In de Spotlight: Jeff Bridges


In de spotlight is een wekelijks item waarbij we drie films van een bepaald acteur/actrice of regisseur/regisseuse centraal zetten. In het item laten we weten waarom jij die drie films moet kijken. Dit zal wekelijks op de dinsdag gebeuren. Heb jij nou een suggestie voor een acteur/actrice of regisseur/regisseuse laat die dan achter in de reacties.

Jeff Bridges is de gelukkige acteur die deze week in de spotlight wordt gezet. Deze acteur heeft de afgelopen 50 jaar een flink oeuvre voor zichzelf weten op te bouwen. De meest recente toevoeging was de film Seventh Son, die sinds 26 februari in de bioscopen te zien is.

Bridges was als een tweejarig kind al te zien in zijn eerste film. Dit was dan weliswaar maar een figurantenrol, toch is het een mooi begin voor een acteur die later fantastische rollen op zich heeft genomen. Beide ouders van Jeff waren werkzaam in de showbusiness. Op jonge leeftijd was Jeff vaak te zien in kleine rollen in twee tv-series van zijn vader. De series Sea Hunt en The Loyd Bridges Show. Zijn echte grote doorbraak kwam met zijn rol in de film The Last Picture Show, waarmee Jeff op 23 jarige leeftijd zijn eerste Oscarnominatie in de wacht sleepte.

Bridges heeft een grote hoeveelheid iconische rollen naar het grote doek gebracht die dit rijtje niet allemaal hebben gehaald. Hij speelde bijvoorbeeld een bijzonder goede rol in The Fisher King, waar hij schitterde naast Robin Williams. Deze film stond overigens wel in de ”in de spotlight” editie over Robin Williams. We hopen dat Jeff Bridges nog velen jaren (hij is onderhand al 65 jaar) bioscoopbezoekers zal vermaken met zijn geweldige acteerwerk.

Thunderbolt and Lightfoot
De eerste film op dit lijstje is de buddy-film Thunderbolt and Lightfoot. Hierin schittert Jeff Bridges samen met de koelbloedige acteur Clint Eastwood. Bridges neemt de rol van Lightfoot op zich. In de film begint hij samen met Thunderbolt, gespeeld door Clint Eastwood, een complot om een bank te overvallen. Door Lightfoot’s hoge energie weet Thunderbolt zijn oude bende bij elkaar te krijgen voor een laatste gedaagde overval.

Lightfoot is een relaxte en komische jongen en juist daarom is het fantastisch dat hij met zo’n legendarische serieuze acteur als Clint Eastwood wordt samengevoegd, die op dat moment al films als Dirty Harry en The Good, The Bad end The Ugly op zijn naam had staan. Dit was pas pas de tweede grote rol, maar leverde Bridges al meteen zijn tweede Oscarnominatie op. Bridges is het perfecte voorbeeld van de komische noot in een buddy komedie film en ondanks de gevaarlijke situaties lijkt hij er altijd cool mee om te gaan. Dit is een film waar vele andere buddy komedie films veel van zouden kunnen leren.


Tron
Met de tweede film op dit lijstje werd het beroep van game designer ineens heel cool. In Tron trakteert Jeff Bridges ons op een spannende actie klassieker. In de film speelt Bridges game designer Kevin Flynn, die in de mainframe van een computer wordt gezogen. Hierin moet Kevin letterlijk vechten voor zijn leven om weer levend buiten de computer te komen. Bridges zit lettelijk in een virtuele realiteit.

Tron is mogelijk de droom van elke gamer. Deze film uit 1982 zal daarom de huidige generatie gamers ook aanspreken. Tron is een echte cult klassieker, met een uniek verhaal en baanbrekende effecten zal deze film niet snel vergeten worden. Maar ook Jeff Bridges speelt een memorabele rol als video game liefhebber. Tron is een film die voor vele parodieën heeft gezorgd. Van een YouTube filmpje de ‘’Tron guy’’ tot een adaptatie in de serie South Park. Jeff Bridges mocht zijn rol als Kevin opnieuw spelen in het vervolg Tron: Legacy wat uitkwam in 2010.


The Big Lebowski
De laatste film in ons rijtje mag je echt niet missen. The Big Lebowski is een film van de Coen Brothers (Fargo, True Grit) waarin Jeff Bridges zijn meest iconische rol ooit vertolkt. Jeff speelt ‘’The Dude’’ Lebowski, die van het ene probleem in het andere terecht komt. Hij wordt aangezien voor miljonair Lebowski, wiens vrouw flink wat gokschulden schijnt te hebben. The Dude wordt opgezocht door twee mannen die hem een flink pak slaag geven en over zijn tapijt urineren. The Dude gaat richting zijn rijke naamgenoot om een vergoeding te vragen, maar komt al snel terecht in een kidnapping zaak. Met de hulp van de agressieve oorlogs veteraan Walter, gespeeld door John Goodman, en de sukkelige Donny, gespeeld door Steve Buscemi, probeert The Dude zijn geliefde tapijt te redden.

Jeff Bridges op zijn best in deze film en samen met Goodman en Buscemi vormt hij een gouden trio, dat zorgt voor veel grappige stukken. Bridges is mijn persoonlijke favoriet, omdat hij na alles wat er is gebeurd nog steeds zijn tapijt terug wil, het paste namelijk zo goed in zijn huis. Mensen die niet houden van vloeken kunnen deze film maar beter vermijden, want het woord ‘’Fuck’’ wordt maar liefst 260 keer, weliswaar op hele creatieve manieren, gebruikt. De film is afgelopen december uitgeroepen tot nationaal erfgoed, nog een reden om deze film eens te gaan kijken. Voor alle Jeff Bridges fans is dit een must see, maar het lijkt me sterk dat zij deze film nog niet hebben gezien.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren