Super Street Fighter IV 3D

Street Fighter is een serie die erom bekend staat haar games meer dan eens in een verbeterde vorm uit te brengen. In 2009 konden we genieten van het vierde deel uit de serie en een geüpdate versie van het spel, Super Street Fighter IV, was in 2010 uitgegeven. Binnenkort kunnen we deze game ook op de Nintendo 3DS spelen, en de verwachtingen liggen erg hoog…

In de palm van je hand

Super Street Fighter IV 3D, zo zal de 3DS-versie van de game gaan heten, en deze titel geeft precies weer wat je van het spel kunt verwachten. De game is zo goed als mogelijk overgezet op de nieuwste handheld van Nintendo en maakt gebruik van de 3D-functies van het apparaat. Het voelt erg bijzonder om de volledige game in de palm van je hand te hebben, met name omdat het er sterk op lijkt dat de 3DS-versie een perfecte overzetting van Super Street Fighter IV gaat worden.

Het lijkt een onmogelijke opgave, maar vechtspellen op een handheld blijken te werken. Over het algemeen wordt de PlayStation 3-controller gezien als dé controller die naast een Arcade knuppel, vechtspellen het beste laat besturen. De knoppen van de 3DS zijn precies hetzelfde gepositioneerd als die van de eerdergenoemde controller en dit maakt het apparaat goed in staat om vechtspellen te kunnen draaien. Overigens zijn op het onderste scherm aanpasbare combo’s te vinden, waardoor deze gemakkelijker uitgevoerd kunnen worden. Of dit online wel eerlijk gaat worden valt nog te bezien, maar de mogelijkheid is zeker handig.

Actie in 3D

Grafisch weet Super Street Fighter IV 3D ook te schitteren. Het spel lijkt simpelweg een verkleinde versie van zijn consolebroer en valt dus erg mooi te noemen, maar in vergelijking met die versies is de achtergrond helaas wel erg kaal. In een omgeving als Cruise Ship Stern staan er bijvoorbeeld geen mensen meer op de achtergrond te zwaaien en te roepen. Wel moet worden opgemerkt dat alles wel zeer goed werkt in 3D. Nergens is het effect storend, ondanks de drukke actie die je ervaart tijdens het spelen.

Echt genieten van het 3D-effect wordt het wanneer je de nieuwe Dynamic Mode, oftewel de Bird Eye View, toepast. In deze modus is het camerastandpunt aangepast en zie je alles van een bepaalde hoek. De gehele omgeving valt nu veel beter te bewonderen, want door dit trucje, omdat het 3D-effect van de 3DS als een soort kijkdoos werkt, wordt de diepte van een level sterk benadrukt. Het is een erg leuke gimmick, maar helaas moet je wel goed letten op de besturing van je personage. Omdat de camera de stage niet simpelweg in 2D weergeeft, maar je jouw figuurtje nog wel zo bestuurt, kan dit even wennen zijn.

StreetPass

De Dynamic Mode is niet de enige toevoeging aan deze 3D-versie. Naast de online gevechten die uitgevoerd kunnen worden, maakt Super Street Fighter IV 3D ook gebruik van de StreetPass-functie van de Nintendo 3DS. StreetPass houdt in dat wanneer je jouw 3DS in de slaapstand-modus meeneemt, deze met andere 3DS’en in de omgeving kan communiceren en data kan worden uitgewisseld. In Super Street Fighter IV 3D uit dit zich in gevechten met elkaar, terwijl deze niet door de spelers zelf worden gespeeld. Hiermee kunnen onder andere trofeeën worden verzameld. In hoeverre deze StreetPass-functionaliteit daadwerkelijk iets weet toe te voegen aan de game zal afhangen van het aantal personen die continue z’n 3DS op zak zal hebben.

Voorlopige conclusie

Mijn eerste kennismaking met Super Street Fighter IV 3D is een zeer aangename geweest. De game voelt precies zo aan als diens console-equivalent en weet daarnaast ook het 3D-effect van de 3DS goed te implementeren. Jammer zijn echter de ongedetailleerde achtergronden, maar vernieuwingen als de aanpasbare touch screen commando’s en de Dynamic Mode weten het spel alsnog naar hogere hoogten te duwen. Het zou goed kunnen dat deze 3DS-versie de meest complete Super Street Fighter IV ervaring tot nu toe zal gaan bieden en dat zou een zeer mooie prestatie zijn.

  1.   
    NiSh's avatar

    Mooie Preview. 😆 Deze game lijkt me best wel leuk. 😀

  2.   
    brend5's avatar

    Street Fighter IV is ook echt een melk koe he, eerst komen ze met gewoon Street Fighter IV, dan komen ze met Super Street Fighter IV en nu met Super Street Fighter IV 3D. en dan voor elke de volle mep laten betalen.