Batman: Arkham City

Zo verrassend goed als de nieuwe Batman-films van Christopher Nolan zijn, zo verrassend sterk kwam ontwikkelaar Rocksteady Studios voor de dag met Batman: Arkham Asylum. Grafisch sterk, heerlijke gameplay, actie en puzzels, veel bekende personages… de game werd een groot succes. Dit najaar komt Batman weer in actie, maar dan in de grote stad!

De grote stad

Batman: Arkham City speelt zich in een deel van Gotham City af dat ongeveer vijf keer zo groot is als de wereld van Arkham Asylum. Dat we nu in ‘de grote stad’ zijn werd helemaal duidelijk toen we Batman aan het begin van de demo op de rand van het Gotham City politibureau zagen zitten. Dit hoge gebouw is al enorm en maakt Batman bijna nietig, als je om je heen kijkt naar de uithoeken van de stad. Om al deze afstand vlot te overbruggen, heeft onze Dark Knight deze keer veel profijt van zijn cape. Je kunt lange afstanden zweven door de lucht en met behulp van je grapple hook kun je jezelf wat extra snelheid geven om verder te vliegen. In de lucht voel je nog meer de grote vrijheid die je hebt en van bovenaf kan je meteen goed zijn waar de actie op straat gebeurt.

Zo heeft Batman als één van zijn nieuwe moves een Power Dive tot zijn beschikking. Vanuit de lucht ga je dan in volle vaart recht op de grond af om met een flinke dreun op de grond af te rekenen met de aanwezige vijanden. Verder zijn er vele nieuwe takedowns, waaronder met de grapple hook en de batclaw, wat er weer erg pijnlijk uitziet voor de slachtoffers van Batman. Voor de rest staat de combat van Batman: Arkham City nog altijd als een huis, met vloeiende en vlotte actie, counters en interactie met de omgeving.

Een bijzondere verschijning

Na wat knokpartijen en vliegende acties, ging de demo verder met een bijzondere verschijning. Batman liep op een dak en aan de rand van het dak zagen we twee katten. We liepen er rustig op af en toen kwam de grote transitie: Batman sprong over de rand van het gebouw, uit het zicht, en het nieuwe speelbare personage was daar: Catwoman! Ze was uiteraard al eerder aangekondigd, maar nu zagen we de kattige dame ook echt in actie.

Als je in het strakke pakje van Catwoman kruipt, valt op dat de game ook iets anders speelt en aanvoelt. Catwoman is soepeler, sneller, atlethischer. Met behendige acties en vlotte bewegingen klimt ze langs muren en kan ze zelfs over het plafond kruipen. En dat komt goed uit, want Catwoman is een echte dief. Ze zal niet alleen de actie opzoeken, maar soms ook juist bewakers besluipen om sleutels van hen te stelen. Vrees echter niet dat het alleen maar stealth is met Catwoman, want ze heeft ook zeker de nodige trucjes in huis. Zo kan ze flink uithalen met haar klauwen, haar zweep gebruiken of pijnlijke moves uitvoeren met haar bolas, een soort slinger met steenharde ballen eraan.

Leuke variatie

De demo gaat verder als we horen dat Catwoman op zoek is naar dr. Hugo Strange. Die heeft blijkbaar iets van haar en ze is dus op zoek naar deze gekke man. Om in de buurt van Strange te komen, krijgt Catwoman hulp van Poison Ivy. In ruil voor de hulp moet Catwoman een speciale orchidee voor Ivy terughalen uit een kluis van Hugo Strange. We zien Catwoman het riool in gaan, waar ze al snel in een ruimte op wat bewakers stuit. Om in de naastgelegen kluis te komen moet ze drie key cards stelen, en zo zien we hoe de soepele Catwoman kan klimmen, sluipen en ook het plafond kan gebruiken om bewakers te benaderen. Daarnaast heeft ze ook een variant op Batman’s Detective Mode, namelijk Thief Vision. De omgeving krijgt een andere kleur en je ziet vervolgens items die het waard zijn om te stelen.

Catwoman heeft net als Batman diverse moves om vijanden uit te schakelen. Zo kan ze stille takedowns doen vanaf het plafond door bewakers te wurgen met haar voeten. Ook heeft ze een heerlijke ‘double takedown’ tot haar beschikking, waarmee je twee bewakers in één keer uitschakelt door ze tegen elkaar aan te beuken. Kortom, de actie met Catwoman lijkt een leuke variatie te worden op het spelen met Batman. Niet veel later bereiken we de kluis met daarin de orchidee van Poison Ivy. Blijkbaar heeft Catwoman zo haar eigen plannen, want in plaats van de plant mee te nemen gooit ze deze kapot op de grond. Die actie zal vast nog wel een staartje gaan krijgen…

De demonstratie eindigde met een confrontatie tussen Batman en Penguin, die je kennis laat maken met een grootschalig gevecht met tientallen gevangenen tegelijk. Een heerlijke situatie om aan een maximale combo te werken. En één van de teasers die we tijdens de demo te zien kregen. Tijdens een vlucht door Gotham City zagen we namelijk ook een poster hangen van de Flying Graysons. Deze circusact van acrobaten is namelijk de oorsprong van Dick Grayson alias Robin. Of we Robin ook echt tegen zullen komen is nog maar de vraag, maar het is in elk geval een toffe hint naar de vele details uit het Batman-universum die in de game aanwezig zijn.

Voorlopige conclusie

Batman: Arkham City doet alles wat Arkham Asylum al zo tof maakte, en gooit er ook nog eens een schep bovenop. De wereld is vele malen groter, je hebt nog meer toffe moves tot je beschikking, Catwoman is er als speelbaar personage, je hebt meerdere schurken om tegen te vechten, je kunt heerlijk zweven door de straten van Gotham City en natuurlijk zijn er ook weer de nodige Riddler-puzzels en hints te verzamelen tijdens het spelen, zo ondervonden we tijdens een lekkere hands-on sessie met de game. Het is dan ook goed nieuws dat we al over een paar maanden aan de slag kunnen met dit nieuwe meesterwerk van Rocksteady.

 1.   
  bender's avatar

  Mijn verwachtingen staan zeker hoog na het eerste deel, en zo te horen gaan die waargemaakt worden. 🙂

 2.   
  Jarek's avatar

  bender schreef, "Mijn verwachtingen staan zeker hoog na het eerste deel, en zo te horen gaan die waargemaakt worden. 🙂 "

  Indeed.

 3.   
  tijn80's avatar

  Ik kan niet wachten tot ik deze in mijn handen heb. 😆

 4.   
  Sa.'s avatar

  Kan niet wachten todat er een demo komt die je kan downloadenn op PSN/XBL! 😆

 5.   
  twoakrm's avatar

  heb nu een dag arkham asylum en moet zegen wat een game dus het vervolg heeft voor mij nu echt hoge verwachtingen .. 😀

 6.   
  Rijstekorrel's avatar

  sdfl schreef, "Kan niet wachten todat er een demo komt die je kan downloadenn op PSN/XBL! 😆 "

  Wil ook graag een demo spelen 😀