Alan Wake DLC The Writer

Na lang wachten was enkele maanden geleden het moment eindelijk daar dat Alan Wake in de winkels lag. De game van ontwikkelaar Remedy had lang op zich laten wachten, maar liefhebbers van actie en een verrassende psychologische thriller kwamen helemaal aan hun trekken. De game kende wel een nadeel: een open einde. Gelukkig konden we afgelopen zomer al bezig met de DLC The Signal en nu is er een tweede stuk downloadable content in de vorm van The Writer. Is dit je Microsoft Points wel waard?

Een droomwereld

Alan Wake was een bij vlagen spannende game, die ook nog eens ontzettend sfeervol voor de dag kwam. Mistige bossen, gevaarlijke bergpassen, bijzondere characters… de game had genoeg in huis om in onze eerdere review een verdiende 9- te scoren. Na het uitspelen van de game was het open einde toch wel een kleine domper, want het liet fans met behoorlijk wat vraagtekens achter. Het lezen van manuscripten was daarnaast essentieel om het soms wat warrige verhaal nog een beetje te kunnen volgen, maar dit ‘warrige’ heb ik toch als een pluspunt ervaren. Het zet je aan het denken. Waar is de schrijver Alan Wake eigenlijk mee bezig? Hoe erg is het gesteld met zijn psychische toestand?

Deze vragen keren ook in de DLC van de game terug en The Writer gaat verder waar The Signal stopte. We hebben dus te maken met een uitbreiding op het bestaande verhaal, waarin Alan Wake in een surrealistische droomwereld leeft, die beheerst wordt door de Dark Presence. Het mooie aan The Writer is dat je op een hele subtiele wijze weer allemaal oude locaties bezoekt uit de originele game, zonder dat het als een herhaling van zetten aanvoelt. De omgevingen zijn vaak iets aangepast voor een andere gameplay, waarbij je vooral gebruik zult maken van zwevende woorden in je omgeving. “Boom” zorgt voor een mooie explosie, “clear” maakt ergens de weg vrij en zo zijn er nog vele andere mogelijkheden die tot uiting komen als je er met je zaklamp op schijnt.

Veel of weinig behoefte

In vergelijking met The Signal voelt The Writer wat meer avontuurlijk aan, want de nadruk ligt (gelukkig) wat minder op de stukken met combat. Je wordt nog wel met enige regelmaat belaagd door bezeten mensen en voorwerpen, maar een groot deel van de tijd houdt de omgeving zelf je bezig. De mensen van Remedy hebben op een hele mooie manier allerlei omgevingen letterlijk tot leven gebracht, van een enorme typemachine tot roterende huizen waarbij je soms moet wachten om langs een voormalige muur of plafond een nieuwe ruimte te kunnen bereiken.

De domper na alle pret is dat het wel snel weer voorbij is. Na anderhalf tot twee uur heb je het wel gezien, afhankelijk of je veel of weinig behoefte hebt aan het verzamelen van collectibles. Een andere kritische noot is dat er vrijwel niets nieuws onder de zon is, want zowel qua gameplay als qua verhaal en personages is het vooral meer van hetzelfde. Verwacht ook geen grote eye-openers die het verhaal ineens veel meer duidelijk maken, want de kans is groot dat je na afloop van The Writer met meer vraagtekens zit dan voor het spelen van deze uitbreiding. Je dient dus goed bij jezelf te rade te gaan of je graag nog even in een nieuw Alan Wake-avontuur duikt of dat je meer behoefte hebt aan veel waar voor je geld.

Conclusie

Het is een open deur, maar The Writer is verplichte kost voor alle grote fans van Alan Wake. Heb je genoten van de soms surrealistische omgevingen, bizarre elementen uit het verhaal en de vreemde psyche van hoofdpersoon Alan? Denk er dan niet bij na en haal deze DLC in huis, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Verwacht echter niet dat de DLC je vele uren aan nieuwe content voorschotelt, want het is vooral meer van hetzelfde en voor je het weet is het alweer voorbij. En dan rest niets anders dan wachten op de aankondiging van Alan Wake 2.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Meer van hetzelfde
 • Goed gebruik van omgevingen
 • Lekker bizar

Wat is NOT

 • Meer van hetzelfde
 • Nogal kort

8.8

 1.   
  MaTriX's avatar

  Meer van hetzelfde zowel in de plus als in de min, hoe mot ik dat zien ?.

  Verder leuke review maar kep na uitspelen van me spel het namelijk verkocht en nooit begonnen aan beide DLC`s.

 2.   
  ChielB's avatar

  Precies zoals je het zelf aangeeft: je hebt het spel na het uitspelen verkocht en meer van hetzelfde zou voor jou dus een duidelijk minpunt zijn. Fans van de game die graag alles nog eens spelen en ook al van de vorige DLC hebben genoten, kunnen “meer van hetzelfde” dus zeker zien als een groot pluspunt.

 3.   
  MaTriX's avatar

  Ik snap en ja dat is hoe ik Alan Wake zag het was erg mooi maar zaklampje en schieten maar en dat eigenlijk het hele spel en dat was voor mij de reden om het te verkopen, op zich had ik er iets meer van verwacht verder was het een goed spel en heb ik er van genoten en om die reden gaf ik het een 9 maar de dlc had ik zoiets van nee niet weer :D.

 4.   
  -050- Critical's avatar

  klinkt wel weer vet hoor, die lucky xbox bezitters:oops:

 5.   
  bender's avatar

  ik zou toch liever heavy rain zien voor de xbox. 😛