Downtime PlayStation Network

Het PlayStation Network is inmiddels al vijf dagen offline en de kans dat het snel gerepareerd zal worden is klein. Sony gaf vandaag aan hard aan een oplossing te werken, maar nog niet te weten wanneer de dienst weer beschikbaar zal zijn. Gamers worden ongeduldig en ook de industrie verliest met de minuut meer geld. Bovendien is de timing discutabel: met nieuwe releases als Portal 2, Mortal Kombat en SOCOM 4 (een game die bijna volledig om multiplayer draait) had het probleem op geen onhandiger moment plaats kunnen vinden. Een mooi moment om eens een blik op de huidige situatie te werpen.

Wat is de oorzaak?

Het begon allemaal op donderdag 21 april, vroeg in de ochtend. Duizenden gamers werden tijdens hun dagelijkse potje Call of Duty of Killzone plotseling uitgelogd van het PlayStation Network. Toen mensen opnieuw probeerden in te loggen kregen ze de beruchte 80710A06 foutcode, wat meestal betekent dat Sony een onderhoudsbeurt uitvoert. Dit riep bij velen vragen op, aangezien zoiets altijd dagen van tevoren wordt aangekondigd. Al snel liet Sony in een officiรซle reactie weten dat de downtime wel degelijk te wijten is aan “sporadisch onderhoud” aan het PlayStation Network. Toch was de twijfel bij veel gamers hierdoor nog niet weggenomen.

Op zaterdag 23 april was het PlayStation Network nog steeds offline. Veel mensen begonnen hun geduld te verliezen en merkten terecht op dat het “onderhoud” wel opvallend lang duurde. Sony zag toen geen andere mogelijkheid meer dan de waarheid te vertellen: het PSN was inderdaad slachtoffer geworden van een hackersaanval. Anonymous, een hackersbeweging die al een tijdje strijdt tegen Sony omdat ze het niet eens zijn met het beleid dat de producent tegen hackers voert, had drie weken eerder het PlayStation Network al bedreigd. Daarom dachten veel mensen dat zij achter de downtime zitten. Anonymous liet in een officiรซle reactie echter weten niets met de aanval te maken te hebben. Sterker nog, volgens hen bestaat zelfs de kans zelfs dat de oorzaak bij Sony lag en dat de elektronicagigant de schuld op de hackers afschoof.

Wat vindt de consument?

Zoals gezegd is voor veel gamers de maat inmiddels vol. Boze PlayStation 3-bezitters laten weten hun console op internet te verkopen en sommigen vragen zelfs een schadevergoeding aan Sony. Er zijn echter ook mensen die het anders aanpakken, zoals onderstaande man die Sony via een videoboodschap smeekt het PlayStation Network te repareren:


Of gamers een vergoeding kunnen verwachten (in de zin van gratis content of iets dergelijks) is nog niet bekend, maar Sony liet vandaag wel al weten dat gedupeerde ontwikkelaars een compensatie zullen krijgen. Zeker de kleinere studio’s, die downloadable titels ontwikkelen, hebben zwaar te leiden onder de downtime. Zo werd Open Emotion Studios’ ‘Mad Blocker Alpha’ vorige week uitgebracht, maar deze is uiteraard amper verkocht. Sony heeft beloofd deze titel, zodra het PlayStation Network weer online is, extra onder de aandacht brengen.

Wat kunnen we verwachten?

Het is momenteel onduidelijk wanneer het PlayStation Network weer te bereiken zal zijn. Het zou kunnen zijn dat we morgen alweer online kunnen gamen, maar de kans bestaat ook dat het probleem pas dit weekend (of zelfs nog later) zal worden verholpen. Wat we echter wel met zekerheid kunnen zeggen is dat Sony er alles aan doet om het PSN zo snel mogelijk weer werkende te krijgen. Niet alleen het bedrijf zelf, maar de gehele game industrie verliest elk uur bakken met geld en ook het imago van Sony heeft een flinke deuk opgelopen. In de tussentijd zul je het dus moeten doen met de singleplayer modus van je games, die overigens ook best vermakelijk kunnen zijn. Als Sony meer informatie vrijgeeft lees je dat uiteraard onmiddellijk op GamersNET.

In de tussentijd starten wij maar een soort van weddenschap. Wanneer denken jullie dat het PlayStation Network weer online gaat? De gene die het dichtstbij zit maakt kans op een heuse luchtgitaar.

  1.   
    desxeon's avatar

    Tja… het moet wel heel erg groot zijn wil het zo lang duren, we zullen zien wat er nou precies achter zit.

  2.   
    LegendJordy's avatar

    dankjewel voor de informatie ๐Ÿ™‚ ik heb geen ps 3 maar wel even leuk om te weten wat er draait…

  3.   
    Steen's avatar

    please sony please bring it back online!

  4.   
    Extremegamer's avatar

    eigelijk, zouden we allemaal achter die hackersorganisatie achteraan moeten gaan, en niet achter sony.

    wat deed sony voor ons?:
    ze brachtten updates uit,
    ze gaven ons een vette console (wel voor een pittig prijskaartje maar toch),
    online gebruik is gratis in tegenstelling tot andere aanbieders van consoles.

    wat deed anomyous voor ons?:
    ze bedreigden sony medewerkers,
    ze zorgen voor aanvallen op het psn waardoor die nu uit de lucht is en mensen met creditcards voor hun bankrekening moeten vrezen,
    en het belangrijkste:
    ze willen dat sony de jailbreak gaat toestaan zodat wij daarlijk in ieder potje tegen spelers met godmode aan zitten te knallen.

    bekijk het plaatje en vertel mij hoe de fack anomyous zijn aanhang heeft verworven! zijn ze nou zo zielig dat ze niet eens doorhebben dat ze niet eens gewild zijn?

  5.   
    grassyfuzz's avatar

    volgende week maandag is ie terug ๐Ÿ˜›

  6.   
    Bones's avatar

    Voor kleine gameontwikkelaars snap ik wel dat het een probleem kan worden als het PSN te lang in downtime zit, maar wat mij betreft mogen ze de tijd nemen die ze nodig hebben om het PSN zo veilig mogelijk te krijgen.

  7.   
    The_kickflip's avatar

    wat ben ik het ontzettend eens met extremegamer
    hackers verpesten ook alles…
    en dan die jailbreak… ga werk zoeken man en koop gewoon een spel.
    zijn die hackers eindelijk opgerot uit MW2 hebben we nu weer dit.

  8.   
    daan147's avatar

    Ik schat dat het nog een week zal duren. (dat hoop ik alleszins ๐Ÿ˜ฎ )

    Heb gelukkig net red dead redemption gekocht, dus ik kan mij daar voorlopig mee bezig houden. ๐Ÿ™‚

  9.   
    kiesmaarwa's avatar

    Ik ga voor vrijdagmiddag om 13.37

  10.   
    Dr. D3nVil's avatar

    Ben nu wel helemaal op de hoogte hoe alles precies zit. Dus thnx voor dat GN :). Vind het wel klote want ik wou net AC: B Da vinci DLC downloaden :(. Ik denk dat het zaterdag as weer goed is. Hoewel ik hoop dat het eerder is.

  11.   
    jwgreece's avatar

    Echt zwaar klote dat psn er uitligt . Ik denk dat die komend weekend weer online word gezet

  12.   
    Sub-Zeuro's avatar

    Doordat er “ongelukjes”gebeuren passen bedrijven hun producten aan todat het weer een veilig product is. Zo word alles veiliger. Door hackers laten zien waar de lek zit, kunnen bedrijven de euvel aanpassen, innovatie in veiligheid is een verreiste voor zowel bedrijven en consument. Dit was een keer te verwachten. Dus zijn hackers zeker ergens goed voor onze veiligheid, maar het kost wel een paar offers. Aanpassingen kosten denkwerk en tijd. En het moet ook nog snel! Dit keer doet Sony geloof ik niets overhaast zodat het strax nog beter wordt. Goed toch? Kun je verwachten in een gratis online dienst. Bij abo online diensten kunnen ze dit eigg niet maken t.o. betalende klanten. De klant is koning. ๐Ÿ™„ mede daarom vind ik dat bedrijven niet kunnen bepalen wat jij met je eigen gekochte product wilt doen. Ze moeten tot zover het mogelijk is ‘veilige’ producten verkopen dat is wat bedrijven horen te doen. Bv. Microsoft beveiligt windows toch ook constant.

  13.   
    ExFichter's avatar

    Zou het ook invloed hebben op de ranks. bijv. cod mw2, cod black ops, killzone? ๐Ÿ˜ฎ

  14.   
    lordperry's avatar

    ik zeg vrijdag rond een uur of 2

  15.   
    ExtremeDotCom's avatar

    zaterdag

  16.   
    soldierarjan's avatar

    ik denk dat nog wel tijdje kan duren want sony zegd het helemaal opnieuw op te bouwen de beveiliging en dat kost veel tijd gewoon.
    ik hoop dat vrijdag weer online is.

  17.   
    ExFichter's avatar

    AAH MAN IK KAN HIER EGT NIET TEGEN! ๐Ÿ‘ฟ

  18.   
    Sarge's avatar

    Doe niet zo zielig! Elke normale mens kan toch eens een week zonder zijn console?

  19.   
    Nn3m3s1sS's avatar

    Doe eigenlijk toch niet zoveel met mijn PS3, koop de meeste games voor mijn 360 of PC. Maar goed toch balen.

  20.   
    Sa.'s avatar

    Dit word gewoon vervelend PS3 gebruikers hadden heel het paasweekend geen PSN

  21.   
    Tweek's avatar

    Toch raar dat een klein groepje hackers op een zolderkamertje, het netwerk van een miljoenenbedrijf als Sony voor nu al bijna week d’r uit kunnen gooien.

  22.   
    painkillers's avatar

    op zo een moment zou je willen dat games splitscreen en dan bedoel ik niet die verhaallijn splitscreen van nu maar de splitscreen van bv red faction 2 of killzone ik beleef dame ve me lol dan met een online spel

  23.   
    IMarks's avatar

    zaterdag 13:37 obviously, en als ze dat niet redden wordt het vrijdag 13 mei 13:37

  24.   
    FRENZY 14's avatar

    lekker vervelend allemaal, ik gok op vrijdag….

  25.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    ๐Ÿ˜† dit filmpje is one epic win!! x’D

    En waarom zijn mensen zo boos het is niet eens de schuld van Sony, en geloof me die zit echt niet niks te doen, die mensen werken hard aan de oplosing. En er zijn genoeg singeleplayer games. Vroeger met de Xbox PS2 Gamecube speelde de meesten allรฉรฉn maar singleplayer games.
    Ik weet niet op het terecht is of dat de gamers deze dagen gewoon verwende snotneuzen zijn zonder enig begrip en geduld. 8)

  26.   
    Interv3nti0n's avatar

    die luchtgitaar wil ik wel ๐Ÿ˜€

    volgens mij komt PSN terug online op 2 mei

  27.   
    Tha Duck's avatar

    darkclown schreef, "Wat een idiote site is dit btw om comments te plaatsen,
    Ik moet elke keer dat ik een reactie plaats inloggen? Kan dat niet gewoon in 1x? ik was nog niet eens uitgelogd of ik moest weer opnieuw inloggen
    Zojuist wilde ik op iemand comment reageren maar doordat ik niet mijn juiste wachtwoord wist kon ik mijn reactie DACHT IK niet plaatsen, staan er nu alsnog 3? Echt gasten neem een voorbeeld aan Gamekings, die site zit een stuk degelijker in elkaar.
    Maar goed jullie items zijn top dus keep up the good work!
    (PS: houdt op met dat inlog systeem enz, is voor veel mensen irritant, Gamekings heeft dit niet en dat werkt beter)"

    Inloggen, aanvinken dat je ingelogd wil blijven en klaar ben je. 2 keer klikken. Moeilijker is het echt niet. Ik kan me de laatste keer dat ik op GN inlogde niet herinneren. Zal enkele jaren geleden zijn. Werkt perfect en mรฉรฉr dan degelijk dus.

    Gasten laten posten is vragen om een eh… bepaald niveau in de reacties. Dat filteren we er op deze wijze uit.

  28.   
    xHouse's avatar

    extremegamer schreef, "eigelijk, zouden we allemaal achter die hackersorganisatie achteraan moeten gaan, en niet achter sony.
    wat deed sony voor ons?:
    ze brachtten updates uit,
    ze gaven ons een vette console (wel voor een pittig prijskaartje maar toch),
    online gebruik is gratis in tegenstelling tot andere aanbieders van consoles.
    wat deed anomyous voor ons?:
    ze bedreigden sony medewerkers,
    ze zorgen voor aanvallen op het psn waardoor die nu uit de lucht is en mensen met creditcards voor hun bankrekening moeten vrezen,
    en het belangrijkste:
    ze willen dat sony de jailbreak gaat toestaan zodat wij daarlijk in ieder potje tegen spelers met godmode aan zitten te knallen.
    bekijk het plaatje en vertel mij hoe de fack anomyous zijn aanhang heeft verworven! zijn ze nou zo zielig dat ze niet eens doorhebben dat ze niet eens gewild zijn?"

    Er is maar een console dat geld vraag voor het online gamen.
    Verder denk ik toch dat Sony al vanaf het begin te weinig deed tegen het jailbreaken e.d. Ze reageerde veel te soft, en doen ze dan eens iets krijgen ze natuurlijk onze E-hero’s achter zich aan.
    Erg irritant voor wie nu een PS3 heeft. :/

  29.   
    zbuiserd1970's avatar

    duurt me al veel te lang dus elk uur is er een te veel!!!!!

  30.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    denk nog 7 dagen vanaf nu… damn ik wil een luchtgitaar mijn andere twee zijn kapot gegaan ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿ˜†

  31.   
    zbuiserd1970's avatar

    Gamer4Ever-NL schreef, ":lol: dit filmpje is one epic win!! x’D
    En waarom zijn mensen zo boos het is niet eens de schuld van Sony, en geloof me die zit echt niet niks te doen, die mensen werken hard aan de oplosing. En er zijn genoeg singeleplayer games. Vroeger met de Xbox PS2 Gamecube speelde de meesten allรฉรฉn maar singleplayer games.
    Ik weet niet op het terecht is of dat de gamers deze dagen gewoon verwende snotneuzen zijn zonder enig begrip en geduld. 8)
    "

  32.   
    marci216's avatar

    zou het ni zo zijn dat mircosoft hackers betaalt om sony er uit te leggen ben persoonlijk xbox gamer maar zie microsoft er ook wel voor an om sonny er uit te gooien want zoals je ziet gaan er best wel wat miljoentjes verloren voor sony en als ht zo zou zijn is microsoft wel erg down betaal je gewoon te veel geld om te gamen om zo alleen nog maar meer geld te verdienen,
    als ht zo is beetje jammer microsfot ๐Ÿ‘ฟ

  33.   
    Leon's avatar

    ”marci216″ schreef, "zou het ni zo zijn dat mircosoft hackers betaalt om sony er uit te leggen ben persoonlijk xbox gamer maar zie microsoft er ook wel voor an om sonny er uit te gooien want zoals je ziet gaan er best wel wat miljoentjes verloren voor sony en als ht zo zou zijn is microsoft wel erg down betaal je gewoon te veel geld om te gamen om zo alleen nog maar meer geld te verdienen,
    als ht zo is beetje jammer microsfot ๐Ÿ‘ฟ "

    Nee joh, ik zou veel theorieรซn geloven maar deze slaat echt nergens op ๐Ÿ˜› Microsoft wil graag concurreren met Sony, maar zo’n groot risico zouden ze nooit nemen. Stel namelijk dat het ooit bekend zou worden, dan zouden ze daardoor zo’n grote imagoschade op kunnen lopen dat hun hele bedrijf naar de maan zou gaan.

  34.   
    lonestar's avatar

    vrijdag

  35.   
    backhausje's avatar

    Ik vind het echt dikke onzin dat PSN eruit ligt ik heb xbox 360 maar PSN vond ik zowiezo al niet goed en nu zie je het resultaat.
    Ik gok dat PSN weer op zaterdagavond om 20:43 online is ๐Ÿ˜‰

  36.   
    ducky50's avatar

    pfff het word wel steeds vermoeiender ๐Ÿ˜•

  37.   
    alround gamer's avatar

    Ik hoop deze week natuurlijk maar ik denk volgende week dinsdag ๐Ÿ˜ก

    p.s. wie is die vent?(hoe verslaaft is die aan call of duty??!)

  38.   
    alround gamer's avatar

    ”lolpoep12″ schreef, "Zou het ook invloed hebben op de ranks. bijv. cod mw2, cod black ops, killzone? ๐Ÿ˜ฎ "

    je vergeet bfbc2 ๐Ÿ˜•

  39.   
    Superwasbeer's avatar

    ”lolpoep12″ schreef, "Zou het ook invloed hebben op de ranks. bijv. cod mw2, cod black ops, killzone? ๐Ÿ˜ฎ "

    de vraag is eerder of onze accounts nog bestaan

  40.   
    Fox's avatar

    Denk donderdag… maar die man omg… die vent is geniaal ๐Ÿ˜€

  41.   
    ExFichter's avatar

    Superwasbeer schreef, "

    ”lolpoep12″ schreef, "Zou het ook invloed hebben op de ranks. bijv. cod mw2, cod black ops, killzone? ๐Ÿ˜ฎ "

    de vraag is eerder of onze accounts nog bestaan"

    ik denk het wel. want anders had psn alles niet afgesloten ๐Ÿ˜‰

  42.   
    RivetingFish's avatar

    lol die man is duidelijk call of duty verslaafd ๐Ÿ˜›

  43.   
    ExFichter's avatar

    en nog 1 ding Vrijdag is hji weer online dat kan ik je alvast vertellen ๐Ÿ˜€ dus geef die luchtgitaar maar ๐Ÿ˜› ๐Ÿ™„

  44.   
    marklin989's avatar

    sony werkt er waarschijnlijk dag en nacht aan ๐Ÿ˜‰

  45.   
    RoHoutje's avatar

    Gelukkig heb ik geen PS3.

  46.   
    rikato's avatar

    ik denk maandag 2 mei inde vakantie zou wel fijn ik wil egt dat psn het doet op maandag andrs word ik egt gek plplz plz laat het weer online plsssssssssssssssss

  47.   
    MrOzzyOscar's avatar

    Lang leve de xbox. Daar gebeurt dat gelukkig nooit ๐Ÿ˜€

  48.   
    ExFichter's avatar

    oscarnator schreef, "Lang leve de xbox. Daar gebeurt dat gelukkig nooit ๐Ÿ˜€ "

    ik hoop dat ze xbox ook hacken door jou…. ๐Ÿ˜›

  49.   
    marci216's avatar

    niks meer lang leven de xbox ๐Ÿ™
    want door activision gaat de xbox nu ook gehackt worden.
    door een lek in de beveliging van mw2 kunnen hackers nu in ht systeem van xbox komen dit heefd MS zelf aan gegeven op het nieuws. ik vind als xbox gamer dat we mt zn allen (xbox gamers) activision aansprakelijk moeten stellen voor een fout in de beveiliging want hierdoor kunnen belangrijke en misschien persoonlijke gegevens bloot gestelt worden.

  50.   
    Extremegamer's avatar

    oscarnator schreef, "Lang leve de xbox. Daar gebeurt dat gelukkig nooit ๐Ÿ˜€ "

    nee, inderdaad, als je de jtags scammers en andere phishing hacks wegdenkt niet nee ๐Ÿ˜†

  51.   
    locoferry's avatar

    haha die filmpje was echt grappig

    van mij mogen ze rustig de tijd nemen zolang de beveiliging maar beter word en dat we er geen last meer van zullen krijgen. geniet van het weer en drink wat, maak het gezzelig ๐Ÿ˜€

  52.   
    ExFichter's avatar

    ”marci216″ schreef, "niks meer lang leven de xbox ๐Ÿ™
    want door activision gaat de xbox nu ook gehackt worden.
    door een lek in de beveliging van mw2 kunnen hackers nu in ht systeem van xbox komen dit heefd MS zelf aan gegeven op het nieuws. ik vind als xbox gamer dat we mt zn allen (xbox gamers) activision aansprakelijk moeten stellen voor een fout in de beveiliging want hierdoor kunnen belangrijke en misschien persoonlijke gegevens bloot gestelt worden.
    "

    Precies ๐Ÿ˜‰

  53.   
    PS3-The best-'s avatar

    ik hoop dat het in het weekend klaar is want ik begin het beu te geraken
    en die gasten die dat hacken zijn echt wel zielig oor ze hebben geen leven !!!!!
    HACKERS=LOSERS !!!!!!!!!

  54.   
    jasper3012's avatar

    ik wil wel dat et psn goed terugkomt ma nu blijft et wel heeeel lang offline ben al 11 dagen niet meer online geweest grr

  55.   
    Robert bier's avatar

    ik hoorde dat het 4 mei allemaal weer moet gaan werken.

  56.   
    ExFichter's avatar

    dude het is al zon week geleden waneer ik dit zeg is het zaterdag koninginnedag…. ze zeiden dat het 1 week zou duren dus zaterdag of zondag en zo niet dan blaaz ik die hele sony bedrijven op.. ๐Ÿ‘ฟ

  57.   
    ExFichter's avatar

    Robert bier schreef, "ik hoorde dat het 4 mei allemaal weer moet gaan werken. "

    hoogstwaarschijnlijk op 4 mei. ๐Ÿ˜ฎ