DLC: plaag of zegen?

Downloadable content, beter bekend als DLC, begint een steeds belangrijkere inkomstenbron te worden voor ontwikkelaars. Maar al sinds de komst van dit principe zijn veel mensen sceptisch. Want wanneer voegt iets nou echt extra content toe, en wanneer laat een uitgever je betalen voor spullen die al bij de winkelversie van de game hadden moeten zitten? Hoog tijd om daar eens een kritische blik op te werpen.

The Good

Door de jaren heen hebben we heel wat toffe DLC gezien. Het bekendste voorbeeld is wel Burnout Paradise. Ontwikkelaar Criterion heeft de eerste jaren ontzettend veel gratis DLC voor die game ontwikkeld. Van compleet nieuwe online modi tot de introductie van motoren, je kon het allemaal voor niets binnenhengelen (overigens heeft Criterion later nog wel betaalde DLC uitgebracht). Maar er is ook genoeg DLC met een prijskaartje dat zijn geld meer dan waar is. Wat te denken van de episodes voor GTA IV? Ze kostten weliswaar 20 euro, maar daarvoor kreeg je zoveel content dat je het idee had een compleet nieuwe game te spelen! En niet te vergeten natuurlijk de Fallout 3 DLC die je naar volledig nieuwe plaatsen meenam, of de Undead Nightmare expansion voor Red Dead Redemption. Allemaal voorbeelden die niet zouden misstaan in het boekje ‘Hoe maak ik goede DLC – een curus voor ontwikkelaars’, of ‘DLC for Dummies’.

The Bad

Helaas werken niet alle developers volgens dit boekje. Zo zien we tegenwoordig steeds vaker dat men (opzettelijk?) delen weglaat uit de game, om deze vervolgens tegen betaling aan te bieden. Zo bracht Capcom in 2009 bijvoorbeeld Street Fighter Costume Packs uit. Voor maar liefst 13 euro kon je een alternatief kostuum voor al je personages vrijspelen. Nu was dit op zichzelf al een flink bedrag, maar wat bleek? Al die kostuums stonden al op de disc! Capcom had ze dus allang klaar voordat de game uitkwam, maar heeft ze toen expres vergrendeld om er later geld voor te kunnen vangen. Maar ook bij bijvoorbeeld Assassin’s Creed II zagen we dat de twee ontbrekende sequences in het verhaal later nog voor vier euro per stuk werden aangeboden.

…and The Ugly

Echter gebeurt het ook vaak dat ontwikkelaars belachelijk veel geld vragen voor downloadable content. Het bekendste voorbeeld is wel Modern Warfare 2. Hiervoor zijn in totaal twee mappacks verschenen, die elk drie nieuwe en twee oude maps (uit COD4) boden. De prijs? €15,-. Uitgever Activision wist echter dat ze er zoveel voor konden vragen, aangezien mensen de mappacks toch wel zouden kopen. Dit trucje zullen ze overigens ook weer herhalen bij Black Ops, want ook daarvoor staat alweer het eerste mappack, genaamd ‘First Strike’ in de planning. Deze zal tevens vijftien euro gaan kosten, maar zal wel vijf volledig nieuwe maps bevatten. Ook beroemd (of beter gezegd: berucht) is de Horse Armor DLC voor Oblivion. Voor €2,50 kocht je een amorplaat voor je paard, die totaal geen invloed had op zijn prestaties maar puur cosmetische veranderingen aanbracht. Het is maar net waar je geld aan uit wilt geven.

Dure Cheatcodes

Een ander bekend fenomeen, dat we tegenwoordig steeds vaker zien, zijn de Unlock Packs. Mensen die al wat langer gamen herinneren zich cheatcodes vast nog wel. Dit was vooral in het PS2/PC tijdperk heel populair. Door middel van een code die je op internet of in een tijdschrift kon vinden, kon je bijvoorbeeld alle content uit een spel vrijspelen. Tegenwoordig bevat bijna geen enkele game meer cheatcodes, om een simpele reden: men heeft ontdekt dat je er ook geld voor kunt vragen. Voor veel games verschijnen tegenwoordig zogenaamde Unlock Packs. Hiervoor betaal je rond de vijf euro, waarna je alle wapens, skateboards, personages etc. vrijspeelt. Met andere woorden: je betaalt vijf euro voor een cheatcode.

Conclusie

We zouden ons dus kunnen afvragen of we wel zo blij moeten zijn met de komst van DLC. Maar als je de voordelen tegen de nadelen opweegt, hebben de voordelen toch de overhand. We hebben immers al zoveel goeds voorbij zien komen de afgelopen jaren, dat we (of ik toch in ieder geval) maar genoegen moeten nemen met de drollen die sommige ontwikkelaars ons soms voorschotelen. Want wees nou eerlijk: je had die geweldige conversaties met Yusuf (GTA: TBoGT) toch voor geen goud willen missen?

Vind je dat ik nog DLC vergeten ben in dit artikel (zowel goede als slechte)? Lucht je hart dan in de comments!
 1.   
  soulzx3's avatar

  Het paard van world of warcraft, belachelijk duur, geen toevoeging. niet eens mooi,

 2.   
  Neolite's avatar

  Helaas vind ik DLC eerder een plaag. Als ik een spel koop ga ik er vanuit dat deze compleet is. Niet dat ik nog wat DLC moet kopen om, bijvoorbeeld bij een vervolg, het verhaal goed te kunnen volgen. De DLC die men uitgeeft moet dan ook daadwerkelijk zijn geld waard zijn.

 3.   
  M@tthijs's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "Het paard van world of warcraft, belachelijk duur, geen toevoeging. niet eens mooi,"

  Bij World of Warcraft bevind je je in een universum van twaalf miljoen verschillende spelers, die ook weer allemaal verschillende accounts vaak hebben. De drang om je zelf dan van de massa te onderscheiden, vooral bij de hogere levels, lijkt mij dan groot. Zo’n paard is in die zin een toevoeging, omdat het grootste deel die mount niet heeft. 🙂

 4.   
  Tibor922's avatar

  Ik vind DLC toch wel bij de meeste gevallen een PLAAG.
  Bij spellen zoals GTA is dit niet het geval omdat rockstar games er ook echt moeite voor heeft gedaan, maar bijna elke game van Activision heeft DLC en is vrij duur, Ik heb bij activision ook het gevoel dat die DLC al af was toen de game uit kwam, maar dat zij er nog ff 15 euro uitpompen:( echt shit
  HAAT AAN ACTIVISION 😛

 5.   
  LearsXD's avatar

  DLC is bij mij een love and hate Relationship, je hebt de goeie DLC zoals wat Valve doet met Left 4 Dead 2 en het slechte is bij mij wat Bioshock 2 heeft gedaan gewoon files van 32kb downloaden zodat je erbij kan, ik vind dat paard bij Oblivion juist leuk bracht wat RP waarde aan je palladin etc : )

 6.   
  Exiardia's avatar

  Ik vind dat wanneer de DLC voor call of duty echt te duur, ik wil niet, na die game van 60 euries te hebben aangeschaft, er ook nog eens voor 30 euro aan mappen bij kopen (maar 10?!?), ik vind games (voor console) eigenlijk vrij duur, en als ik dan eens een gamepje koop en mijn spaarpot maar weer eens op de kop moet houden, wil ik ook dat die compleet is. Of ze moeten, zoals bij Bbc2 het gewoon goedkoop houden, hoewel het niet meer dan cheatcodes zijn, kun je voor 2 euro alles van 1 klasse (v/d 4) unlocken, ook al heb ik battlefield nog niet, hij staat wel op mijn lijstje die ik nog wil kopen. Hoewel ik dan liever zelf dingen vrijspeel door gewoon jezelf goed te ontwikkelen en te ranken. Maar ik ben wel van plan om dan vietnam erbij te kopen omdat dat gewoon een bijna zelfstandige game is, waarbij je voor 12 euro, stukken singleplayer (toch?), multiplayer maps, trophy’s/achievents en wapens koopt, kijk dan weer naar call of duty, waar je voor 15 euro slechts 5 maps die ze ook gewoon bij de release er in hadden kunnen stoppen krijgt.

 7.   
  jessin9731's avatar

  de dlc’s van just cause 2
  belachelijk duur en hartstikke zinloos

 8.   
  Alfa Warrior's avatar

  Goeie DLC’s: Battlefield: Bad Company Vietnam << gewoon een compleet nieuw spel eigenlijk, nieuwe mappen nieuwe wapens nieuwe voertuigen en characters dit voor de prijs waar je bij Activision slechts 4 / 5 mappen voor krijgt. Dat stukje over dat Horse armor DLC in Oblivion niet bij "The Ugly" passen, dit is namelijk een "wanna have" en niet iets van "Als je dit niet hebt, dan kan je vaak niet mee doen DLC"

 9.   
  reflex166's avatar

  als het nou gratis was… 😛

 10.   
  PixelShooter's avatar

  Tijd voor een nieuwe poll, zou ik zeggen! 😛
  Ik vind het eerder toch ook ’n plaag, aangezien het tegenwoordig toch niet veel meer is dat iets unlocken wat al op de disc staat of slechts ’n beperkt aantal nieuwe maps krijgen.

 11.   
  sthij's avatar

  gratis dlc is altijd goed dlc die ze al op de cd zetten en daarna weer verkopen is gewoon slecht 👿
  ik koop bijna nooit dlc ik zal het ook niet vaak meer gaan doen als het zo duur is 🙁

 12.   
  GENERAL_DS's avatar

  toch littlebigplanet vergeten. daar is dlc wel te doen”:DD

 13.   
  Leon's avatar

  Nadeel van LBP vond ik dat de DLC zo ontzettend duur is. Altijd dingen als vier kostuumpjes voor zes euro.

 14.   
  ms13694's avatar

  De dlc’s van gta iv waren heel goed! Sindsdien geloof ik weer in dlc! Over dat paard in oblivion; geef toe dat het er vet uitziet 😳

 15.   
  Rijstekorrel's avatar

  DLC vind ik idd ook een plaag je betaalld steeds zoveel euro krijg je weer paar wapens,auto’s of maps erbij , Dit vind ik dus ook onzin en zal ik nooit kopen maar je heb ook goeie dlc van gta 4 en red dead redemtion zo krijg je een hele nieuwe verhaallijn erbij dat is wel leuk en dan het geld waard.

 16.   
  gerowniko's avatar

  Ik vind DLC voornamelijk een zegen, omdat als je echt fan van een game bent je het geld er wel voor over hebt en als je de DLC slecht vind dan koop je het toch gewoon niet?

  Anderzijds is er natuurlijk ook DLC die je graag wilt hebben, maar belachelijk duur is, in die gevallen, wacht op een aanbieding! 😛

 17.   
  Hotshot's avatar

  Je bent BFBC2 Vietnam vergeten in de categorie goed

 18.   
  bender's avatar

  en bij tf2 betaal je soms wel 10 euro voor een hoed, waar je niets mee kan doen. maar het is gewoon als je het wilt hebben koop je het gewoon anders niet. maar het goede is dan wel je kan de hoeden/wapens ook ruilen en gewoon krijgen door de game te spelen. maar bij RDR kan je ook de multiplayer DLC’s zien als een plaag, want daar kreeg je niet veel waar voor je geld (vond ik). maar dat maakten ze goed met RDR undead nightmare.

 19.   
  YRD's avatar

  Ik koop ook bijna geen DLC meer en dat komt omdat ze te weinig geven, voor wat je er voor betaalt.

  Goede DLC zijn schaars: GTA pack, Undead nightmare, Shivering Isles.

 20.   
  Ken2BE's avatar

  alan wake vergeten.Al weet ik niet waar die bijkomt,enerzijds waren die wel goed maar die mochten ze er ook gewoon al in gestoken hebben.

 21.   
  cool ice's avatar

  bij bad company 2 krijg je nieuwe map packs nog gratis met een vip code (die iedereen heeft die hem niet 2e hands koopt). of de gta4 uitbreidingen, dat is allemaal goed. 🙂 maar vaak vind ik het maar oplichterij, dingen die je gewoon meteen in de game had kunnen stoppen. das jammer. 😥

 22.   
  DGonlag2's avatar

  Battlefield: Bad Company 2 Vietnam.
  Geweldig.

 23.   
  desxeon's avatar

  De DLC van BFBC2 dat je in de vietnam kan spelen vind ik wel een leuke toevoeging, maar als je een DLC uitbrengd dan moet het wel creatief zijn zoals DICE heeft gedaan.:)

 24.   
  ArchiCrook's avatar

  Wat Activision deed met MW2, oude maps als nieuw verkopen tegen een hoge prijs, vind ik oplichterij. Met volledig nieuwe maps wordt het al beter hoewel het nog steeds veel geld is. Content verkopen die al op de disc staat, zoals Capcom doet, noem ik niet echt DLC.

 25.   
  Sarge's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "Het paard van world of warcraft, belachelijk duur, geen toevoeging. niet eens mooi,"

  In verhouding met de grootte van de wereld waarin je speelt en de grote stabiliteit van de servers is WoW echt nog zeer mooi! En ik verzeker je het: het is groot, heel groot..
  WoW geeft kwaliteit en je betaalt ook voor die kwaliteit 😉
  Ontopic: ik ben ergens wel voor DLC, maar ik vind dat ze overdrijven in de prijs. €15 voor 2 mappen extra te kunnen spelen, vind ik gewoonweg schandalig..

 26.   
  matdriks's avatar

  Left4dead DLC: tering wat goed, kan niet beter.
  COD mappacks: veelste duur en uitsplitsen van de community.
  Killingfloor character costums: goedkoop maar jammer dat het niet gratis. Toch vind ik het niet erg dat je er voor moet betalen. Want de gamers wordt niet gesplitst in meerdere groepen.
  GTA DLC: maar ik zie het als een game gewoon.

 27.   
  DeAdSeYe's avatar

  Een DLC blijft en is een toevoeging voor een spel, alleen sommige game ontwikkelaars maken hier misbruik van. Een gekochte game moet een geheel spel blijven en niet tot je een verhaal in stukken moet aanschaffen. GTA heeft naast zijn “gewone” verhaallijn andere verhaallijnen, dit is een goed voorbeeld van een goede DLC.

  Spellen waar je DLC moet aanschaffen om het gewone spel uit te spelen is natuurlijk erg verkeert, en dit is gewoon geen goede DLC.

  Met andere woorden, een DLC is goed of slecht. Het is maar waar het voor wordt gebruikt. 🙄

 28.   
  GameAC's avatar

  Vietnam en GTA zijn gewoon expansions. En die bestaan al meer dan 15 jaar.

  En het is dan ook geen verrassing dat altijd wel goed ontvangen worden.

 29.   
  GBA43's avatar

  geen plaag en ook geen zegen, DLC’s zijn absoluut welkom maar niet een week na een release van een spel, of iets wat maar 1 klein dingetje toevoegd 😳

 30.   
  The_sith_lord's avatar

  Het probleem van dlc is dat ze vaak teveel vragen voor een kleine toevoeging.

  Al heb je met sommige echt extra fun in een game 😀

 31.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  gerowniko schreef, "Ik vind DLC voornamelijk een zegen, omdat als je echt fan van een game bent je het geld er wel voor over hebt en als je de DLC slecht vind dan koop je het toch gewoon niet?
  Anderzijds is er natuurlijk ook DLC die je graag wilt hebben, maar belachelijk duur is, in die gevallen, wacht op een aanbieding! 😛 "

  10 jaar terug was er nog geen DLC, dus je zegt eigenlijk dat er toen nog geen fans waren???
  DLC is de laatste jaren aan het toenemen, en ik vind het wel oke totdat je ervoor moet gaan betalen. ik wil een game hebben en dan wil ik wel dat deze volledig is, niet dat ze achteraf bepaalde hoofdstukken eruit halen en dan later verkopen, dat is echt uitmelkerij.
  zie het als een pakje boter waar maar 75% van het pakje gevuld is, dat je 2 euro betaald voor het pakje boter met 75% procent en dat, je die 25% er nog voor 75cent bij moet kopen. 😡 betaalde DLC is een plaag en het moet weer gratis worden, of helemaal niet

 32.   
  ikkiewikkie's avatar

  DLC als Bad Company 2: Vietnam, en de DLC van Fallout en GTA zijn geniaal en voegen echt iets toe aan de game. Maar als ontwikkelaars je 15 euro laten betalen voor een paar gerecyclede maps is dat gewoon je reinste oplichterij. Als je 50 euro of meer betaalt voor een game mag je toch verwachten dat die paar maps er nog wel bij kunnen.

 33.   
  toeter83's avatar

  Ik ben meestal al klaar met een spel en dan heb ik ook geen zin meer in die DLC.

 34.   
  RoHoutje's avatar

  Ik vind DLC een plaag want je moet ze kopen en kunt ze niet downloaden.

 35.   
  Fox's avatar

  DLC= plaag.. Waarom? Omdat het nu gewoon van te voren wordt gezegt dat er een dlc komt(voor het spel over is). DAN STOP JE HEM ER TOCH GELIJK BIJ?

  En trouwens over die horse armor: Als je die gratis download heeft het spel er geen last van.

 36.   
  HellViperX's avatar

 37.   
  HellViperX's avatar

  ik moet zeggen dat ik het een goed artikel vind
  😀 (+1 😆 )

 38.   
  ik.doe.dingen's avatar

  De meeste DLC’s zijn wel te duur ja, maar er zijn ook zeker mooie bij, zoals van RDR, Shivering Isles bij oblivion, die was echt geniaal.

  Maar je kan ook bij metro voor 3 euro ofzo hardcore mode kopen, dat vind ik ook een goeie dlc 😀

 39.   
  Broodbeleg's avatar

  LearsXD schreef, "DLC is bij mij een love and hate Relationship, je hebt de goeie DLC zoals wat Valve doet met Left 4 Dead 2 en het slechte is bij mij wat Bioshock 2 heeft gedaan gewoon files van 32kb downloaden zodat je erbij kan, ik vind dat paard bij Oblivion juist leuk bracht wat RP waarde aan je palladin etc : )"

  Grappig dat je L$D2 aanhaalt. Die paar zombies hadden namelijk ook gewoon gratis kunnen zijn, zeker als je kijkt naar Team Fortress 2. Nee, L4D is geen goed voorbeeld van gratis en goede DLC.

 40.   
  GameAC's avatar

  Broodbeleg schreef, "

  ”LearsXD” schreef, "DLC is bij mij een love and hate Relationship, je hebt de goeie DLC zoals wat Valve doet met Left 4 Dead 2 en het slechte is bij mij wat Bioshock 2 heeft gedaan gewoon files van 32kb downloaden zodat je erbij kan, ik vind dat paard bij Oblivion juist leuk bracht wat RP waarde aan je palladin etc : )"

  Grappig dat je L$D2 aanhaalt. Die paar zombies hadden namelijk ook gewoon gratis kunnen zijn, zeker als je kijkt naar Team Fortress 2. Nee, L4D is geen goed voorbeeld van gratis en goede DLC."

  Ben je nog steeds aan het huilen dat L4D2 standalone is. Dan huil je zeker ook bij elke FIFA en elke CoD en elke Halo.

 41.   
  Broodbeleg's avatar

  Nee want die games koop ik niet + daar wordt niet beloofd dat ze het net als TF2 gaan ondersteunen. Je voelt je als consument gewoon bedrogen als er een deel 2 uitkomt waar vervolgens wel meer updates voor uitkomen, waarvan sommige na een jaar pas geport worden naar deel 1.

 42.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  dit is mooi om te lezen,

  ik koop bijna geen dlc, behalve de extra maps van COD, heb ze beide, en ben bereid ook de aankomende te kopen, het is gewoon een moet vind ik, als ik de eerste 2delen vaan een franchise heb gespeeld, vind ik ook dat ik de 3de moet kopen, netzoals fifa, heb fifa sinds 2000, en nog steeds een top spel, heb cod sinds 4, 5, 6, 7 ook gehaald, + 1 op de psp 😛 , dus ik vind eigenlijk ook dat ik dan de nieuwe map packs moet kopen.

 43.   
  ExtremeDotCom's avatar

  ”soulzx3″ schreef, "Het paard van world of warcraft, belachelijk duur, geen toevoeging. niet eens mooi,"

  bij andere games van dit genre zijn die dingen ook duur,en sommige vinden hem wel nice

 44.   
  vgamer's avatar

  Zolang er warhoofden bestaan die dit soort shit kopen, wordt er dlc uitgepoept. Gratis, ok dan maar betaald?

 45.   
  xHouse's avatar

  Over het algemeen heb ik het niet met DLC.
  Sommige DLC zijn gewoon extra dingen die in het spel zelf al hadden moeten zitten. Nu, deze kunnen gratis gegeven worden maar in het meeste geval komen deze met een prijskaartje eraan.
  Maar je hebt ook DLC die echt waar is voor je geld. Als je kijkt naar de DLC van GTA IV (TLATD & TBOGT) Helaas is deze wel vrij zeldzaam. 🙁

  EDIT; Heb overlangs eens BF BC 2 Vietnam gespeeld. Ben geen liefhebber van BF BC 2, maar het is wel echt j geld waard.

 46.   
  matti3067's avatar

  DLC 😥 om te huilen. Het zou verboden moeten worden.
  stel je voor; er bestaat géén DLC dan zouden ontwikkelaars veel beter hun best doen om het spel groot te maken in plaats van een SP van missch. 4 uurtjes + paar mapjes MP.

  Het beste zou zijn als ze DLC in de winkel verkopen als uitbreiding dan weet je tenminste dat het wat is. Ik vind zoiezo dat hele xbox puntensysteem niks 😡 (behalve dan het gemak van downloaden)

 47.   
  UberProSure's avatar

  martinschoon schreef, "De dlc’s van gta iv waren heel goed! Sindsdien geloof ik weer in dlc! Over dat paard in oblivion; geef toe dat het er vet uitziet 😳 "

  Uhh, dat paard? Ik lees dat het geen toevoeging had op het spel (dat je betere skills kreeg of zoiets snap je?) en ik vind het afschuwelijk 😕