The Town Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Van vader op zoon

The Town draait om het leven van een groep criminelen in Charlestown, de meest misdadige wijk van Bosten en wellicht zelfs van heel de wereld. Het criminele ‘vak’ wordt er van vader op zoon doorgegeven en zo is ook Doug MacRay (Ben Affleck) aan zijn huidige manier van leven gekomen. Samen met zijn vrienden overvallen ze regelmatig banken, geldwagens en andere locaties waar een leuke buit te stelen is.

Ondanks dat Doug en zijn vrienden graag met wapens zwaaien en zeker geen softe kerels zijn, houden ze er niet van om onnodig veel geweld te gebruiken. Als ze bij een bankoverval uit nood de bankmanager (een prima rol van Rebecca Hall) gijzelen, voelen ze zich daar niet prettig bij. Het wordt echter pas flink vervelend als ze merken dat de bankmanager, Claire, een vrouw is die zelf ook in Charlestown woont. Hoewel ze haar ontvoerders niet heeft kunnen zien dankzij een blinddoek, voelen de heren de hete adem van Claire als getuige en de lokale FBI in hun nek. Doug besluit om Clair nauwlettend in de gaten te houden, met alle gevolgen van dien…

Kiezen of delen

Bij misdaadfilms is het vaak kiezen of delen wat betreft actie en de uitwerking van personages, maar The Town komt hier toch wat beter mee voor de dag. Niet dat Ben Affleck en zijn criminele vrienden heel veel persoonlijke lading meekrijgen, maar naast de brute overvallen en actievolle scènes is er in de film genoeg ruimte voor het leven van de misdadige heren. Hun persoonlijke problemen, het feit dat ze eigenlijk vast zitten in dit leventje en de manier waarop ze met alles omgaan.

De Blu-ray bevat naast de gewone bioscoopversie ook nog een Extended Cut, die de speelduur van de film met nog eens een half uur verlengd. Wat mij betreft is deze uitgebreide versie zeker een aanrader, want de extra scènes zorgen voor wat meer uitwerking van het verhaal, de personages en de motieven van Doug en zijn vrienden.

Toch blijft de film bij vlagen ook wel wat rommelig en gehaast aanvoelen, want niet elke relatie komt even sterk uit de verf. De FBI-agent die constant jacht maakt op de heren zorgt voor veel dreiging, maar het had de film zeker goed gedaan om wat meer aandacht te besteden aan zijn persoonlijke ervaring van deze jacht. Nu voelt het nog een beetje aan als de bekende over-ambitieuze agent, die voor de vorm maar steeds achter de slechteriken aanzit om voor wat meer spanning in de film te zorgen. Ook de levens van de diverse vrienden van Doug hadden wat meer aandacht kunnen gebruiken, waardoor de personages beter voor de dag komen en je ook meer betrokkenheid krijgt.

Gelukkig kan je dit gemis na afloop van de film nog enigszins goed maken dankzij de extra’s op de Blu-ray, die in een half uur tijd een aantal belangrijke momenten uit de film nader toelichten. Leuk voor wat extra achtergrondinformatie, wat ook geldt voor het verrassend interessante audio-commentaar van Ben Affleck. Je hoort zijn redenen waarom bepaalde scènes de bioscoopversie niet hebben gehaald en hij geeft een boeiende kijk op de keuzes die hij voor de film heeft gemaakt.

Conclusie

The Town is misschien niet een misdaadfilm met de sterkste uitwerking van personages, maar het is wel een combinatie van actie en drama die goed weet te boeien. Ben Affleck zet een prima rol neer als crimineel die niet helemaal gelukkig is met zijn huidige leven, terwijl ook Rebecca Hall als bankmanager Claire en Jon Hamm als FBI-agent overtuigen. Wat meer aandacht voor de persoonlijke motieven had de film zeker goed gedaan, maar de goed uitgewerkte actie en het vlotte tempo zorgen ervoor dat The Town prima vermaak biedt.

Het is geen must-buy als je de film al in de bioscoop hebt gezien, daarvoor zijn de extra’s toch wat te mager. De Extended Cut is echter wel een grote aanrader en als je deze film gemist hebt ten tijde van de bioscooprelease, dan is het zeker wel de moeite waard om dit criminele werk eens een kans te geven.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren