Echochrome II

Echochrome II is het vervolg op het zeer populaire puzzelspel Echochrome dat te downloaden is in de PlayStation Store voor de PlayStation 3 en de PSP, en daarnaast ook nog als UMD in de winkels kon worden aangeschaft.

Schaduwspel

In Echochrome II is het de bedoeling om je personage, een ledenpop, van punt A naar punt B te begeleiden. In het eerste deel moest je door de kijkhoek van het spel te veranderen hindernissen in je pad wegnemen, waardoor je een weg kon creëren naar je volgende bestemming. Dit kon je op je gemak doen, want er was geen tijdslimiet. In Echochrome II wordt hier verandering in gebracht. Het basisconcept is nog steeds hetzelfde, maar in plaats van dat je met de kijkhoek werkt, creëer je nu een nieuwe weg met behulp van schaduwen. Hierbij maak je nu gebruik van de PlayStation Move die je gebruikt als zaklamp. Je kunt nu met je licht en met behulp van blokken en een beetje intelligentie een pad maken van schaduwen op de egale witte achtergrond. Dit geeft een totaal andere spel-ervaring.

Puzzeldepuzzel…

Om eerlijk te zijn ben ik niet echt een groot puzzelfanaat. Dit in tegenstelling tot mijn moeder die elke avond op de bank hangt met een Sudoku-boekje in haar hand. Nee, als ik begin met puzzelen, dan heb ik binnen de kortste keren geen haar meer op mijn hoofd en zijn de nagels verworden tot afgekloofde stompjes. Maar goed, ik had al een paar eeuwen niet meer gepuzzeld en vond het nu toch weer de hoogste tijd om mijn IQ eens te testen.

Door de eerste levels liep ik soepel heen, maar zoals te verwachten zat ik na enige uren te zweten op een oplossing die als een magische sleutel de deuren zou openen naar het volgende level. Na een hoop gepuzzel en gekluns vond mijn geduldige ledenpop de route die naar zijn bestemming leidde. Wat een triomf, straks vind ik zelfs een Sudoku leuk!

Nadat ik mijn overwinningsdansje had uitgevoerd en er zeker van was dat ook de hele buurt wist dat ik een puzzelkampioen was, pakte ik weer mijn Move controller op, en heb heel de avond doorgespeeld tot mijn trouwe Move uitgeput in slaap viel. Hij had een zware dag achter de rug. Hierna probeerde ik nog mijn standaard controller te gebruiken, maar hoe enthousiast ik hier ook mee stond te zwaaien, het spel had er geen zin meer in. En dit vind ik op zich jammer, omdat je zo dus verplicht bent een Move set te kopen om dit spel te kunnen spelen. En aangezien de prijskaartjes van deze swingende controllers nou niet bepaald feestelijk zijn, is dit een grote tegenvaller voor de puzzel liefhebbers.

Zo blijft het leuk

Nu zul je jezelf wel afvragen hoe een spel wat je speelt door alleen maar de Move-controller te bewegen, leuk en zelfs ingewikkeld kan zijn, maar er zit meer afwisseling in dan je je zo snel voor kunt stellen. Behalve blokken is er ook een blauw balletje waar je op kan schijnen om een ronde schaduw te creëren. Als je deze schaduw voor de helft op de grond plaatst, kan je een trampoline creëren en hiermee over een onderbreking in de schaduw springen. Ook kan deze ronde schaduw gebruikt worden om een uitgang te maken. Zo zijn er meer objecten die een verschillend effect hebben. Dit zorgt voor variatie in het spel.

Een leuke toevoeging is dat als je alle levels hebt doorlopen, je zelf de mogelijkheid krijgt nieuwe levels te bouwen die je kunt delen met andere mensen via het internet. Dit zorgt ervoor dat dit spel leuk blijft om vaker te spelen. Er is zelfs een mogelijkheid om je werk te uploaden naar Youtube, zodat je kan laten zien hoe slim en handig je jouw poppetje supersnel door de levels heen kunt loodsen.

Conclusie

Echochrome II is een ontzettend vermakelijk en creatief puzzelspel, met een behoorlijke moeilijkheidsgraad en een lekkere verslavingsfactor, die helaas wel volledig is afgestemd op de PlayStation Move. Dit is een spel dat zelfs een anti-puzzelfreak als ik aan het puzzelen krijgt.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goede vernieuwing van concept
  • Eigen levels bouwen
  • Filmpjes uploaden naar Youtube

Wat is NOT

  • Alleen speelbaar met Move-controller

8.5

  1.   
    St. Jeroen's avatar

    Allereerst wil ik even zeggen dat dit echt een hele leuk review is, Bas! 🙂 Het concept van Echochrome heeft me altijd aangesproken, en dit deel ziet er zeker vet uit. Als ik een PS3 had, had ik hem sowieso gehaald!

  2.   
    Cirdan's avatar

    Spijtig dat het alleen met de move speelbaar is…

  3.   
    BABI-PANGPANG's avatar

    Hey, bedankt Jeroen! : 😆

    Ja, ik vind het echt een ontzettend grappige game. Ik heb zelfs een Move (… plus een nieuwe PlayStation 3) hiervoor moeten aanschaffen, en hoewel 311 euries best wel prijzig is, zou ik zeggen dat Echochrome 2 het toch wel waard was. Natuurlijk zal ik wel meerdere spellen halen voor de Move anders is Echochrome II toch wel een beetje aan de dure kant, maar Echochrome II is zeker een goed begin om je Move avontuur mee te starten. 😉

  4.   
    Hukkel's avatar

    Goeie review!

  5.   
    BABI-PANGPANG's avatar

    Bedankt Hukkieboy. 🙄

  6.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    Cirdan schreef, "Spijtig dat het alleen met de move speelbaar is…"