurmodus en een professionele modus. Beiden hebben elk hun eigen voor- en nadelen, maar voor nieuwkomers raad ik aan de amateurbesturing aan te houden. De besturing van de game is overigens bijzonder soepel, ongeacht welk type besturing je kiest. Een klap kun je uitdelen met een simpele druk op de knop, maar als je dit timet met een flick op je linker stick kun je deze simpele klap veranderen in een flinke stoot. Deze power punches zorgen ervoor dat je tegenstander sneller neergaat.

Ook kicks en body hits behoren tot je arsenaal, maar het leukste is een keiharde knal uitdelen aan je tegenstander, om zo zijn gezicht te verbouwen. De game laat dit ook zien, want de vechters lopen verschillende wonden op tijdens het knokken, wat weer tot een versnelde knock-out kan leiden. Tot slot zijn er ook nog submission moves. Deze speciale grepen zorgen ervoor dat je vijand geen kant meer op kan, een fenomeen die jou de overwinning meteen laat binnenslepen. Het ziet er niet alleen stoer uit, maar geeft ook een apart gevoel van dominantie.

Minder leuk

Ondanks dat dit derde deel beschikt over een geweldige besturing, een uitgebreide carrièremodus en veel replay waarde in huis heeft is niet alles even goed afgewerkt. UFC Undisputed 3 is een grote game, maar bepaalde games van dit formaat hebben last van lange laadtijden. Waar dit bij sommige games niet erg is, is dit juist bij deze titel een enorm storende factor. Je wilt continu de adrenaline voelen van de matches en niet constant naar een laadscherm turen. Ook kent de online modus een kleine ergernis, maar naar verluidt wordt hier aan gewerkt. Deze storingsfactor is het feit dat een online match plotseling kan worden verbroken, met dank aan de servers die de game heeft. Behoorlijk irritant dus.

Conclusie

UFC Undisputed 3 is een officieel product van de vechtsport en mag een ware mijlpaal in de geschiedenis van de vechtgames genoemd worden. Een enorm uitgebreide carrièremodus, een perfect tutorial-systeem en ongelooflijk veel replay waarde maken dit tot een must have voor de echte vechtersbazen onder ons. Toch zijn er wat technische mankementen te vinden in de titel die de speler compleet uit de ervaring weten te halen. Wellicht worden deze eruit gehaald via patches, maar het blijft een storingsfactor. De game weet de sfeer van een gevecht heel goed over te brengen en samen met de visuele pracht van de game en de vele modi die UFC Undisputed 3 heeft, maken dit absoluut tot een topper. Zoek jij dus naar een goede, realistische vechtgame en ben jij niet vies van zwetende, halfnaakte mannen? Dan is deze game absoluut voor jou.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitgebreide carrièremodus
 • Goede tutorial
 • Geschikt voor beginners en die-hards

Wat is NOT

 • Laadtijden
 • Serverissues

8.5

 1.   
  FishHookz's avatar

  Die laadtijden zijn al een probleem sinds UFC 2009 xD Ik ga deze game zeker binnenkort halen 😉 Alleen jammer dat mijn Favoriet Andrei Arlovski er niet meer tussenzit 😛

 2.   
  -050- Critical's avatar

  Senzanome schreef, "Die laadtijden zijn al een probleem sinds UFC 2009 xD Ik ga deze game zeker binnenkort halen 😉 Alleen jammer dat mijn Favoriet Andrei Arlovski er niet meer tussenzit 😛
  "

  is dat niet die man met zn strakke broekje? of ben ik nu in de war met mirko ?
  hahaha en inderdaad laadtijden hebben er altijd al ingezeten, maar of ik dat zo erg vond
  de actie vergoedde het wel

 3.   
  FishHookz's avatar

  -050- Critical schreef, "

  ”Senzanome” schreef, "Die laadtijden zijn al een probleem sinds UFC 2009 xD Ik ga deze game zeker binnenkort halen 😉 Alleen jammer dat mijn Favoriet Andrei Arlovski er niet meer tussenzit 😛
  "

  is dat niet die man met zn strakke broekje? of ben ik nu in de war met mirko ?
  hahaha en inderdaad laadtijden hebben er altijd al ingezeten, maar of ik dat zo erg vond
  de actie vergoedde het wel"

  Dat broekje maakt niet uit xD Hij was gewoon een beer 🙄 Een Russische beer XD

 4.   
  FishHookz's avatar

  Geweldige game, veel leuker en origineler dan die voetbal games de laatste tijd 😉