Homefront

Oorlog is aangenaam voor wie hem niet kent. Want oorlog toont een glimp van de huid van de demon die over ons leven mee heerst. Dat is wel hetgeen duidelijk wordt in de shooter Homefront, waar een reeks gebeurtenissen in de wereld leiden tot het vergieten van vele honderdduizenden liters bloed.

De wereld is een zooitje

Door de huidige kernramp in Japan en het militaire geweld in Libië zouden we bijna vergeten dat er in deze wereld nog een groot aantal heersers en landen azen op het bloed en de gebieden van anderen en dat willen bereiken door het uitvechten van bloedige oorlogen. Een belangrijke factor die daar een rol in meespeelt zijn waardevolle grondstoffen en het daarmee gepaard gaande vele geld. Bij het opstarten van Homefront wordt door middel van een introductievideo duidelijk gemaakt wat er de aankomende jaren tot 2027 gebeurd is. Het kapitalisme is geheel in elkaar gezakt na het vrijwel volledig opraken van de fossiele grondstoffen, en Amerika is een grote chaos.

Dat zou nog niet eens zo’n grote ramp geweest zijn, ware het niet dat Noord- en Zuid-Korea onder leiding van de zoon van Kim Jong-il weer verenigd zijn en de agressors een groot deel van Azië in beslag nemen. Uiteindelijk richten de spleetogen van de Koreanen zich ook over de Stille Oceaan, waar ze besluiten om via een enorme Electromagnetic pulse (EMP) geheel Amerika plat te leggen om daaropvolgend met veel geweld binnen te trekken. De Koreanen zijn geen lieverdjes en de bevolking wordt dan ook in veel gebieden stevig onderdrukt. Op een dag wordt er in één van die gebieden op jouw deur geklopt en stevent een barse kolonel op je af om je uit te kafferen en in een bus richting een interneringskamp te stoppen. Maar dat blijkt het begin van een groots avontuur te worden…

Je bus wordt namelijk aangevallen door leden van een plaatselijke verzetsgroep en tijdens de aanval wordt jij bevrijd van het juk van je bewakers. Als voormalig piloot kan Jacobs, de hoofdpersoon, namelijk een belangrijke rol vervullen in het verzet en als speler belandt je van het ene op het andere moment in vele vuurgevechten waar je je soms maar ternauwernood en met een grote dosis aan geluk uit kan redden. Het verhaal van Homefront is dus niet een van de standaard clichés die vrijwel elke hedendaagse shooter hanteert, maar wat anders kan je verwachten van een schrijver die onder meer achter de kaskraker Apocalypse Now zat?

War is a nasty bitch

Maar een game heeft vanzelfsprekend meer nodig dan alleen een goed verhaal om goed genoemd te kunnen worden. Allereerst zou ik voor de verdere beoordeling de sfeer van Homefront willen benadrukken. De game toont namelijk de oorlog zoals die is en dan met name voor de onderdrukte burgerbevolking. Tijdens je korte gevangenname zie je namelijk vanuit de bus hoe mensen worden vernederd en geëxecuteerd, hoe een kind verdwaasd en huilend naar zijn net gedode ouders rent. Later in de game vindt je ook een aantal massagraven en besef je dat de heroïsche acties van de militairen niet het enige uitzichtpunt zijn op het begrip oorlog. Oorlog is smerig, niet eerlijk en in Homefront wordt je heel duidelijk op die feiten gedrukt.

Sfeer en verhaal, aspecten waar Homefront zeer goed mee om weet te gaan. Bij de afwerking van het spel zijn echter wel aanmerkingen te noemen. Om maar eens een voorbeeld te noemen: tijdens het gehele spel volg je vrijwel constant je teamgenoten, ook bij rechtopstaande trappen en barrières. Het spel is echter zo ingesteld dat Jacobs pas als laatste de trap kan beklimmen, nadat dus elk ander teamlid er op is geweest, waardoor je continue aan het wachten bent. Ook sta je verscheidene malen als speler op de hoofden van je teamgenoten wanneer die een ‘normale’ trap afgaan en jij achter hun aanloopt. Vaak kleine slordigheidjes die je echter als speler mateloos weten te irriteren.

Maar al die kleine slordigheidjes vallen in het niets bij het feit dat de singleplayer, hetgeen waar Homefront zich nadrukkelijk om profileerde voor de release, slechts in vier uurtjes uit te spelen is. Een vier uur durende singleplayer, waarbij je na het beginnen van de eindcredits ook denkt: Hoe kan dit!? Waarom is het verhaal nu zo snel afgekapt? THQ heeft al laten weten dat een vervolg op Homefront er zeer waarschijnlijk wel inzit, dus zou om die reden dan wellicht gekozen hebben om nog genoeg verhalende aspecten voor een tweede deel te bewaren. Het zo snel mogelijk klaar zijn, en daardoor afraffelen, van de game heeft waarschijnlijk hier ook een rol in mee gespeeld. Hierdoor voel je je als speler bedrogen en de game zou dan ook om die reden de volledige prijs niet waard zijn, ware het niet dat het spel ook nog over een multiplayer beschikt.

Het uitgegeven geld hervindt zijn waarde

En dat is waar de centjes toch nog hun waarde terugvinden. De multiplayer van Homefront beschikt namelijk naast het basis principe waar elke multiplayer vandaag de dag op is gebaseerd, over een aantal interessante leuke nieuwe features. Allereerst de Battle Points. Deze punten kan je verdienen door het doden van vijanden en spaar je langzaam maar zeker op. Voorafgaand aan een match kan je instellen welke extra spulletjes je kan kopen van de punten, sommige spullen moeten daarnaast nog worden vrijgespeeld. Deze punten kan je vervolgens gebruiken om deze spullen gedurende een match aan te schaffen. Je kan hierbij denken aan een drone bewapend met een machinegeweer die je over het hele veld op afstand kan besturen, maar ook het aanschaffen van een helikopter waar je verscheidene vijanden mee uitschakelt.

Daarnaast is het zo dat de computer tips geeft om bepaalde vijanden op te sporen en te vernietigen. Wanneer spelers namelijk hoge killstreaks halen, krijgen ze door de computer zo’n ‘wanted’ status aangewezen en zul je dus meer vijanden achter je broek aan krijgen. Extra uitdaging voor de prooi en daarnaast ook leuk voor de jager die door het uitschakelen van de aangewezen vijand ook meer Battlefield Points zal bemachtigen. De tijd zal moeten uitwijzen of deze multiplayer over een een aantal maanden nog steeds actief zal worden gespeeld, maar daar ga ik eigenlijk wel van uit.

Conclusie

Homefront is wellicht niet hetgeen waar we in de vele previews zo enthousiast over hebben uitgeweid. In plaats van een singleplayer die een leidende rol had toebedeeld gekregen, moet de multiplayer het vuile werk doen en mensen toch overhalen om de game maar aan te schaffen. Het verhaal van de singleplayer mag er zeker zijn, maar het veel te korte en abrupte einde stelt de gamer helaas toch behoorlijk teleur. Gelukkig dan ook dat spelers hun heil kunnen zoeken in de zeer vermakelijke multiplayer, waar echter niet die échte grimmige oorlogssfeer heerst die in de singleplayer op doeltreffende wijze getoond wordt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Interessant verhaal
 • Originele features multiplayer
 • Toont oorlog in een ander perspectief

Wat is NOT

 • Afgekapte en te korte singleplayer
 • Soms niet zo goed afgewerkt

8

 1.   
  Hotshot's avatar

  Allereerst de Battlefield Points.

  Was het niet gewoon Battlepoints?

  De SP vind ik goed genoeg, ik heb liever een sp met een krachtig verhaal van 4 uur dan een veel te langdradige van 9 uur

 2.   
  M@tthijs's avatar

  Hotshot schreef, "

  Allereerst de Battlefield Points. "

  Was het niet gewoon Battlepoints?
  De SP vind ik goed genoeg, ik heb liever een sp met een krachtig verhaal van 4 uur dan een veel te langdradige van 9 uur

  Het was inderdaad Battle Points, foutje van mijn kant. 🙂

 3.   
  HeroWulf's avatar

  Van mij mocht de singleplayer zeker wat langer. Net als je goed op gang begint te komen is het alweer afgelopen. Heel jammer. Verder is de multiplayer zeker leuk. Balans hier in is, zover ik het heb gespeeld, goed.

 4.   
  MaTriX's avatar

  Mooie review, zeer genoten van de SP maar zoals al eerder gezegd werd veel te kort en wat betreft de 1e poster ja daar zit wat in maar als SP speler zie ik toch liever een goed verhaal met minstens 8 uur gameplay voor me geld dan dat ik teveel geld uitgeef aan een te kort spel.

 5.   
  JonsoN's avatar

  Een 8.0
  .. sorry, maar dat verdient hij in mijn ogen niet. 🙂
  Kijk even naar de minpunten van Medal of Honor, en naar de minpunten van deze.
  Een 6.5 voor Medal of honor?, nou deze verdient niet veel meer, want in de Single-player zit weinig verschil in, zo scripted als wat, en de MP is net als bij MoH, been there done that.

 6.   
  Alfa Warrior's avatar

  Heb hem op de PC en hij is zeer leuk (multiplayer dan) en het is ook zeker wel men geld waard.
  En @ JonsoN, duh jij hebt de multiplayer niet gespeeld.

 7.   
  JonsoN's avatar

  @ Alfa, vergelijk het spel even met Medal of Honor.

 8.   
  Carcass's avatar

  Vooruit ik zal bij deze voor de laatste x aangeven hoe kut ik de SP vond… 😛 Erg kut dus en die 4/5 uur is lang zat voor deze ellende. Door alle ergernissen heb ik ook nauwelijks genoten van het verhaal. Erg slordig.

  Afijn heb dus eindelijk ook de MP aan de praat gekregen en zowaar deze valt niet tegen. Ik denk dat MW deze kant op had moeten gaan met 2 en zeker met 3. de rewards zijn niet zo sterk aanwezig als met mw en de mappen van prima grootte.
  Minpunt is wel het gros aan sluipschutters die nogal campend vaak de diens uitmaakt.

 9.   
  ReinsNL's avatar

  vindt het een echte FAIL game.
  Verhaal klinkt zeer goed, Maar het is zo F$cking slecht uitgewerkt.

 10.   
  limsma's avatar

  ik vond het een zeer vette game maar kan mij goed vinden in de kritiek van de review top review ga zo door

 11.   
  cool ice's avatar

  game lijkt me wel tof, ga hem ook wel kopen. 🙂 maar weet iemand of er nog problemen zijn met crashes op consoles?

 12.   
  iveL's avatar

  Ik denk dat ik deze ga kopen als hij iets goedkoper is!

 13.   
  Pack Leader's avatar

  De single player, zoals al eerder vermeld ;), vind ik inderdaad wat aan de korte kant. De gameplay en mogelijkheden hebben wat weg van battlefield (2) en de multiplayer heeft qwa lay-out wat weg van Counter-Strike. Ik ga mij hier de komende tijd nog wel redelijk mee vermaken. 😉

 14.   
  Fabianb's avatar

  Minder goed dan ze ‘voorspelt’ hadden..

 15.   
  M@tthijs's avatar

  ReinsNL schreef, "vindt het een echte FAIL game.
  Verhaal klinkt zeer goed, Maar het is zo F$cking slecht uitgewerkt.
  "

  En daarom moet je het maar een één geven!? Zo slecht kan het dan toch echt niet zijn. 😉

 16.   
  Alfa Warrior's avatar

  JonsoN schreef, "@ Alfa, vergelijk het spel even met Medal of Honor."

  Dat was een kutspel, daar heb je gelijk in dit daartegenin niet.

 17.   
  Peter Stout's avatar

  Goede keuze dus dat ik hem niet ben gaan halen.

 18.   
  Leon's avatar

  Peter Stout schreef, "Goede keuze dus dat ik hem niet ben gaan halen."

  Een 8.0 is nog steeds een bovengemiddeld goede game hoor 😉

 19.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Ik vermoed dat alleen het verhaal en de gameplay de goeie punten zijn, zover ik heb gezien is het grafisch niet eens zo mooie game, er zijn niet van die epic cinematic’s had ik wel verwacht van zo korte game, zonde.

 20.   
  Slayer61's avatar

  Een 8.0 is echt een veels te hoge cijfer voor dit troep!

 21.   
  PsYkOfOoL's avatar

  Ik denk dat medal of honor zelfs iets beter is.

 22.   
  DeAdSeYe's avatar

  Zozo, een 8 is het hoogste cijfer wat ik tot nu toe heb gezien. Gelukkig heb ik Homefront niet gehaald, sins de onthulling had ik vraagtekens bij het spel.

 23.   
  Hotshot's avatar

  Ik zeg een 7.5, de game kan mij vermaken en daar doe ik het voor en als ik er plezier uit haal kan het me niks schelen dat het slecht uitgewerkt is.

 24.   
  Alfa Warrior's avatar

  Even een vraagje: De mensen die zeggen dat een 8 te hoog is, hebben die de multiplayer eigenlijk wel gespeeld of hebben ze het spel gewoon gedownload.

 25.   
  coolsharpei's avatar

  Pff, een singleplayer van 4 uur, dat ga ik niet eens proberen, ookal is de multiplayer nog zo goed, kan een 4 uur durende SP echt geen 8 verdienen, mischien aparte cijfers een idee? 🙄

 26.   
  killingdj0's avatar

  ik was wel een beetje teleurgesteld want die wapens en die knife gevecht enzo voelde zo oud aan als je temnisnte begrijp wat ik bedoel

 27.   
  M@tthijs's avatar

  coolsharpei schreef, "Pff, een singleplayer van 4 uur, dat ga ik niet eens proberen, ookal is de multiplayer nog zo goed, kan een 4 uur durende SP echt geen 8 verdienen, mischien aparte cijfers een idee? 🙄 "

  De singleplayer mag dan kort zijn, hij is wel goed. Black Ops had ook een singleplayer die in vijf uurtjes uit te spelen was, maar desondanks vonden veel mensen dat niet zó erg. 😉

 28.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik heb er nietmeer dan 3.5 uur over gedaan en aangezien er geen replay waarde is of wat dan ook is dat gewoon te kort.

  De MP maakt imo dan weer heel veel goed , dus toch een 7.

 29.   
  MrFakeSmile's avatar

  ik heb hem sinds gisteren, maar vind hem grafisch erg tegenvallen. multiplayer is wel cool

 30.   
  RoHoutje's avatar

  Heb Homefront vandaag gehaald en ik vind het ook een 8.0 waard.

 31.   
  DoublePost's avatar

  6,5 en dan vindt ik het eigenlijk nog te veel, verhaal redelijk goed, wel afgekapt. Hele tijd wachten in de game, heb zelfs enemies zien spawnen letterlijk. Echt een tegenvaller…

 32.   
  cool ice's avatar

  graphics: 7.5 graphics zijn goed, maar als je het vergelijkt met andere games van deze tijd is het toch net wat minder. wapens zijn wel mooi afgewerkt maar de omgeving had op sommige punten wel iets beter gekund.

  singleplayer: 8.0 zoals bekend is ie best kort. maar hij is wel leuk. het verhaal dat je voorgeschoteld krijgt over een bezet amerika maakt een goede indruk. met vooral in het begin best schokkende beelden, is het totale verhaal best goed. alleen het einde is best afgekapt, dit nodigt ook zeker uit voor een 2e deel.

  multiplayer: 8.8 de multiplayer is gewoon tof. veel dingen om vrij te spelen, camouflage voor je wapen, veel verschillende scopes, voertuigen, drones, airstrikes, en meer. allemaal hartstikke leuk en vermakelijk. nadeel is dat hoeveelheid wapens niet groot is, en er zijn maar 6 maps die je toch vrij snel gezien hebt.

  totale game: 8.0 het is gewoon een leuke game, niet helemaal perfect, maar als je niet al te kritisch bent en van first-person shooters houd, kun je hem best kopen.

  ik zou er niet de volle 60 euro voor betalen, maar als je een beetje kijkt en vergelijkt op internet, bijvoorbeeld op budgetgaming.nl, kun je hem voor een mooi prijsje krijgen. ik heb hem bijvoorbeeld gekocht op BPgames.nl, voor 45 euro.

  UPDATE: ik heb de game nu een paar maandjes, en ik moet zeggen dat het wel een beetje gaat vervelen. wapens en dingen heb je vrij snel vrijgespeeld, en de hoeveelheid wapens en maps is gewoon weinig. deze game heeft mij niet lang echt weten te boeien en vandaag kon ik het dan ook niet laten om weer bad company 2 in mijn ps3 te schuiven. en dan merk je dat dat toch een stuk lekkerder speelt.

 33.   
  locoferry's avatar

  puur voor de slechte single player een 4,5 en de multiplayer is nog wel te doen. al hoewel vind ik het zonde dat ik er €70,- had voor betaald bij mediamarkt

 34.   
  locoferry's avatar

  PsYkOfOoL schreef, "Ik denk dat medal of honor zelfs iets beter is."

  ik vind medal of honor echt een goeie game hoor. zeker een aanrader voor mensen die fans zijn van FPS 🙂 😀

 35.   
  FishHookz's avatar

  JonsoN schreef, "Een 8.0
  .. sorry, maar dat verdient hij in mijn ogen niet. 🙂
  Kijk even naar de minpunten van Medal of Honor, en naar de minpunten van deze.
  Een 6.5 voor Medal of honor?, nou deze verdient niet veel meer, want in de Single-player zit weinig verschil in, zo scripted als wat, en de MP is net als bij MoH, been there done that."

  Hey je moet dit spel niet vergelijken met Medal of Honor omdat dit Homefront is en niet Medal of Honor. Jij zegt dat deze game een lager cijfer moet hebben omdatze het verhaal alleen wat anders hebben dan bij bijvoorbeeld Medal of Honor maar dan kan je net zogoed Call of Duty en Battlefield ook gaan vergelijken want hoe jij denkt over deze game is gewoon verkeerd 😉

 36.   
  FireBallz's avatar

  locoferry schreef, "puur voor de slechte single player een 4,5 en de multiplayer is nog wel te doen. al hoewel vind ik het zonde dat ik er €70,- had voor betaald bij mediamarkt "

  3 jaartjes later en je kan hem voor 6,- kopen bij
  http://www.ps3gameskopen.nl/nl/ps3-games/homefront.html 😉

 37.   
  FireBallz's avatar

  JonsoN schreef, "Een 8.0
  .. sorry, maar dat verdient hij in mijn ogen niet. 🙂
  Kijk even naar de minpunten van Medal of Honor, en naar de minpunten van deze.
  Een 6.5 voor Medal of honor?, nou deze verdient niet veel meer, want in de Single-player zit weinig verschil in, zo scripted als wat, en de MP is net als bij MoH, been there done that."

  dus als ie niet veel meer verdient is ie een 2.5