Nintendo maakt voor het eerst in zijn bestaan verlies

Nintendo heeft voor het eerst in zijn lange bestaan verlies gemaakt. Het bedrijf maakte bekend dat ze over het afgelopen boekjaar (maart 2011 tot maart 2012) een verlies van circa 43 miljard yen (ruim 400 miljoen euro) heeft geleden. De fabrikant behaalde een omzet van zo’n zes miljard euro, lager dan eerder voorspeld én 36% lager dan het jaar daarvoor. Het bedrijf wijt dit voornamelijk aan mindere verkopen van de in prijs verlaagde 3DS en de sterke koers van de yen.

In het afgelopen boekjaar verkocht het bedrijf 13,53 miljoen 3DS’en en 36 miljoen games daarvoor. In totaal is de handheld 17,13 miljoen keer verkocht, met 45 miljoen games. De vorige generatie handhelds – DS, DS Lite, DSi en DSi XL – ging nog 5,1 miljoen keer over de toonbank. Softwareverkopen voor die consoles waren net iets meer dan 60 miljoen games. Over de gehele periode dat die generatie uit is staan hardwareverkopen op 151,52 miljoen en softwareverkopen op ruim 900 miljoen.

De Wii werd vorig boekjaar 9,84 miljoen keer verkocht, met 102,37 miljoen games. De console is in zijn ruim vijfjarige bestaan 95,85 miljoen keer over de toonbank gegaan. Maar liefst 818,46 miljoen games zijn ervoor verkocht.

Nintendo deed meteen een voorspelling voor volgend boekjaar. Het bedrijf zal rond het midden van het fiscale jaar ophouden met het verkopen van de 3DS voor een prijs die onder de productiekosten ligt. Vanaf september verwacht Nintendo op elke verkochte 3DS winst te maken. Dit alles volgt op de enorme prijsverlaging van afgelopen augustus waarmee het bedrijf hoopte veel meer handhelds te verkopen. Nintendo verwacht 18,5 miljoen 3DS’en en 73 miljoen games te verkopen in dit fiscale jaar. Mede hierdoor komen ze uit op een totale omzet van 5,8 miljard euro en daardoor een winst van zo’n 300 miljoen euro.

Om de verkopen van de handheld te bevorderen brengt Nintendo een paar stevige titels uit dit jaar, waaronder New Super Mario Bros. 2 in augustus en Animal Crossing in de herfst. Alle games die werden genoemd zullen verschijnen voordat de Wii U uitkomt.

 1.   
  SuperWormJim's avatar

  dan zijn ze denk ik lucky dat ze de WII U eerder uitbrenge dan de Xbox 720 en de PS4 want anders zou die ook niet god verkopen denk ik
  dan zijn ze helemaal het haasje

 2.   
  Sympharion's avatar

  SuperWormJim schreef, "dan zijn ze denk ik lucky dat ze de WII U eerder uitbrenge dan de Xbox 720 en de PS4 want anders zou die ook niet god verkopen denk ik
  dan zijn ze helemaal het haasje "

  Nintendo zit nog helemaal niet zo erg in de problemen. Dit is voor het eerst in hun hele bestaan (1889, dus voor het eerst in 123 jaar) dat ze verlies lijden. Er zijn zat bedrijven die al jaren verlies leiden en nog steeds bestaan. Nintendo heeft genoeg geld om meer dan 3 ‘Dreamcast tijden’ te overleven. En daarnaast maakt de 3DS vanaf dit jaar weer winst en dat ding is meer verkocht in Japan dan alle andere spelcomputers bij elkaar afgelopen maand. In totaal meer dan 17 miljoen in 1 jaar! Als ze dit zo door blijft gaan hebben ze volgend jaar meer dan 30 miljoen stuks verkocht, en dat in 2 jaar, waarvan het eerste half jaar en het 2e jaar met winst! De Wii U zal denk ik ook wel verkopen, en de spellen die daarvoor uitkomen ook wel.