SOCOM 4: Special Forces

SOCOM is al jaren een gerespecteerde serie op de PlayStation platformen en hoewel de serie de laatste jaren niet al te goed presteerde, kijken er toch gamers uit naar het nieuwe deel, SOCOM: Special Forces. Zoals je aan het cijfer kunt zien blijkt dit spel helaas ook niet veel soeps te zijn.

Lineair en voorspelbaar

Laat ik maar met de singleplayer beginnen. Spelers gaan in een Aziatische setting aan de slag met Cullen Gray, een soldaat met een verleden. Dit verleden komt tijdens het spelen naar voren, maar is niet het belangrijkste deel van het spel. Samen met vier andere teamgenoten kom je namelijk in het midden van een heftig plot terecht. Met weinig ondersteuning van de rest van het leger moet je een zware klus klaren en veel ‘bad guys’ tegenhouden. Het verhaal is spannend, maar weet niet te overtuigen. Het is namelijk iets te voorspelbaar en is vergelijkbaar met een verhaal uit een slechte actie film.

Ook de gameplay laat veel steekjes vallen. Het is erg lineair en voorspelbaar. Dit is niet per definitie verkeerd, maar de levels zijn zo opgezet dat er niet al te subtiel wordt aangegeven vanuit welke plekken je het beste een gevecht aan kunt gaan. Hier en daar zijn er wat zijpaden om de vijand van een andere kant aan te vallen, maar helaas te weinig voor een game die zichzelf een tactische shooter noemt. De meeste missies komen daarom neer op lopen en schieten. Het is altijd duidelijk wanneer er een stukje komt met vijanden en wanneer deze dood zijn kun je weer een stukje verder wandelen om vervolgens weer in gevecht te geraken.

Er zit wel diversiteit in de missies. Er zijn namelijk missies waarin je hard moet vechten en missies waarin je met de vrouwelijke soldaat uit het team, genaamd Forty-Five, op sluippad gaat. Door de diversiteit in de missies blijft het spel net boeiend genoeg om uit te spelen, maar de singleplayer is dan ook niet langer dan zes tot zeven uurtjes. De moeilijkheidsgraad helpt de waardering van deze game ook niet erg, want hier zit te veel verschil in. De ene missie speel je in één ruk uit, terwijl je bij andere missies keer op keer dood gaat. Wat meer balans was welkom geweest, want nu is het verschil in de moeilijkheid op zijn zachts gezegd frustrerend.

Strijd om de meeste kills

Na wat negatieve tweets van mijn kant werd ik er al snel op geattendeerd dat SOCOM het voor het grootste gedeelte van de multiplayer moet hebben. Hoewel ik het hier niet mee eens ben, heb ik de modus natuurlijk wel goed getest. Hier werd ik echter ook niet heel erg blij van. De multiplayer kan namelijk totaal niet op tegen de concurrentie die er op dit moment op de markt is. De multiplayer biedt niet veel meer dan enkele verschillende modi waar je in totaal met 32 man tegen elkaar kunt vechten. Er is een soort unlocksysteem en levelsysteem, maar dit voegt weinig tot niets toe. Erg tactisch is de multiplayer ook niet, want de meeste matches die je speelt zijn simpelweg een race om de meeste kills te krijgen en veel spelers kiezen hierin hun eigen pad. De teamtactiek is dus ver te zoeken.

De co-op is echter een heel ander verhaal. Hier komt het tactische aspect van het spel namelijk wel goed naar voren. Het is leuk om met vijf medespelers een missie op hoog niveau en met extra vijanden uit te spelen. Natuurlijk moet je wel een goed team treffen, maar dat geldt voor ieder spel met een co-op functie. De co-op in dit spel heeft mij het meeste plezier verzorgd en is voor herhaling vatbaar.

En verder…

Zipper Interactive heeft zijn best gedaan om alle features van de PlayStation 3 te ondersteunen. Daarom is het spel ook met de Move en in 3D te spelen. De 3D-graphics zijn gewoon ehh… tja… 3D. Het ziet er leuk uit, maar voegt verder niet al te veel toe. Door de game met de PlayStation Move te besturen creëer je wel een hele nieuwe beleving. Dit is één van de weinige shooters die redelijk goed op deze manier te besturen is. Met de Move schiet je op de vijanden en met de Navigation Controller of de gewone PlayStation Controller beweeg je door het level. Het is allemaal wat onwennig en de besturing werkt nog niet 100%, maar het is echter wel een leuke en zinvolle toevoeging.

Conclusie

Hoewel ik hier nu heel negatief klink heb ik de game toch geen deprimerend slecht cijfer gegeven. Het cijfer is zeker niet om over naar huis te schrijven en is voor de SOCOM-serie echt niet goed, maar het is ook niet beschamend laag. Ik had een betere game van ontwikkelaar Zipper Interactive verwacht, dat mag duidelijk zijn. Toch heb ik hier en daar wel plezier met SOCOM: Special Forces beleefd, vooral de co-op functie zorgt toch nog voor wat plezier. Het probleem met de rest van dit spel is dat het vijf jaar geleden goed was geweest, maar in de huidige tijd ouderwets en gedateerd aanvoelt. De multiplayer biedt te weinig om tegen te concurrentie op te kunnen en de singleplayer is ook niet heel erg speciaal. Gamers die echt niets beters te doen hebben kunnen dit spel over een paar maanden uit de budgetbak vissen, maar ik raad de rest aan lekker een ander spel uit het schap te pakken.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Co-op functie
 • Move en 3D-ondersteuning

Wat is NOT

 • Erg lineair en voorspelbaar
 • Geen boeiend verhaal
 • Te weinig tactiek nodig
 • Multiplayer biedt te weinig
 • Slechte balans qua moeilijkheidsgraad

5.2

 1.   
  maxmeyer's avatar

  De graphics zijn toch ook wel een plus-punt, of niet?

 2.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Slechte game zo te zien! 🙁
  Waar blijft de review van Operation Flashpoint en Portal 2???

 3.   
  GENERAL_DS's avatar

  maxmeyer schreef, "De graphics zijn toch ook wel een plus-punt, of niet?"

  vind je dit dan echt bijzonder mooi? ik niet.

 4.   
  M@tthijs's avatar

  maxmeyer schreef, "De graphics zijn toch ook wel een plus-punt, of niet?"

  De graphics zijn niet slecht, maar anderzijds ook weer geen pluspunt. Gewoon ‘redelijk’. 😉

 5.   
  marklin989's avatar

  er zijn wel veel minpunten , anyway soccom vond ik nooit leuk…

 6.   
  Bones's avatar

  De screenshots zien er toch niet echt verkeerd uit…
  Maar dat zegt ook niet altijd alles.

 7.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Mensen die sinds socom 1 spelen, en online spelen, zouden deze review niet serieus nemen, ik ook niet, ik vind het een hele goeie game

 8.   
  Daniel Z's avatar

  PsYkOfOoL schreef, "Mensen die sinds socom 1 spelen, en online spelen, zouden deze review niet serieus nemen, ik ook niet, ik vind het een hele goeie game"

  SOCOM 4 wordt dan ook heel wisselend ontvangen, van heel hoge tot vrij lage cijfers. Fans zullen de game waarschijnlijk toch spelen, en als je twijfelt, moet je gewoon even de demo testen.

 9.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Daenieaul schreef, "

  ”PsYkOfOoL” schreef, "Mensen die sinds socom 1 spelen, en online spelen, zouden deze review niet serieus nemen, ik ook niet, ik vind het een hele goeie game"

  SOCOM 4 wordt dan ook heel wisselend ontvangen, van heel hoge tot vrij lage cijfers. Fans zullen de game waarschijnlijk toch spelen, en als je twijfelt, moet je gewoon even de demo testen."

  Is er een demo? zover ik weet alleen een beta die is gestopt.

  elke fan van socom haalt deze game 9 van de 10.

  een niet spelende socom serie fan vind dit zowiezo niks

 10.   
  nickykolkie's avatar

  Ik mis echt de oude socoms 🙁

 11.   
  Fatal1ty's avatar

  idd lkkr met je headset commando’s geven en gaan met die banaan 😆 ik mis dat wel 🙁 hopelijk komt er een SOCOM 5 die dan wel flink verbeterd is 😉

 12.   
  superdedupe's avatar

  Zo een 5.2, dat is hard… maar ik vond het zelf ook niet zo veel aan dus ik snap het wel. Vooral het camera standpunt (recht achter je mannetje en dan veel te dicht op hem) irriteerde me mateloos.
  Ik wacht wel op bf3, en kijk ook nog even uit mijn ooghoek naar brink, maar tot nu toe wordt ik er nog niet echt warm van…

  Maar ik zou denk ik toch wel een 7tje hebben gegeven omdat ik wel kan zien dat het een redelijk goede game is, met goede move en 3d ondersteuning en een leuke twist met die bomb squad mode.

  kijk dat call of duty 18 verschillende modes heeft betekent niet dat elke game dat zou moeten hebben.
  kijk naar killzone: 3 modes…

 13.   
  erosj's avatar

  Wat is dat nou voor verhaal?… Speel eerst een game goed door! j min punten kloppen niet echt! bv:Te weinig tactiek nodig :-?Zeker niet op elite gespeeld?! Wat valt er te zeggen over de multiplayer,psn is gehacked 😡 Mensen kopieeren echt teveel reviews en previews van elkaar 😳

 14.   
  RoHoutje's avatar

  Hm… Net geen voldoende, maar alsnog ga ik deze game halen.

 15.   
  DeAdSeYe's avatar

  erosj schreef, "Wat is dat nou voor verhaal?… Speel eerst een game goed door! j min punten kloppen niet echt! bv:Te weinig tactiek nodig :-?Zeker niet op elite gespeeld?! Wat valt er te zeggen over de multiplayer,psn is gehacked 😡 Mensen kopieeren echt teveel reviews en previews van elkaar 😳 "

  Reviews zijn meningen, en als meer als de helft negatief over het spel is dan, dan is het gewoon geen goed spel.

  En een nuchtere review schrijver kijkt heus wel bij andere af, alleen als die persoon er niet mee eens is, dan zet die heus wel ook het tegenover gestelde in zen review.

  Heb vroeger ook achter de schermen gewerkt van een gaming site, en daar was precies het zelfde. Puur gebaseert op meningen!

 16.   
  R1chardTM's avatar

  erosj schreef, "Wat is dat nou voor verhaal?… Speel eerst een game goed door! j min punten kloppen niet echt! bv:Te weinig tactiek nodig :-?Zeker niet op elite gespeeld?! Wat valt er te zeggen over de multiplayer,psn is gehacked 😡 Mensen kopieeren echt teveel reviews en previews van elkaar 😳 "

  We hadden de game al voordat het PlayStation Network offline ging. Jammer joh…

 17.   
  Victeur's avatar

  Wou hem eerst kopen maar na deze review begin ik toch te twijfelen

 18.   
  ducky50's avatar

  inderdaad de graphics zijn wel vet maar ik volg deze game niet

 19.   
  klskfan's avatar

  socom rules 8) !!!!!!!

 20.   
  Flyingdutchy1992's avatar

  tjah duidelijk te merken dat hier iemand geen ervaring heeft met andere socoms
  en dat van het verschil in niveau, sorry hoor maar als je de hard mode laat staan de elite mode niet aan kan dan ben je in mijn ogen niet zon beste speler 🙄

 21.   
  Pokervriend's avatar

  Ik vind deze review toch niet heel erg overtuigend. Het valt me op dat alle hele grote games zoals CoD en dergelijke altijd hoog scoren, terwijl ik mij er helemaal niet mee vermaak. Ik heb het idee dat het deels komt doordat deze games je de eerste weken (Online) verrassen door de goede graphics en de zeer lage moeilijkheidsgraad. Hierdoor krijg je snel het idee dat je er snel progressie mee maakt en dat je een hartstikke goede speler bent. Na een paar weken ben je met deze games echter al op je top. Ideale games voor de casual gamer of de speler van wie het allemaal niet te moeilijk mag zijn. Socom is iets anders. Ik heb de reeks niet eerder gespeeld, maar ik was nieuwsgierig naar een realistische 3rd person shooter en ben behoorlijk overtuigd. Het gaat niet zo snel als CoD, je moet veel meer geduld hebben. Maar je kan je hier wel heerlijk in een bosje planten en talloze tegenstanders snipen. Bij CoD zie je meteen waar je vandaan bent geschoten. Hiermee niet. Je kan echt stealth spelen. Dat geeft een unieke ervaring. Ook zien de velden er erg mooi uit. Het nadeel vind ik dat het voor een tactische shooter een lobbysysteem mist. Je moet gewoon een nederlandstalige lobby hebben waar je zelf kan kiezen hoe en wat je speelt. Verder is het voor mij een vermakelijk spel
  Mijn rating 8.3